15.11.16

Ο Ομπάμα στην Αθήνα – Έξαλλος ο Πούτιν – Αυτή είναι η αλήθεια για την επίσκεψή του στην Ελλάδα

Επίσκεψη Ομπάμα: Το ζητούμενο του Ομπάμα κρύβεται τεχνηέντως, την ώρα που η Ρωσία «κρούει τον κώδωνα».
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Διπλωματικές κόντρες έχει δημιουργήσει η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, με τη ...
Ρωσία να σχολιάζει ειρωνικά τα σχέδιά του και αμερικανικούς οργανισμούς να αρθρογραφούν γι’ αυτά, αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση πλήρως εκτεθειμένη.
Η φημολογούμενη πρόθεση του Ομπάμα να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης παρόμοιας άρνησης της Ισπανίας, έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης.
Το αμερικανικό «Heritage Foundation» δημοσίευσε άλλωστε εκτιμήσεις του για αυτές τις προθέσεις, με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα να σχολιάσει το γεγονός με μια πικρόχολη ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό, γράφοντας ότι σε λίγο ο Ομπάμα θα ζητήσει να απαγορευτούν και στα περιστέρια να κάθονται στο άγαλμα του Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας ή να αναφέρει σχολαστικά ότι η Ελλάδα ποτέ δεν κράτησε το λόγο της για όσα υποσχόταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο Αμερικανός Πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει την άρση του ελληνικού βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και υποστήριξη της Ελλάδας στην ανανέωση των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, παρά το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να… σερβιριστεί «σωστά» μελλοντικά και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Αρκετοί μάλιστα στην Ουάσιγκτον βιάζονται να επιβληθεί παράταση των κυρώσεων πριν ορκιστεί νέος πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να εγκαινιάσει νέες τακτικές συνεννόησης με τη Μόσχα.
Ο φόβος ότι θα μπορούσε να αλλάξει, έστω και εν μέρει, κάποιες από τις έως τώρα σταθερές πολιτικές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχει ενεργοποιήσει τον Ομπάμα και την κλίκα του, πριν την αποχώρησή του από την προεδρία.
Το Κρεμλίνο, μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, είναι γι’ άλλη μια φορά επιφυλακτικό με τη στάση της Ελλάδας αφού κάθε φορά, στις Συνόδους της ΕΕ, ποτέ η χώρα μας δεν διαχώρισε τη θέση της, παρά τις δηλώσεις της ότι θα στηρίξει τη Ρωσία στο θέμα των κυρώσεων και όχι μόνο.
Μάλιστα το Κρεμλίνο θεωρεί δεδομένο πώς η Ελλάδα αφού ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε κάτι διαφορετικό, θα συνεχίζει να ψηφίζει υπέρ των αντιρωσικών κυρώσεων.
Προφανώς η κοντόφθαλμη πολιτική της κυβέρνησης δεν σκιάζεται διόλου από το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας μας θα πληγεί από την μειωμένη εξαγωγή προϊόντων, με τη διακοπή της από πλευράς Ρωσίας.
Πάντως η κρίσιμη, εθνικού ενδιαφέροντος είδηση, σχετικά με τα ειρωνικά σχόλια της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα αγνοήθηκε από την ελληνική πλευρά, κάνοντας ότι δεν βλέπει και ότι δεν ακούει τα μαντάτα για τη διπλωματική κατρακύλα της Ελλάδας σε θέματα που αφορούν ούτε λίγο ούτε πολύ την οικονομία της και τις επαφές της, με χώρες που σχετίζεται περισσότερο από ό,τι με τις ΗΠΑ.
newsbomb.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook