5.9.16

Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» σε τσιγάρα, καφέ και βενζίνη – Στόχος να γεμίσουν τα ταμεία με 30 δισ. ευρώ

Μαρτυρικό αναμένεται να είναι το διάστημα από το τέλος του Σεπτεμβρίου έως και το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 για 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το χέρι θα μπαίνει… βαθιά στην τσέπη και μάλιστα από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να επιβαρυμθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως οι έμμεσοι φόροι θα… χτυπήσουν καθημερινές μας συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα και ο καφές!
Δείτε αναλυτικά
Το ημερολόγιο της εφορίας προβλέπει τουλάχιστον δύο φορολογικά σοκ κάθε μήνα μέσω των....
οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων καλούνται να κρατήσουν όρθιο το κράτος.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017.
Ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης. Η νέα επιβάρυνση, η οποία θα κάνει ακριβότερη την καθημερινότητα των πολιτών, θα έρθει βάσει Μνημονίου τον Ιανουάριο του 2017.
Ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τη φέρει πιο μπροστά, πιθανόν από τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να θωρακιστεί έναντι της υστέρησης των εσόδων.
Στους νέους έμμεσους φόρους περιλαμβάνεται επίσης ο νέος αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πιο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ, αυξήσεις στο φόρο που επιβάλλεται στα προϊόντα καπνού και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ακόμη και τέλος σταθερής τηλεφωνίας.
Οι συνολικές επιβαρύνσεις στη βενζίνη γίνονται ακόμα μεγαλύτερες λόγω του ΦΠΑ 24%. Από τον Ιανουάριο του 2017, η συνολική αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης θα φτάσει τα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμή του υγραερίου κίνησης θα είναι αυξημένη κατά 13 λεπτά το λίτρο. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο και σε συνδυασμό με τον ΦΠΑ η τελική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4 λεπτά.
Τον Οκτώβριο αισθητές θα γίνουν οι αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο (αύξηση φόρου κατά 65%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο.
Οι αυξήσεις στον πάγιο φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό (170 ευρώ από 156,7 ευρώ το κιλό) αλλά και στον αναλογικό φόρο (ανεβαίνει στο 26% από 20% της λιανικής τιμής) οδηγούν σε ανατιμήσεις 50 λεπτών ως 1 ευρώ ανά πακέτο στα τσιγάρα. Την ίδια περίοδο θα αρχίσει να ισχύει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 10 λεπτών ανά ml που επιβάλλεται στα υγρά, τα οποία χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Από το πακέτο των φόρων δεν γλιτώνει ούτε ο καφές, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017 θα τεθεί σε ισχύ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 4 ευρώ το κιλό στον στιγμιαίο καφέ και 2 έως 3 ευρώ το κιλό στον καβουρδισμένο.
Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε αυξήσεις ως 20% στη λιανική τιμή του καφέ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις εστίασης που μέσα στο 2016 είδαν τον ΦΠΑ να… εκτοξεύεται στο 24% από το 13%.
ΠΗΓΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook