25.6.17

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!


Παρά την θέλησή μας συμμετέχουμε όλοι!
Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στον όρο αχρήματη κοινωνία, που αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της ΝΤΠ. Με το...
πρόσχημα της αξιοπιστίας στις συναλλαγές, τον περιορισμό της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας το ηλεκτρονικό χρήμα έχει εισβάλλει για τα καλά στην Ελλάδα.
Και θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τελικά να δαιμονοποιηθεί η χρήση του, αφού ούτως ή άλλως είναι κάτι καθιερωμένο εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες; Διότι το απώτερο σχέδιο αποσκοπεί στον πλήρη έλεγχο του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, που θα γίνει είτε το θέλει είτε όχι μαριονέτα του συστήματος. Κακά τα ψέματα ήδη είναι, όμως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι φρικιαστικό. Και εδώ έρχεται ο ρόλος της Ελλάδας, που θα αξιοποιήσει κατάλληλα… τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών, προκειμένου να γίνει η πρώτη χώρα, και όχι κατ’ επιλογήν, χωρίς χρήματα.

Την αποκάλυψη, γι αυτό το τεράστιο παγκόσμιο πείραμα κάνει με άρθρο του ο Mιχάλης Νεβραδάκης, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τέξας, στον τομέα των ΜΜΕ, του οποίου τα κύρια σημεία σας παραθέτουμε:

«Μέρα με τη μέρα, κινούμαστε προς έναν γενναίο νέο κόσμο όπου κάθε συναλλαγή παρακολουθείται, κάθε αγορά καταγράφεται, οι συνήθειες και οι προτιμήσεις όλων σημειώνονται και αναλύονται. Αυτό που περιγράφω είναι η «κοινωνία χωρίς μετρητά», όπου το πλαστικό και το ηλεκτρονικό χρήμα είναι βασιλιά, ενώ τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα καταργούνται.
Η «πρόοδος» είναι, τελικά, θεωρείται σπουδαίο πράγμα. Σε μια πρόσφατη συζήτηση, παρατήρησα σε ένα ηλεκτρονικό φόρουμ μηνυμάτων σχετικά με την εξευγενισμό στην πρώην γειτονιά μου της κατοικίας στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, το κλείσιμο μιας άλλης μακροχρόνιας τοπικής επιχείρησης αντιμετωπίστηκε από χρήστη του διαδικτύου ως εξής: «Ποιος χρειάζεται καταστήματα όταν έχουμε Amazon; »
Αυτό το τελευταίο απόσπασμα είναι, φυσικά, ενδεικτικό του εν λόγω καταστήματος, τουλάχιστον στην γνωστή του μορφή. Τον Δεκέμβριο του 2016, η Amazon εγκαινίασε ένα κατάστημα χωρίς καταστήματα στο Σιάτλ, το οποίο δεν είχε κατά κανόνα εργαζόμενο, αλλά επίσης χωρίς συναλλαγές σε μετρητά, καθώς οι αγορές γίνονται αυτόματα στο λογαριασμό Amazon. Ως εκ τούτου, η «πρόοδος» είναι η κατάργηση του νομίσματος και η κατάργηση ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας, όλα εξ ονόματος της τεχνολογικής προόδου και της «ευκολίας» της εξοικονόμησης λίγων λεπτών από την αναμονή στο μετρητή πληρωμής.
Ακόμα επιμένουν να είναι ντεμοντέ και να κολλήσει πίσω από το χρόνο, προτιμώντας να επισκεφθεί τα καταστήματα τούβλων και κονιών και να πληρώσει σε μετρητά; Ίσως να είσαι τρομοκράτης! Πληρώστε για τον καφέ σας ή την επίσκεψή σας σε ένα internet cafe με μετρητά; Πιθανός τρομοκράτης, σύμφωνα με το FBI. Μάλιστα, η επιμονή στην πληρωμή με μετρητά είναι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, «ύποπτη και περίεργη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια δύναμη για θετική αλλαγή και πρόοδο, φαίνεται επίσης να συμφωνεί. Η μη εκλεγμένη αξιολόγηση της εκτίμησης των επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί ότι η ανωνυμία των συναλλαγών σε μετρητά διευκολύνει τη «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» και τις «δραστηριότητες χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Η άποψη αυτή μοιράζεται και από τους οικονομολόγους αυτούς, ως ο αποθαρρυμένος υπέρμαχος της λιτότητας Kenneth Rogoff, Lawrence Το καλοκαίρι (ο γνωστός απορυθμιστής, καθώς και ο εγκώμιος του «νονός» της λιτότητας Milton Friedman) και ο υποτιθέμενος σταυροφορνιστής Joseph Stiglitz, ο οποίος δήλωσε στους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός νωρίτερα αυτό το έτος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταργήσουν τα μετρητά.
Φυσικά, φυσικά, το επόμενο βήμα είναι να τιμωρήσουμε τους νομοταγείς πολίτες για τις ενέργειες ενός πολύ μικρού εγκληματικού πληθυσμού και για τις αποτυχίες της επιβολής του νόμου να περιορίσουν αυτές τις δραστηριότητες. Η ΕΕ σχεδιάζει να το επιτύχει αυτό μέσω της διερεύνησης των ανώτατων ορίων πληρωμών σε μετρητά, ενώ έχει ήδη κάνει το βήμα για την κατάργηση του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο μέρα με τη μέρα είναι απασχολημένο με την «αποταμίευση» χωρών με οικονομικές δυσκολίες όπως η Ελλάδα, συμβαίνει επίσης να συμφωνεί με αυτή τη γενναία νέα κοσμοθεωρία. Σε ένα έγγραφο εργασίας με τίτλο «Η μακροοικονομία της αποπληρωμής», το οποίο το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι δεν αντιπροσωπεύει απαραιτήτως τις επίσημες απόψεις του, το ταμείο παρέχει ωστόσο ένα σχέδιο με το οποίο οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αρχίσουν να καταργούν τα χρήματα. Η διαδικασία αυτή θα αρχίσει με «αρχικά και σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητα βήματα» (όπως η σταδιακή κατάργηση των λογαριασμών μεγάλης αξίας ή η τοποθέτηση ανώτατων ορίων στις συναλλαγές σε μετρητά). Αυτή η διαδικασία στη συνέχεια θα προωθηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας επιλογές χωρίς μετρητά για την «ευκολία» των ανθρώπων, αντί να διακινδυνεύσουν δημοφιλείς αντιρρήσεις για την απόρριψη της πολιτικής. Το ΔΝΤ, το οποίο έχει σίγουρα άριστες επιδόσεις για τους φτωχούς και ευάλωτους στην κοινωνία, μας διευκολύνει λέγοντας ότι οι πολιτικές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν με τρόπους που θα αυξήσουν τα «οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».
Το ελληνικό πείραμα του ΔΝΤ στην λιτότητα
Αυτές οι προτάσεις, τις οποίες βεβαίως δεν συμφωνεί επισήμως το ΔΝΤ, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε σημαντικό βαθμό στην αποικία του ΔΝΤ που είναι γνωστή επίσημα ως Ελλάδα, όπου το ΔΝΤ εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας «κοινωνικά δίκαιες και δίκαιες» Το 2010, οι οποίες οδήγησαν, κατά την περίοδο αυτή, σε πτώση του ΑΕγχΠ άνω του 25%, επίπεδα ανεργίας άνω του 28%, επανειλημμένες περικοπές σε ό, τι είναι τώρα οι μισθοί και οι συντάξεις σε επίπεδο φτώχειας και «διαρροή εγκεφάλων» άνω των 500.000 ατόμων Νέους και πανεπιστημιακούς εκπαιδευτικούς – που μεταναστεύουν εκτός Ελλάδας.
Πράγματι, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως ποντικός εργαστηρίου όχι μόνο για ένα μεγάλο νεοφιλελεύθερο πείραμα τόσο στην λιτότητα, όσο και στην απόσβεση.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, και έχουν βρει γόνιμο έδαφος σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός παραμένει συγκλονισμένος από οκτώ χρόνια οικονομικής κατάθλιψης. Ένας νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου ενθάρρυνε τη μετάβαση σε μετρητά θέτοντας ένα ελάχιστο όριο δαπανών τουλάχιστον 10 τοις εκατό των εισοδημάτων κάποιου μέσω πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας προκειμένου να επιτευχθεί ένα κάπως υψηλότερο αφορολόγητο όριο.
Από τις 27 Ιουλίου, θα απαιτηθούν δεκάδες κατηγορίες επιχειρήσεων στην Ελλάδα για την εγκατάσταση εύχρηστων συσκευών ανάγνωσης καρτών «POS» (point-of-sale) και για την αποδοχή πληρωμών με κάρτα. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να δημοσιεύουν ειδοποίηση, συνήθως στην είσοδο ή στο σημείο πώλησης, αναφέροντας εάν οι πληρωμές με κάρτα γίνονται δεκτές ή όχι. Μια άλλη νέα νομοθεσία, που ισχύει από την 1η Ιουνίου, απαιτεί την καταβολή μισθών μέσω άμεσων ηλεκτρονικών μεταφορών σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπλέον, έχουν τεθεί εκτός νόμου συναλλαγές σε μετρητά άνω των 500 ευρώ.
Στην Ελλάδα, όπου στα μάτια των πολιτών είναι ένοχοι έστω και αν αποδειχθεί αθώος, έχουν εφαρμοστεί έλεγχοι κεφαλαίου, εμποδίζοντας την ανάληψη μετρητών ATM άνω των 840 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες. Αυτοί οι έλεγχοι κεφαλαίου, σε ποικίλες μορφές, έχουν τεθεί σε ισχύ για δύο χρόνια χωρίς να έχουν τελειώσει ορατό, πνιγώντας τις μικρές επιχειρήσεις που ήδη υποφέρουν.
Οι πολίτες έχουν ζητηθεί ανά πάσα στιγμή να συγκεντρώνουν κάθε τελευταία παραλαβή των δαπανών τους, προκειμένου να αποδείξουν τα έσοδά τους και τα έξοδα – διαφορετικά, η φοροδιαφυγή αναλαμβάνεται, όπως και η κυριότητα ενός αυτοκινήτου (ακόμα και αν έχει αγοραστεί πριν από μία ή δύο δεκαετίες) Ή ένα διαμέρισμα (ακόμη και αν κληρονομηθεί) θεωρείται απόδειξη του πλούτου και ένα «κρυφό εισόδημα» που δεν δηλώνεται. Ο «ηρωικός» πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε στο παρελθόν ανώτατο όριο συναλλαγών σε μετρητά στα 50 ή 70 ευρώ στα ελληνικά νησιά, που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, ενώ παράλληλα θέτει ένα σχέδιο ασίνης για να προσλαμβάνουν τουρίστες για να εργάζονται ως «φορολογικές υπηρεσίες» Οι επιχειρήσεις που «αποφεύγουν τους φόρους» δεν παρέχουν αποδείξεις ακόμη και για τις μικρότερες συναλλαγές.
Όλα αυτά τα μέτρα, βεβαίως, είναι για το καλό των Ελλήνων και είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας και της οικονομίας της, καταπολεμώντας την δήθεν αχαλίνωτη «φοροδιαφυγή» (ενώ αφήνουν τους μεγαλύτερους φοροαπαλλήλους μακριά από το γάντζο) Μαύρη αγορά «(πέρα από την πώληση τυροκομικών πίτας χωρίς την έκδοση αποδείξεων, προφανώς), και φυσικά, χτυπώντας» τρομοκρατία «στον οφθαλμό.
Όπως και με την προηγούμενη συζήτηση που παρατήρησα σχετικά με το γεγονός ότι το Amazon αποτελεί ικανοποιητικό υποκατάστατο για την επιχείρηση που κινδυνεύει να δημιουργήσει τούβλα, μαθαίνουμε πολλά από την παρατήρηση καθημερινών συζητήσεων μεταξύ των απλών πολιτών. Μια πρόσφατη συνομιλία που προσωπικά έχω ακούσει καταβάλλοντας ένα νομοσχέδιο σε μια δημόσια υπηρεσία αποκάλυψε πόσο επιτυχημένα ήταν τα αρχικά και σε μεγάλο βαθμό αναμφισβήτητα βήματα που θεσπίστηκαν στην Ελλάδα.

Στη γραμμή μπροστά μου, ένας ηλικιωμένος άνδρας ανακοίνωσε ότι πληρώνει το λογαριασμό του για το νερό με χρεωστική κάρτα «για να φτιάξει το κατώτατο όριο.» Όταν του προτάθηκε ότι ο πραγματικός σκοπός της ενθάρρυνσης των πληρωμών χωρίς μετρητά ήταν Να παρακολουθεί κάθε συναλλαγή, ακόμη και για ένα ραβδί κόμμεως, και να μεταφέρει όλα τα χρήματα στο τραπεζικό σύστημα, ο ίδιος και ένας άλλος ηλικιωμένος κύριος έριξαν μια φόρμα, ισχυρίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Η ειρωνεία που πληρώνουν με κάρτα για να αποφευχθεί η φορολογία τους έχασε γι ‘αυτούς – όπως και το γεγονός ότι η άλλως φορολογικά υπεύθυνη Γερμανία, της οποίας η κυβέρνηση ποτέ δεν χάνει την ευκαιρία να διαλέξει τους «αφανείς» και «ανεύθυνους» Έλληνες, έχει το μεγαλύτερο μαύρο (Άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως), κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την οικονομική απάτη, είναι ο όγδοος μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος παγκοσμίως και μία από τις κορυφαίες φοροδιαφυγόμενες χώρες στην Ευρώπη.
Επίσης, χάθηκαν σε αυτούς τους κατά τα άλλα ηλικιωμένους κύριους ήταν ένα γεγονός που δεν συμπεριλήφθηκε στην επίσημη εκστρατεία προπαγάνδας: οι Γερμανοί τυχαίνουν να αγαπούν τα χρήματά τους, όπως αποδεικνύεται από την έντονη αντιπολίτευση που συναντήθηκε με κυβερνητικό σχέδιο για την εξαφάνιση πληρωμών σε μετρητά 5.000 ευρώ ή περισσότερο. Επιπλέον, περίπου το 80% των συναλλαγών στη Γερμανία διεξάγονται ακόμη σε μετρητά. Η γερμανική εφημερίδα Bild έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει ένα op-ed με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα μετρητά μας» ως απάντηση στο προτεινόμενο μέτρο.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις που πηδούν στο βαγόνι χωρίς μετρητά
Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως απέφυγαν το παράδειγμα της Γερμανίας, αντίθετα με το ΔΝΤ και τον Stiglitz. Η Ινδία, μια από τις πιο εξαρτημένες χώρες στη γη, απέσυρε πρόσφατα το 86% του νομίσματός της σχεδόν εν τη μία νυκτί, με το βεβιασμένο στόχο της στόχευσης της τρομοκρατίας και της «μαύρης αγοράς». Ο πραγματικός στόχος αυτού του μυστικά σχεδιασμένου μέτρου, ωστόσο, ήταν να λιμοκτονήσουν την οικονομία των μετρητών και να οδηγήσουν τους πολίτες σε ηλεκτρονικές πληρωμές εξ ορισμού.
Η Ισλανδία, μια χώρα που αποτελεί αξιοθαύμαστο παράδειγμα για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια τραπεζική σύμπραξη του ΔΝΤ όσον αφορά την ανταπόκρισή της στην οικονομική κρίση της χώρας το 2008, ανέλαβε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μετρητά. Πρακτικά όλες οι συναλλαγές, ακόμη και τα πιο λεπτά, διεξάγονται ηλεκτρονικά, ενώ οι «προοδευτικοί» τουρίστες εξωθούν τα οφέλη της μη απογοήτευσής τους από τα πολλά δευτερόλεπτα που θα χρειαζόταν για να αποσύρουν χρήματα από ένα ΑΤΜ ή ένα νόμισμα συναλλάγματος κατά την άφιξη. Είναι περίεργο ότι η Ισλανδία ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό χωρίς μετρητά πριν από την οικονομική κατάρρευση το 2008-αποδεικνύοντας ότι αυτή η κίνηση προς την «πρόοδο» δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει μια οικονομική κατάρρευση ή να σταματήσει τους δράστες: οι ίδιες ίδιες τράπεζες είχαν αναλάβει σχεδόν ολόκληρη την προσφορά χρήματος .
Άλλα παραδείγματα ακάλυπτων πλούτων στην Ευρώπη. Οι συναλλαγές με μετρητά στη Σουηδία αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% της εθνικής οικονομίας και οι περισσότερες τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον τραπεζογραμμάτια. Ομοίως, πολλές νορβηγικές τράπεζες δεν εκδίδουν πλέον μετρητά, ενώ η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, DNB, κάλεσε το κοινό να σταματήσει να χρησιμοποιεί μετρητά. Η Δανία ανακοίνωσε ένα στόχο εξάλειψης των τραπεζογραμματίων μέχρι το 2030. Το Βέλγιο εισήγαγε όριο 3.000 ευρώ στις συναλλαγές σε μετρητά και το 93% των συναλλαγών είναι χωρίς μετρητά. Στη Γαλλία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 92% και οι συναλλαγές σε μετρητά περιορίστηκαν στα 1.000 ευρώ, όπως και στην Ισπανία. Έξω από την Ευρώπη, τα μετρητά εξαλείφονται ακόμη και σε χώρες όπως η Σομαλία και η Κένυα, ενώ η ίδια η Νότια Κορέα δεν είναι ξένη προς την παρέμβαση του ΔΝΤ στην οικονομία της – όπως και η Ελλάδα, εφαρμόζει προνομιακές φορολογικές πολιτικές για τους καταναλωτές που κάνουν πληρωμές με κάρτες.
Εκτός από τις πολιτικές αλλαγές, πρακτικά καθημερινά παραδείγματα υπάρχουν επίσης σε αφθονία. Απλά προσπαθήστε να αγοράσετε ένα αεροπορικό εισιτήριο με μετρητά, για παράδειγμα. Παραμένει πιθανό – αλλά λέγεται επίσης ότι αυξάνει τις κόκκινες σημαίες. Σε πολλές περιπτώσεις, η ενοικίαση αυτοκινήτου ή η κράτηση δωματίου στο ξενοδοχείο με μετρητά δεν είναι απλά δυνατή. Το προαναφερθέν εγχειρίδιο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας θεωρεί ότι οποιαδήποτε πληρωμή με μετρητά είναι «ύποπτη συμπεριφορά» – ότι κάποιος έχει σαφώς κάτι να κρύψει αν δεν επιθυμεί να παρακολουθείται μέσω μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής. Η ιδιοκτησία χρυσού κάνει και τον κατάλογο των ύποπτων δραστηριοτήτων.
Ακριβώς όπως η ειρωνεία της Γερμανίας που είναι μια κοινωνία βασισμένη σε μετρητά, ενώ ταυτόχρονα πιέζει την πολιτική χωρίς μετρητά στο ελληνικό προτεκτοράτο της, χάνονται σε πολλούς Έλληνες, αυτό που χάθηκε σε φαινομενικά σχεδόν όλους είναι αυτό: κάτι νέο δεν αποτελεί αναγκαστικά πρόοδο κάτι διαφορετικό. Κάτι που είναι φαινομενικά ευκολότερο ή πιο βολικό δεν είναι απαραίτητα πρόοδος. Αλλά για πολλούς, η «τεχνολογική πρόοδος», όπως και η «επιστημονική καινοτομία» σε όλες τις μορφές της και χωρίς εξαίρεση, έχει επιτύχει μια αύρα αλάθητου, σεβαστή με θρησκευτική φρίκη.
Η καταπολέμηση της φερόμενης φοροδιαφυγής αντιμετωπίζεται επίσης με θρησκευτική ευλάβεια, ακόμη και όταν οι απλοί πολίτες – όπως οι δύο προαναφερθέντες κύριοι στην Ελλάδα – προσπαθούν συνήθως να ελαχιστοποιήσουν τις δαπάνες τους στις φορολογικές υπηρεσίες. Επιπλέον, ενώ τέτοια μέτρα ουσιαστικά θεσπίζουν συλλογική τιμωρία ανεξάρτητα από ενοχή ή αθωότητα, εταιρείες και ολιγάρχες που χρησιμοποιούν φορολογικά κενά και παράκτιους παράδεισους παραμένουν ατιμώρητοι και δεν επηρεάζονται καθόλου από τη μετάβαση σε μια χωρίς μετρητά οικονομία στην υποτιθέμενη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Αυτό είναι εμφανές, για παράδειγμα, στην περίπτωση του «LuxLeaks», το οποίο αποκάλυψε τα ονόματα δεκάδων επιχειρήσεων που επωφελούνται από ευνοϊκές φορολογικές αποφάσεις και φοροδιαφυγή στο Λουξεμβούργο, ένα από τα αρχικά ιδρυτικά μέλη της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, αντιμετώπισε επανειλημμένες κατηγορίες για την παρακώλυση των ερευνών της ΕΕ σχετικά με τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του ως πρωθυπουργού. Ο Juncker υπερασπίστηκε το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου ως νόμιμο.»

Για να καταλήξει λέγοντας:
Εκείνοι που σκέφτονται ότι η «επανάσταση χωρίς μετρητά» θα ανακοινώσουν επίσης την επιστροφή παλαιού τύπου εμπορίου και άλλων κοινοτικών οικονομικών σχημάτων θα ήθελαν επίσης να επανεξετάσουν αυτή τη γραμμή σκέψης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, συναλλαγές ανταλλαγής θεωρούνται ότι υπόκεινται στον φόρο από την υπηρεσία εσωτερικών εσόδων. Καθώς όλο και περισσότερη οικονομική δραστηριότητα όλων των ειδών γίνεται online, ο φορολογούμενος θα έχει ευκολότερο χρόνο να ανιχνεύσει μια τέτοια δραστηριότητα. Σκέψη της διδασκαλίας του παιδιού σας να είναι υπεύθυνο για τα οικονομικά; Το ίδιο θα έχει και το κόστος, καθώς ακόμη και οι λεμονάδες έχουν στόχο να «λειτουργούν χωρίς άδεια». Δεν είναι φανερό ότι οι υπερβολικές κυβερνητικές αρχές θα μπορούσαν επίσης να στοχεύσουν σε μια τέτοια δραστηριότητα για «φοροδιαφυγή».
Στην Ελλάδα, ενώ οι ολιγάρχες παίρνουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε παράκτιους φορολογικούς παραδείσους χωρίς αντίκτυπο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αθωώθηκε επειδή δεν υπέβαλε δήλωση περιουσιακών στοιχείων, όπου μεγάλοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν ατιμώρητοι χωρίς έγκυρη άδεια, Οι παίκτες μπορούν να εισέλθουν στην αγορά και όπου τα κοινά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις κυριολεκτικά φορολογούνται μέχρι θανάτου, η αστυνομία τον Αύγουστο του 2016 συνέλαβε έναν πατέρα τριών με έναν άνεργο σύζυγο για την πώληση ντόνατς χωρίς άδεια και του επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ. Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας ηλικιωμένος άνδρας που πώλησε καβουρδισμένα κάστανα στη Θεσσαλονίκη περιβάλλεται από 15 αστυνομικούς και συνελήφθη για να λειτουργήσει χωρίς άδεια.
Μέσα από αυτή την κραυγαλέα υποκρισία, οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αγαπούν το ηλεκτρονικό χρήμα για έναν άλλο λόγο, εκτός από τον απόλυτο έλεγχο που τους παρέχει. Οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που διεξήχθη από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, έδειξαν ότι η πληρωμή με πλαστικό (ή, κατ ‘επέκταση, άλλες μη φυσικές μορφές πληρωμής) ενθαρρύνει μεγαλύτερες δαπάνες, καθώς η ψυχολογική αίσθηση μιας απώλειας κατά την πληρωμή αποσυνδέεται από Πραγματική πράξη αγοράς ή διενέργεια συναλλαγής.
Αλλά τελικά, ο «ελέφαντας στην αίθουσα» είναι αν το τραπεζικό σύστημα πρέπει ακόμη να αναλάβει το σύνολο της νομισματικής προμήθειας. Την περασμένη δεκαετία παρατηρήθηκε η χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008, η κατάρρευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Lehman Brothers στις Ηνωμένες Πολιτείες και η τραπεζική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία ήταν ο πραγματικός στόχος πίσω από τις «διασώσεις» χωρών όπως η Ελλάδα- Εξοικονομώντας ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες που εκτίθενται σε «τοξικά» ομόλογα από αυτά τα έθνη. Το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας στρέφεται επί του παρόντος σε επικίνδυνο έδαφος, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από την έναρξη της οικονομικής κρίσης της χώρας, μπορεί να χρειαστεί ακόμα μια ανακεφαλαιοποίηση που θα χρηματοδοτηθεί από τους φορολογούμενους. Ακόμα και η εικονική εξάλειψη των μετρητών στην Ισλανδία δεν εμπόδισε την κατάρρευση των τραπεζών το 2008.
Πρέπει να αναθέσουμε το σύνολο της προσφοράς χρήματος σε αυτά τα ιδρύματα; Τι συμβαίνει εάν το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίσει άλλη συστημική αποτυχία; Σε ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο: τον εαυτό σας ή τους θεσμούς που έχουν αποδειχθεί εντελώς ανεύθυνοι και ανεξέλεγκτοι στις ενέργειές τους; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να βοηθήσει στην καθοδήγηση της συζήτησης ως προς το αν η κοινωνία πρέπει να πάει χωρίς μετρητά.»
hellasforce.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook