3.12.16

PAUL KAZARIAN – JAPONICA PARTNERS ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ..Το πραγματικό ΧΡΕΟΣ της Ελλάδας είναι ελάχιστο!

Μελέτη βόμβα του μεγαλύτερου ιδιώτη δανειστή μας
Πυρηνική βόμβα από τον μεγαλύτερο ιδιώτη δανειστή της Ελλάδας ανατρέπει τα δεδομένα στο ελληνικό χρέος!
Ο Πολ Καζαριάν ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, της εταιρείας με τη μεγαλύτερη επένδυση σε...
ελληνικό ομολογιακό χρέος, παρουσίασε στην διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο στο Λονδίνο, μελέτη διεθνών ελεγκτικών οίκων με κόστος 35 εκατ. δολλαρίων, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι μικρότερο του 50%, από αυτό που αναφέρεται εσφαλμένα από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Ο κ. Καζάριαν, αφού συνέκρινε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τριετούς διάρκειας (περί το 7%) με τα αντίστοιχα κυπριακά και πορτογαλικά (περί το 1%), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές με αντίστοιχους όρους με την Κύπρο, η οποία επίσης δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απλά και μόνο εάν μιμηθεί τις βέλτιστες πρακτικές των ισχυροτέρων οικονομιών του κόσμου και της ΕΕ, συντάσοντας εθνικό ισολογισμό με βάση διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Σύμφωνα με τον Πολ Καζάριαν, άμεσες ξένες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μόνο εάν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ειλικρίνεια και τη διαφάνεια των δημοσίων οικονομικών. Σε αντίθετη περίπτωση και όσο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν τόσο υψηλές όσο σήμερα, οι διεθνείς επενδυτές δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύουν στην πραγματική οικονομία.
Στην συνέχεια επανέλαβε τις απόψεις του για το ελληνικό χρέος στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel.
Τώρα που η διαχείριση του χρέους έχει φτάσει σε κρίσιμο στάδιο ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο Πολ Καζαριάν επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι το «μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα».
Το 2012, ενώ όλοι ήθελαν να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα, η επενδυτική του εταιρεία, η Japonica Partners, πρόσφερε 3 δις ευρώ, μυρίστηκε καλές δουλειές και μέχρι σήμερα δεν το μετάνιωσε. «Ήταν η πιο κερδοφόρα επένδυση που έχω κάνει μέχρι τώρα» λέει. Μιλώντας στο Spiegel ο Καζαριάν υποστηρίζει ότι εάν υπολογίσει κανείς καλά το ύψος του ελληνικού χρέους, δεν ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ, αλλά το ανώτερο 71%. 
Η διαφορά έγκειται στον τρόπο υπολογισμού, που θα πρέπει να γίνει όχι με βάση όχι την ονομαστική αξία, αλλά τη χρονική αξία. «Δεν έχουν μόνο μειωθεί δραστικά οι τόκοι,  αλλά επιπλέον η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει τα χρέη της πολύ αργότερα, 10 χρόνια αργότερα αφότου συμφωνήθηκε».
Σε άλλο σημείο του άρθρου ο Καζαριάν σημειώνει: «Η Ελλάδα πιέζεται να πάρει περισσότερη οικονομική βοήθεια από τις χώρες του ευρώ, αυτές δίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και ωθούν την κυβέρνηση σε βαρύ πρόγραμμα λιτότητας και σε αντιλαϊκές και συχνά αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις».
Τι προτείνει ο Καζαριάν; «Σε ένα πρώτο βήμα θα πρέπει η Ελλάδα να αποδείξει το ύψος του χρέους της με βάση τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες» συμβουλεύει ο αμερικανός επενδυτής. «Τότε θα γίνονταν προφανές ότι το χρέος της είναι στην πραγματικότητα μικρότερο από αυτό άλλων χωρών». Ωστόσο ο Καζαριάν δεν εμφορείται από ελπίδα ότι θα γίνει. «Όλο το αφήγημα, ότι το χρέος είναι ανυπόφορο και όχι βιώσιμο, δεν θα είχε κανένα έρεισμα. Αλλά η κυβέρνηση το χρειάζεται ως πρόφαση απέναντι σε κάθε πρόβλημα».

Mary Darby, David Rockefeller and Paul Kazarian_Photography by Julie Skarratt

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook