30.11.16

Σοκ: Κυβέρνηση και δανειστές μας πάνε απευθείας σε «Μνημόνιο 4»

ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΞΕΘΩΡΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Με ακόμη ενα «όχι» που σημαίνει «ναι», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με μια πιρουέτα είναι έτοιμη να δεχτεί να ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, που σημαίνει πρόσθετα μέτρα, δηλαδή τέταρτο Μνημόνιο, προσδοκώντας ταυτόχρονα να μην χρειαστεί αν...
πετύχει τη μείωση τελικά των πλεονασμάτων, όταν το πρόγραμμα αναθεωρηθεί.
Και ενώ μόλις προχθές που ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τα πρόσθετα μέτρα που θα φέρει η δέσμευση για μελλοντικά πλεονάσματα 3,5% το 2019 και το 2020, τώρα, απλά… η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τίθεται από όλους ως απόλυτα αναγκαία, όμως η συμφωνία του στα πλεονάσματα 3,5% που δεν πιστεύει θα συνοδευτούν από την απαίτηση και νέων μέτρων, όπως γνωρίζει καλά ο υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή ο συμβιβασμός αυτός του ΔΝΤ θα κοστίσει σε νέα μέτρα, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, μέτρα που όμως δεν μπορούν να… χωρέσουν στις αντοχές της πολιτικής – οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Όμως τώρα η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει και να συμφωνηθούν όλα και… μετά βλέπουμε. Έτσι δεν γίνεται πάντα;
Στο χθεσινό briefing (29/11/2016) από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, αναφέρθηκε ότι «τα Μεσοπρόθεσμα προγράμματα αναθεωρούνται δύο φορές το έτος», εννοώντας ότι θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία με αποδοχή υψηλών πλεονασμάτων (3,5%) μετά το 2018 και όταν ληφθεί η απόφαση για το χρέος, αυτά να μειωθούν στην πρώτη αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου.

Τα δίνουμε όλα για ένα staff level agreement

Ολα φαίνεται πως εξαρτώνται από την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας τις επόμενες μέρες (staff level agreement), ώστε να έχει κλείσει η αξιολόγηση τη Δευτέρα (05/12/2016), όταν θα γίνει το Eurogroup. Αν ολοκληρωθεί θα εγκριθεί από το Eurogroup ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, να συμφωνηθούν κάποια πρώτα μέτρα για το χρέος, να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο, και το πρόγραμμα ότι εκτελείται κανονικά και να έχουμε την ελπίδα για συμμετοχή στο QE, που συμβολίζει την ομαλοποίηση της πορείας της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε την ανάγκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: «Πρέπει να υπάρχει τεχνική συμφωνία και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ μέσα σε τρεις ημέρες. Προϋπόθεση είναι η συμφωνία επί της αρχής αυτή την εβδομάδα για να καταστεί εφικτή η συνολική συμφωνία εντός του έτους», συμπλήρωσε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι το staff level agreement πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», επεσήμανε ο κ. Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς δε εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όπως ζητεί το Ταμείο, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε: «Αυτά που προβλέπονται. Τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτά που προβλέπονται στο Μνημόνιο».
Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο και 4ου προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως «δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός 4ου προγράμματος. Είμαστε στο 3ο και είναι ήδη πάρα πολύ. Θέλουμε να τελειώσει το πρόγραμμα για να βγούμε από αυτό. Δεν μπορώ να το αποκλείσω (σ.σ. το 4ο πρόγραμμα), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε».
Ντάισελμπλουμ: «Χρειάζονται και τα δύο μέρη για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη»
«Η Ελλάδα οφείλει να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες, να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν και ότι θα χτίσει μια ισχυρή οικονομία, αλλά και ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής αναφέροντας ότι ευελπιστεί πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εδραίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Δήλωσε ότι στόχος είναι η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος των δανείων, ενώ στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν και άλλα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
newsbomb.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook