3.5.17

Ο Putin των Βαλκανίων

Η πλειοψηφία των αριστερών της Ευρωζώνης προβλέπει τα τελευταία δύο χρόνια ξανά και ξανά την.....
κατάρρευση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η αδιάλλακτη στάση των δανειστών τεκμηριώνει ότι, χωρίς την ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως προοπτική.
Ως εκ τούτου προτρέπουν τους Έλληνες να αποχωρήσουν αμέσως από την Ευρωζώνη επιστρέφοντας στη δραχμή, αφού διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να λύσουν ποτέ τα προβλήματα τους. Στους αριστερούς προστίθενται τελευταία και οπαδοί άλλων πολιτικών ιδεολογιών όλων των αποχρώσεων, ισχυριζόμενοι επίσης πως η δραχμή είναι το μοναδικό διαβατήριο για την έξοδο από την κρίση. Λογικά λοιπόν αυξάνονται τα ποσοστά των Ελλήνων που τοποθετούνται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη, απέχοντας όμως ακόμη αρκετά από το να είναι πλειοψηφικά.
Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό κατεστημένο βρίσκεται ακριβώς στην αντίπερα όχθη, ισχυριζόμενο πως η αυστηρότατη πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν είναι αυτή που την κατέστρεψε. Ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το ευρώ, αλλά η απροθυμία της να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, να καταργήσει τις πελατειακές κομματικές δομές, καθώς επίσης να εκσυγχρονίσει το δημόσιο, την κοινωνία  και τους Θεσμούς, καθιστώντας τους πιο αποτελεσματικούς.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μία μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ανήκε το προηγούμενο έτος σε εκείνες τις ανεπτυγμένες οικονομίες που μεταρρύθμισαν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις άλλες το φορολογικό τους σύστημα, ενώ έχει  δρομολογήσει τις περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές παγκοσμίως. Όσον αφορά την κυβέρνηση της, δεν υποτάχθηκε στις εντολές των δανειστών όπως την κατηγορούν, αλλά ψήφισε νόμους και μέτρα που ωφελούν τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, μοιράζουν πιο δίκαια τα βάρη και τις υποχρεώσεις!
Παράλληλα, ένας πολύ ισχυρός επιχειρηματίας, ο οποίος εξαγοράζει τα πάντα στην Ελλάδα σήμερα, πιστεύοντας προφανώς πως οι ευκαιρίες στη χώρα μας είναι ανάλογες με αυτές στη Ρωσία μετά τη χρεοκοπία της, θεωρεί τον πρωθυπουργό ως τον Putin των Βαλκανίων! Δεν ξέρω βέβαια εάν θεωρεί τον Putin δικτάτορα ή όχι, αλλά γνωρίζω από το βιογραφικό του πως από αυτόν απέκτησε τα πλούτη του, έχοντας αναδειχτεί σε έναν από τους πολλούς Ολιγάρχες της Ρωσίας. Λογικά λοιπόν συμπεραίνω ότι, πιστεύει πως η ιστορία θα επαναληφθεί στην Ελλάδα, οπότε θέλει να συμμετέχει στη «διάρρηξη των ιματίων» της που πιθανολογώ πως προβλέπει.
Τέλος, ένας μεγάλος ξένος επενδυτής, ο οποίος θεωρεί πως μόνο εάν προβεί σε στάση πληρωμών η Ελλάδα θα αποτελεί μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, αλλά όχι προηγουμένως, είπε τα εξής:
«Θυμάμαι τις εποχές που η Ελλάδα τύπωνε όσο χρήμα μπορούσε, μέχρι να τελειώσουν τα δέντρα. Δεν ήταν καλές εποχές για την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή για τη χώρα. Μπορεί να είναι όλοι χαρούμενοι στην αρχή αλλά μετά οι Έλληνες πολιτικοί θα κάνουν το ίδιο που έκαναν πάντα, αυτό που έκαναν πάντα και οι πολιτικοί άλλων χωρών.
Θα τυπώνουν χρήμα, με αποτέλεσμα η αξία του νομίσματος να αλλάζει συνεχώς. Θα υπάρξουν κάποιες καλές περίοδοι, όμως στη συνέχεια θα υπάρξουν πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Αν όμως αυτό θέλει να κάνει η Ελλάδα, εμένα δεν μου πέφτει λόγος γιατί δεν είμαι Έλληνας. Δεν μπορώ να σας πω τι να κάνετε. Για μένα η καλύτερη λύση σε βάθος χρόνου θα είναι να παραδεχτούν όλοι τα λάθη τους, να δεχτείτε το πλήγμα και να ξεκινήσετε από την αρχή«.
Μέσα από αυτόν τον κυκεώνα τώρα των διαφορετικών και αντικρουόμενων απόψεων, όπου όλοι μάλλον υπερασπίζουν τα δικά τους ατομικά συμφέροντα, καλούνται οι Έλληνες να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς πρέπει να ενεργήσουν. Το χειρότερο όμως όλων είναι το ότι, δεν έχουν πολιτικές επιλογές στη διάθεση τους, αφού η μεν κυβέρνηση εφαρμόζει βασιλικότερα του βασιλέως τα μνημόνια, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πως θα κάνει ακριβώς το ίδιο.
Βέβαια ο πρωθυπουργός υπόσχεται αντίμετρα, καθώς επίσης πως δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Πώς όμως να πιστέψουν κάποιον που δεν έχει πει αλήθεια ποτέ στη ζωή του; Ως εκ τούτου βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, με αποτέλεσμα να εξοργίζονται, να απογοητεύονται, να σκύβουν το κεφάλι, καθώς επίσης να μην έχουν εμπιστοσύνη σε τίποτα και σε κανέναν. Εύλογα λοιπόν συμπεραίνεται ότι, η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία, στην καταστροφή και στο χάος, αφού τέτοιου είδους κοινωνίες είναι ανίκανες να δημιουργήσουν και να παράγουν, οπότε να επιβιώσουν.
Σερένα Νομικού
analyst.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook