5.5.14

Πανηγυρίζει η Πορτογαλία – Βγαίνει από το Μνημόνιο


coeliu-portogalia
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να...



 βγει από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας αργότερα αυτόν τον μήνα χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από τους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς η Λισαβόνα ελπίζει να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης μετά από χρόνια επώδυνων πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό σε ένα διάγγελμά του προς τους πολίτες που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης, την 17η Μαΐου.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να βγούμε από το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς να καταφύγουμε σε κανενός είδους προληπτικό πρόγραμμα» πιστώσεων από μέρους της ΕΕ, τόνισε ο Πάσους Κουέλιου στο διάγγελμά του, περιστοιχισμένος από ολόκληρη την κυβέρνηση, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε νωρίτερα χθες για να πάρει την απόφαση αυτή.

«Αυτή είναι η σωστή απόφαση», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «προασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Πορτογαλίας».

Οι εταίροι της Πορτογαλίας στην ΕΕ, συνέχισε ο πρωθυπουργός της χώρας, είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την απόφαση της Λισαβόνας, όποια κι αν ήταν. Η Πορτογαλία θα γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης, μετά την Ιρλανδία, που θα βγει από ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόφαση αυτή και, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, θα υποστηρίξει τις πορτογαλικές αρχές και τον πορτογαλικό λαό σε αυτή την αυτεξούσια επιλογή», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιμ Κάλας σε μια ανακοίνωσή του.

Η Λισαβόνα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, το Eurogroup, το οποίο διεξάγεται σήμερα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της χωρίς το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας θεωρείται από οικονομικούς αναλυτές μια επιτυχία για τον Πάσους Κουέλιου, καθώς η Λισαβόνα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών τηρώντας το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το Μνημόνιο. Η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον δανεισμό της από την λεγόμενη διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) το 2011.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση κατάφερε να τηρήσει τους στόχους σε ό,τι αφορά την μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Τα μέτρα λιτότητας αμφισβητήθηκαν έντονα, με σοβαρότερη την πρόκληση που έθεσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, που απέρριψε ως αντισυνταγματικά πολλά από αυτά.

«Οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν ένα σθεναρό ιστορικό εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας», ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.

koolnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook