5.5.14

Τα κόμματα και οι αρχηγοί «παίζουν» το μέλλον τους


Συνηθίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να τονίζουν οι πολιτικοί, πως αυτή είναι η πιο κρίσιμη των τελευταίων ετών. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι πως κάθε εκλογική διαδικασία μας φέρνει και ένα βήμα πίσω. Και δεν εννοώ στην οικονομία, αλλά στο πολιτικό ήθος που επηρεάζει με τη σειρά του καταλυτικά και το ήθος και την.....

συμπεριφορά όλων μας.
Παραδειγματιζόμαστε από τους αρχηγούς μας, ή ισχύει αυτό που είπε ο Πλάτων ότι κάθε λαός είναι άξιος της ηγεσίας του, η δε Γαλάτεια Καζαντζάκη πιο παραστατικά «καθρέπτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»; Είναι σαν το ερώτημα αν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό. Μόνο που, στην πολιτική επειδή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, το συμπέρασμα είναι «την Ελλάδα να την κλαις…».
Να μείνουμε όμως στους αρχηγούς και τα κόμματα, που πράγματι αυτήν φορά το αποτέλεσμα των εκλογών, ίσως είναι γι’ αυτούς το πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών. Όχι για την πορεία της χώρας. Αυτή είναι προδιαγεγραμμένη, απλώς δεν είναι γνωστό αν θα μας αποτελειώσουν οι Γερμανοί ή Αμερικανοί. Το γεγονός άλλωστε πως τα δύο κόμματα εξουσίας που υπόσχονται να μας «σώσουν» συγκεντρώνουν ποσοστά και τα δυο μαζί μικρότερα από ό,τι ένα παλαιότερα, δείχνει ότι ο λαός έχει αντιληφθεί τι παίζεται. Και δεν επηρεάζεται ούτε από τις αισιόδοξες προβλέψεις, ούτε από τις λαϊκίστικες παλαιοκομματικές συνθηματολογίες.
Ο αρχηγός κόμματος που δεν θα μπορέσει να διατηρήσει στις ευρωεκλογές τα ποσοστά που είχε κατά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Μεταξύ δε της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ η τύχη των αρχηγών θα εξαρτηθεί από το ποιο κόμμα θα βρεθεί πρώτο, έστω και κατά μισή μονάδα. Βέβαια, ο κ. Σαμαράς θα έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στην κυβέρνηση, και είναι κανόνας το κυβερνητικό κόμμα να συσπειρώνει τα στελέχη του, που απολαμβάνουν άλλωστε τα αγαθά της εξουσίας.
Αν ηττημένος θεωρηθεί ο κ. Τσίπρας, τότε μάλλον θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, ίσως και με πιθανότητα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυο τάσεις να ερίζουν αν ευθύνεται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγε από τις θέσεις Λαφαζάνη, ή αν αυτές οι θέσεις φόβισαν τους «νοικοκυραίους» στους οποίους είχε απευθυνθεί ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν επανέλαβε έκτοτε τον όρο. Το γεγονός πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί το δυσάρεστο κλίμα που δημιούργησαν οι κυβερνητικές αποφάσεις, και εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά,  ίσως εξηγεί τον εκνευρισμό του κ. Τσίπρ και την καταφυγή σε ακραία συνθηματολογία.
Για το ΠΑΣΟΚ, η διαπίστωση του κ. Κουκουλόπουλου, θεωρώ πως αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση. Αν αποτύχει η «Ελιά» δεν θα χρεωθεί μόνον ο κ. Βενιζέλος την ήττα με βέβαιη απαίτηση την απομάκρυνσή του από την ηγεσία, αλλά θα υπάρξει και κυβερνητική κρίση. Είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ότι τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, όπου κρίνεται σύμφωνα με τον ίδιο η σταθερότητα της χώρας, και όχι η παραμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Στην περίπτωση που η Ελιά υποστεί μια δραματική ήττα, ούτε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιθυμεί στη συνέχεια να στηρίξει την κυβέρνηση».
Είναι αλήθεια, πως αφού κάποτε θα γίνει, ας γίνει μια ώρα γρηγορότερα: Ο υπάρχων πολιτικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει λύση. Νέα κόμματα με αναπαλαιωμένους πολιτικούς, δεν πείθουν. Τα αποτελέσματα των εκλογών, ίσως επιτρέψουν να αναδειχθούν πολιτικοί με το ήθος που απαιτείται. Αλλιώς, και όλο το χρέος να μας χαρίσουν, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε τίποτε καλό δεν προμηνύει.

Ο Μακεδών



http://www.voria.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook