Η στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία διαβρώνεται με ταχείς ρυθμούς, κάτι που παραδέχονται πολλοί αναλυτές αλλά και...
αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου. Η Ρωσία εξελίσσεται σε μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη και τούτο έγινε αντιληπτό με την ρωσική επέμβαση στην Συρία.
Στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα συστήματα στρατιωτικής τεχνολογίας. Ίσως ένας λόγος που το ΝΑΤΟ κατέβηκε στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστευτικών ροών, ήταν στο να ανακόψουν και να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου. Οι ένοπλες δυνάμεις Ρωσίας αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς και σε συνδυασμό με την ενεργειακή πολιτική της Μόσχας, έθεσαν πλέον εν αμφιβόλω τον μονοπολικό κόσμο που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Ουάσιγκτον καταλαβαίνει πλήρως τον επερχόμενο κίνδυνο ανατροπής της ηγεμονίας της και αντιλαμβάνεται ότι ο μονοπολικός κόσμος της άρχισε να θρυμματίζεται. Οι αντίπαλοι της, Ρωσία και Κίνα, είναι πλέον σε πλεονεκτική θέση, απ΄ ότι ήταν πριν από δύο δεκαετίες με αποτέλεσμα, η Ρωσική Αρκούδα με τον Κόκκινο Δράκο να αναλαμβάνουν σταθερά τα ηνία ενός πολυπολικού κόσμου.
Τι σημαίνει ένας «μονοπολικός» κόσμος;
Είναι ένας κόσμος στον οποίο υπάρχει ένας κύριος, ένας κυρίαρχος, ένα κέντρο εξουσίας, ένα κέντρο δύναμης, ένα κέντρο λήψης αποφάσεων.
Η Ρωσία, όπως είχε δηλώσει πριν καιρό ο Ρώσος Πρόεδρος, σκοπεύει να γίνει εναλλακτικό παγκόσμιο οικονομικό κέντρο και να κάνει το ρούβλι ένα αποθεματικό νόμισμα για τις κεντρικές τράπεζες.
«Ο κόσμος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Οι χώρες που φαίνονταν χθες απελπιστικά πίσω είναι σήμερα οι ταχύτερα αυξανόμενες οικονομίες του κόσμου.» Θεσμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και το ΔΝΤ είναι «αρχαϊκοί , μη δημοκρατικοί και άκαμπτοι ». «Δεν απεικονίζουν τη νέα ισορροπία δύναμης.»
Οι ΗΠΑ πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα που επέβαλε η Ρωσία με την επέμβαση της στην Μέση Ανατολή και την σθεναρή στάση της στην Ανατολική Ουκρανία και να κατανοήσουν ότι η στρατιωτική τους ικανότητα είναι ναι μεν αρκετή για να διαφυλάξουν της εδαφική τους κυριαρχία και να αντιμετωπίζονται ως μια μεγάλη δύναμη, δεν είναι όμως αρκετή για παγκόσμια ηγεμονία όταν αντιπαρατάσσεται με τις ενωμένες δυνάμεις Ρωσίας-Κίνας.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά είναι σε πολύ ευνοϊκότερη θέση και έχουν ασύγκριτο στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι του πώς ήταν στο παρελθόν. Επίσης μην ξεχνάμε και το Δόγμα Πούτιν, που στηρίζεται στην ιδέα του οτι εάν η χώρα δεχτεί απειλή έστω και με συμβατικά στρατιωτικά μέσα, θα απαντήσει πρωτίστως με πυρηνικά όπλα.
Επίσης έχει ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο να διαβάσουμε και τα γραπτά δύο καταξιωμένων αμερικανών, που σχολιάζουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσία ΗΠΑ και μεταδίδει το sputnik.
To iThesis σας μεταφέρει τα σημαντικότερα κομμάτια του άρθρου με τον τίτλο: «Russia is Back: This is Why Washington’s «Unipolar’ Days Are Over»
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου, όπου η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο, σημειώνει ο Gilbert Doctorow, προσθέτοντας ότι «η ορθολογική χρήση της αμερικανικής ισχύος» θα πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της realpolitik των ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν ήταν και τόσο εύκολες όπως σημειώνει επίσης ο Gilbert Doctorow σε άρθρο του για το Consortiumnews.com.
Η Αμερική μετά την οικονομική κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1989 τα «πήρε» όλα με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αυτοανακηρυχθεί ως η ηγέτιδα δύναμη του πλανήτη.
Ο Πρόεδρος Κλίντον την εποχή που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν την σύμμαχο της Ρωσίας στα Βαλκάνια, την Σερβία δεν έκλεισε τα αυτιά του και … προσπέρασε την προειδοποίηση του τότε Προέδρου Γιέλτσιν: «Σκεφτείτε το ξανά, η Ρωσία κάποια στιγμή θα επιστρέψει»
Υπό την καθοδήγηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και ύστερα από μια περίοδο περιδίνησης, η Ρωσία επέστρεψε και επέστρεψε για τα καλά, καθώς την τελευταία δεκαετία, τόσο με την ενεργειακή της πολιτική και σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές της εξαγωγές, αλλά όσο και με τις «χειρουργικές» της παρεμβάσεις σε Συρία και Ουκρανία, άλλαξε μια για πάντα το στρατιωτικό status quo αλλά και την ατζέντα των νεοσυντηρητικών της Ουάσιγνκτον.
Βέβαια ορισμένοι στην Μέκκα του καπιταλισμού εξακολουθούν να πιστεύουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία από θέση ισχύος, κάτι βέβαια που δεν ευσταθεί, διότι οι κινήσεις της Μόσχας αποδεικνύουν πλέον πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η πρόκληση από την πλευρά του ΝΑΤΟ είναι η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Aegis, το οποίο τοποθετήθηκε στην Ρουμανία την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που θα συμβεί με το αντίστοιχο σύστημα και στην Πολωνία το 2018.
Βέβαια το επιχείρημα του ΝΑΤΟ είναι πως η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος λαμβάνει χώρα για να προστατέψει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν. Μια δικαιολογία την οποία δεν μπορεί κανείς να πάρει στα σοβαρά.
Επίσης η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία, όπως πρώτο είχε μεταδώσει στην Ελλάδα το iThesis.gr, θα στείλει 4.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία και στις τρεις Βαλτικές χώρες. Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, o λόγος που θα αναπτυχθούν τα στρατεύματα στις εν λόγω χώρες, γίνεται λόγω του ότι η Ρωσία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει αρκετές δυνάμεις, κυρίως στις χώρες της Βαλτικής, καθώς διεξάγει πολλαπλές στρατιωτικές ασκήσεις.
Ο Hallinan, όπως αναφέρει το Sputnik, υπογραμμίζει πως η Ουάσιγκτον ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στον «εκσυγχρονισμό» των πυρηνικών όπλων, ενώ έχουν προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα, καθώς οι πύραυλοι ICBMs θα φέρουν πλέον συμβατικές κεφαλές.
Καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών αυξάνονται διαρκώς, Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους ούτως ώστε να συνεργαστεί με την Ρωσία σε μόνιμη βάση και να αφήσει πίσω τις προκλήσεις, σύμφωνα με τον Doctorow.
O Doctorow επιμένει ότι «η ορθολογική χρήση της αμερικανικής ισχύος» πρέπει να είναι η βάση για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη Μέση Ανατολή και είμαι ίσως ένα νέο κεφάλαιο για την ίδια τη Ρωσία που δηλώνει πλέον ξεκάθαρα οτι είναι εδώ, είναι ισχυρή, με αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες της. Είναι υπερδύναμη!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ
ithesis
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.