19.5.17

Σε 28 μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε 2 μνημόνια, 15,8 δισ. μέτρα, προκάλεσε ζημία 116 δισ…. για να πάρει 3,8 δισ QE

Η ΕΚΤ με 2,3 τρισεκ. αγορές περιουσιακών στοιχείων έχει μετατραπεί σε hedge funds χειραγωγώντας τις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια.
«Εάν θέλεις να εφαρμόσεις την πιο σκληρή πολιτική και διστάζεις βάλε ένα αριστερό ή κομουνιστή σε υπουργική θέση για να το εκτελέσει» μεταξύ πολλών που τον έχουν επικαλεστεί αυτό ήταν και ο Μιτεράν Γάλλος Πρόεδρος.
Μεταξύ 2015 και Μαΐου 2017 δηλαδή μέσα σε 28 μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε
-2 μνημόνια το τρίτο που....
υλοποιείται και το 4ο που ψηφίστηκε στις 18 Μαΐου
-15,8 δισεκ. ευρώ μέτρα λιτότητας τα οποία μακράν είναι τα χειρότερα στην οικονομική ιστορία της Ελλάδος
-116 δισεκ. είναι η ζημία που προκάλεσε η κυβέρνηση της αριστεράς στην χώρα από τις καθυστερήσεις και την λάθος πολιτική που ακολούθησε.
Παρήλθαν 28 μήνες επιπόλαιων, αφρόνων και απερίσκεπτων διαπραγματεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση με το αποτέλεσμα να είναι συνεχείς φοροκαταιγίδες….
Η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει και τυπικά 22 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup και ποιος είναι ο στόχος αυτής της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης μια γενικόλογη αναδιάρθρωση χρέους και μια εκτρωματική ένταξη στο QE σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ με 2,3 τρισεκ. αγορές περιουσιακών στοιχείων έχει μετατραπεί σε hedge funds χειραγωγώντας τις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια.
Αυτό το έκτρωμα – μηχανισμό χειραγώγησης η Κεντρική Τράπεζα τον ονομάζει νομισματική πολιτική και η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει λανθασμένα ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες πουλήσουν 2 με 2,5 δισεκ. κρατικών ομολόγων στην ΕΚΤ θα προκληθεί ντελίριο ευφορίας.
Παγιδευόμαστε στο πως θα αντιδράσουν μετοχές και ομόλογα και αποφεύγουμε να δούμε τις συνέπειες στην οικονομία.
Ότι οι καταθέσεις δεν ανακάμπτουν ουδείς έχει εξετάσει γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Μείωση ΑΕΠ και δραματική αύξηση φόρων
Οι έμμεσοι και έμμεσοι φόροι φθάνουν τα 46,8 δισεκ. ευρώ ενώ για το 2017 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα φθάσει στα 180,8 δισεκ.
Στην διετία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια σωρευτική μείωση του ΑΕΠ 4%.
Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι για το διάστημα 2015 με 2020 θα επιβληθούν 15,8 δισεκ. νέοι φόροι.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι μεταξύ 2007 και 2017 η σύνθεση των εσόδων άμεσων και έμμεσων φόρων δεν έχει αλλάξει.
Στα 51 δισεκ. το 2007 και στα 51 δισεκ. το 2017 όμως έχει αλλάξει δραματικά το μείγμα των φορολογικών εσόδων αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η μείωση του ΑΕΠ συνοδεύτηκε από αύξηση φόρων, οπότε η πραγματική καθαρή επίδραση στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη της ζημίας που υπέστη η κοινωνία.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 119 δισεκ. ή μείωση 41 δισεκ. σε 24 μήνες
Οι καταθέσεις ο κοινωνικός πλούτος της χώρας υπέστη δραματική μείωση.



Όμως τι συνέβη αυτούς τους 24 μήνες πώς συμπεριφέρθηκαν οι Έλληνες καταθέτες;
Τέλη Δεκεμβρίου του 2014 οι καταθέσεις είχαν μειωθεί στα 160 δισεκ. ενώ ακολούθησε μείωση 12 δισεκ. μόνο τον Ιανουάριο του 2015.
Η απώλεια αυτή των 12 δισεκ. ήταν απόρροια της διαφαινόμενης ανατροπή πολιτικού σκηνικού με την νίκη ΣΥΡΙΖΑ.
Από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Μάιο του 2017 οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 119 δισεκ. ευρώ ή μείωση 40 δισεκ. ευρώ.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 41 δισεκ. και αυτή η απώλεια καταθέσεων στους 28 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τεράστιο σοκ στο τραπεζικό σύστημα που οδήγησε στην ντροπιασμένη απόφαση των capital controls.
Τα capital controls είναι ο μηχανισμός προστασίας των τραπεζών….από τους καταθέτες… και ο μηχανισμός που αποδεικνύει πόσο έχει αποτύχει μια κυβέρνηση.
Το ΤΧΣ έχασε 39 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο και funding gap
Το ΤΧΣ επένδυσε το 2013 περίπου 25 δισεκ. σε κεφάλαιο και 14 δισεκ. σε funding gap για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στα στοιχεία ενεργητικού από την διάσπαση σε καλές και κακές τράπεζες.
Συνολικά επενδύθηκαν 39 δισεκ.
Με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 τα 39 δισεκ. μηδενίστηκαν οριστικά και αμετάκλητα.
Τα 39 δισεκ. χάθηκαν αλλά τα 39 δισεκ. ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει γιατί αφορούν δάνεια του μνημονίου που έλαβε η Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης.
Οι έλληνες θα πληρώσουν 39 δισεκ. τα οποία δεν είχαν ανταποδοτικό όφελος.
Το αμερικανικό δημόσιο πούλησε στρατηγικά ποσοστά που είχε αποκτήσει στην Citigroup με σημαντικές κεφαλαιακές υπεραξίες, τα capital gains ήταν εντυπωσιακά για το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.
Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι το ΤΧΣ με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 απέκτησε πλήρη δικαιώματα, κοινές μετοχές μετά ψήφου άρα διασφαλίζει την επένδυση του είναι παραπλανητικό.
Π.χ. στην Eurobank η τρέχουσα αξία του ΤΧΣ είναι 46 εκατ ευρώ και ξέρετε πόσα έχει επενδύσει σε Eurobank, TT και Proton bank το ΤΧΣ σε κεφάλαια , funding gap και προνομιούχες μετοχές περίπου 11,9 δισεκ. ευρώ.
Στην Πειραιώς επένδυσε συνολικά 15 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap και η τρέχουσα αξία του 25% που κατέχει είναι 500μ εκατ ευρώ.
Επιπτώσεις σε χρηματιστήριο και ιδιωτική οικονομία
Το σοκ στην πραγματική οικονομία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η ζημία στις αποτιμήσεις εκτιμάται τουλάχιστον 6 δισεκ. ευρώ μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση και στην ιδιωτική οικονομία ζημίες από τα capital controls και ύφεση καθώς και νέοι φόροι περί τα 10 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συρθεί σε τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο 86 δισεκ.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συρθεί σε τρίτο μνημόνιο και σε τρίτο δανειακό πρόγραμμα 86 δισεκ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Εσχάτως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση η οποία θα οδηγήσει σε μέτρα στο διάστημα 2015 με 2020 στα 15,8 δισ. μέτρα.
Τα NPLs και NPEs των τραπεζών εκτινάχθηκαν στα 115,5 δισεκ.
Αν και στο θέμα των NPLs και NPEs ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την μικρότερη ευθύνη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι τράπεζες διενήργησαν επιπλέον 18 δισεκ. νέες προβλέψεις μετά τις ζημίες του 2015 που ήταν ιστορικών διαστάσεων.
Τα σωρευτικά NPEs έχουν φθάσει στα 115,5 δισεκ. ευρώ.
Επιβλήθηκαν capital controls από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι την ΕΚΤ
Η επιβολή capital controls δηλαδή ο δραματικός περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας της κοινωνίας είναι έγκλημα ηθικό και οικονομικό.
Τα capital controls επιβλήθηκαν για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών και μέσω αυτού διασώθηκαν οι τράπεζες.
Όμως αυτό δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αντί να αποτρέψει τα capital controls συνέβαλλε καταλυτικά στην επιβολή τους.
Τα capital controls δεν θα αρθούν πριν τα μέσα ή τέλη του 2018.
Συμπέρασμα
Ζημία από το ΑΕΠ 2015 με 2016 περί τα 10 δισεκ. για το 2017 εκτιμάται ανάπτυξη 1,8% ή 3,2 δισεκ. αύξηση του εθνικού πλούτου.
Ζημία από τις καταθέσεις 41 δισεκ.
Ζημία από τα NPLs 18 δισεκ.
Ζημία στην ιδιωτική οικονομία και αγορά όπως το χρηματιστήριο 8 δισεκ.
Ζημία 39 δισεκ. από την αποτυχημένη επένδυση του ελληνικού κράτους στις τράπεζες.
Σε 28 μήνες η εθνική οικονομία υπέστη ζημία 116 δισεκ. ευρώ.
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο 86 δισεκ. ευρώ για να καλύψει όλη αυτή την εθνική τραγωδία.
Άρα ζημία 116 δισεκ. από τους 28 μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς και 86 δισεκ. νέο δάνειο για να καλυφθεί η ζημία που προκάλεσε η διακυβέρνησης της Αριστεράς.
www.bankingnews.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook