7.5.14

Το νερό ρίχνει κυβερνήσεις...

 
Σε μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας δίπλα του τον υποψήφιο για τη δημαρχία της Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδη, έστειλε ισχυρό μήνυμα κατά της...
ιδιωτικοποίησης του νερού, του κοινού αγαθού που διαχρονικά βρέθηκε στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. «Δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει» είπε ο κ.

Τσίπρας και έκανε εκτενή αναφορά στην ολική αποτυχία όλων των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης του νερού διεθνώς από τη δεκαετία του '80 και έπειτα αρχής γενομένης από τη Βρετανία την περίοδο της Μ. Θάτσερ όταν -όπως υπενθύμισε- έπειτα από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο της αύξησης των τιμολογίων κατά 250% στο βάθος της 15ετίας. Με αποτέλεσμα, χιλιάδες νοικοκυριά να αναγκάζονται να κόψουν την παροχή νερού και να ζουν κάτω από συνθήκες αθλιότητας.

«Ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει αύξηση των τιμολογίων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας: «Η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επιβλαβής και επισφαλής συντήρηση της ποιότητας του νερού, διότι οι ιδιώτες έχουν έναν μόνο σκοπό, το κέρδος. Η ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει επιστροφή στην εποχή του Ουγκό και των Αθλίων, σημαίνει εξαθλίωση των περισσότερων νοικοκυριών του τόπου μας και της πόλης μας που αντιμετωπίζουν μάλιστα τεράστια οικονομικά προβλήματα, με μια ανεργία να πλησιάζει και να υπερβαίνει στα επίσημα καταγεγραμμένα μεγέθη το 30%. Στη Γαλλία, όπου υπήρξε αντίστοιχη ιδιωτικοποίηση, ιδιωτικοποιήθηκε στη δεκαετία του '80 και του '90 ένα μεγάλο μέρος του δικτύου, κι εκεί διαπιστώθηκαν μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή. Και στις δύο αυτές χώρες η ιδιωτικοποίηση υποχώρησε. Οι κυβερνήσεις, κάτω από την πίεση των πολιτών, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο το σημαντικό αυτό αγαθό για την επιβίωση όλων μας, σε δημόσιο έλεγχο την ύδρευση, σε δημόσιο έλεγχο το νερό που πίνουμε».

Στο εξωτερικό

Στο ίδιο πνεύμα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στη Γερμανία η ύδρευση είναι υπό δημόσιο και δημοτικό έλεγχο και πως διαδικασίες ιδιωτικοποίησης αυτού του δημόσιου αγαθού προχωρούν μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου, σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής. «Και εκεί είχαν μεγάλες συγκρούσεις. Κυβερνήσεις έπεσαν. Στη Βολιβία, το μεγάλο κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του νερού έφερε στη διακυβέρνηση τον Εβο Μοράλες. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα θέμα δεύτερο, τρίτο, τέταρτο στην ατζέντα της καθημερινότητάς μας. Είναι κρίσιμο, κομβικό, όσο κι αν δεν θέλουν να το θέτουν στη συζήτηση, διότι φοβούνται να πάρουν θέση τόσο ξεκάθαρα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, στη δημόσια υγεία».

Από την πλευρά του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι οι πολίτες θα υπερασπιστούν με την ψήφο τους το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και δήλωσε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον νυν δήμαρχο και στους μνημονιακούς υποψηφίους: «Η Ανοιχτή Πόλη συμμετέχει ολόψυχα σε κάθε πρωτοβουλία που δηλώνει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεσμευόμαστε ότι, ως δημοτική αρχή, θα αγωνιστούμε για να αποτραπεί με κάθε μέσο μια τέτοια εξέλιξη, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων, επιδείνωση της κατάστασης των δικτύων, χειρότερη ποιότητα του νερού και αποκλεισμό των πιο αδύναμων από το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό. Θεωρούμε εξαιρετικά προβληματική τη στάση των κυβερνητικών υποψηφίων. Ο κ. Καμίνης είχε κληθεί να πάρει θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Και όπως κάνει πάντα στα δύσκολα, κρύφτηκε και άφησε πίσω έναν αντιδήμαρχό του, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χάθηκε στον δρόμο και έχασε και έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο επειδή δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να τους ρωτάμε μέχρι να απαντήσουν ξεκάθαρα.Την πιο ξεκάθαρη απάντηση, όμως, θα τη δώσουν οι πολίτες της Αθήνας, οι οποίοι θα υπερασπιστούν με την ψήφο τους το νερό ως δημόσιο αγαθό»...
enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook