4.5.14

Αρχισε ο πόλεμος

 
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ 

Σφοδρές, αιματηρές μάχες και χρήση μέσων αντιαεροπορικής άμυνας διαμορφώνουν σκηνικό πολέμου στο Σλαβιάνσκ της....

ανατολικής Ουκρανίας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας επιχείρηση για ανακατάληψη της πόλης από ουκρανικές δυνάμεις.

Με τανκς περικύκλωσαν το Σλαβιάνσκ οι ΟυκρανοίΗ Ρωσία καταγγέλλει ότι η χρήση ισχύος από το Κίεβο ενάντια στο λαό του «οδηγεί την Ουκρανία στην καταστροφή». Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Πέντε ΝΑΤΟϊκά πλοία έφτασαν στη Βαλτική για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής.

Ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες τα ξημερώματα επιδρομή για να ανακαταλάβουν το Σλαβιάνσκ από τους φιλορώσους αυτονομιστές, περικυκλώνοντας την πόλη και στέλνοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, δύο από τα οποία κατερρίφθησαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πιλότοι τους. Τη ζωή του έχασε κι ένα μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, μέσα στο θολό τοπίο της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης, οι κάτοικοι των πόλεων παρέμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους και το σκηνικό είχε όλα τα χαρακτηριστικά εμπόλεμης ζώνης. Τα οδοφράγματα ενισχύονταν από τις φιλορωσικές δυνάμεις, πυροβολισμοί και σειρήνες συναγερμού ακούγονταν στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ, από επίσημη πηγή επιβεβαιώθηκε η χρήση βαρέος οπλισμού από τους αυτονομιστές, ενώ σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών οι καταληψίες έφυγαν από την εισαγγελία και το κτήριο της τοπικής τηλεόρασης. Ρωσικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προχωρούσαν στοχεύοντας διαδοχικά διαφορετικά μπλόκα. Αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες μεταξύ των αυτονομιστών.

Η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε εκπρόσωπό του στη νοτιοανατολική Ουκρανία για συνομιλίες, αλλά η επαφή μαζί του χάθηκε. Επιπλέον, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι με τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε χθες το Κίεβο διέλυσε και την τελευταία ελπίδα για την επιβίωση της συμφωνίας της Γενεύης και χαρακτήρισε τις ενέργειες του ουκρανικού στρατού «επιχείρηση αντιποίνων».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των επτά ομήρων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, που κρατούνται στο Σλαβιάνσκ, βρίσκονται σε μια «πολύ ευαίσθητη φάση». Ζήτησε μάλιστα την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της Γενεύης.

Επίσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, δήλωσε από το Βερολίνο ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστεί η βία και η κατάληψη κτηρίων στην ανατολική Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την καταστροφική πολιτική τους στην Ουκρανία και τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο να σταματήσει την «επιχείρηση αντιποίνων» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα, πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έφθασαν στο λιμάνι Κλαϊπέντα της δυτικής Λιθουανίας, στη Βαλτική, για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής. Οπως δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, η αυξημένη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην περιοχή αποτελεί «αποτρεπτικό» μέσο απέναντι στη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περί τους 40 χιλιάδες στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

(Πηγές: Reuters-AFP-BBC-ΑΠΕ)

**

Στο Λ. Οίκο η Α. Μέρκελ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, για την πολυαναμενόμενη συνάντησή της με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών τους την κρίση στην Ουκρανία.

Η τυχόν ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στάση που τηρεί στην ουκρανική κρίση, αλλά και οι συνομιλίες με τη συμμετοχή Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίτευξη ειρηνικής λύσης, συγκεντρώνουν κυρίως το ενδιαφέρον.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες αναμενόταν να αναζητήσουν τρόπους για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις διμερείς σχέσεις, με την υπόθεση κατασκοπίας από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων των ΗΠΑ και τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας καγκελαρίου. (Πηγή: ΑΠΕ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook