19.6.15

ΝΑ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ;



Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στο στάδιο της ολικής κατάρρευσης και η υπόλοιπη Ευρώπη θα ακολουθήσει σύντομα…

Ούτε οι Έλληνες ούτε οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ότι μια συμφωνία χρέους θα συμβεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι θα...
δούμε πιθανότατα μια μεγάλη ελληνική χρεοκοπία και πιθανώς ακόμη και μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη.

Σε αυτό το σημείο, τα credit default swaps του ελληνικού χρέους έχουν αυξηθεί 456 τοις εκατό στην τιμή από την αρχή του τρέχοντος έτους και η αγορά έχει προεξοφλήσει ένα 75 τοις εκατό ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί. Τον περασμένο μήνα, η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στα ύψη από το 20 τοις εκατό σε περισσότερο από 30 τοις εκατό και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει μειωθεί συνολικά κατά 13% κατά τη διάρκεια μόνο των τελευταίων τριών ημερών της διαπραγμάτευσης. Έτσι μοιάζει μια οικονομική κατάρρευση και εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, θα δούμε αυτό το είδος της σφαγής να συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Αξιωματούχοι στην Ευρώπη μιλούν τώρα ανοιχτά για την ανάγκη προετοιμασίας για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τώρα που οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει εντελώς. Κάποια εποχή, θα ήταν αδιανόητο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά τώρα φαίνεται ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, εκτός και αν συμβεί ένα θαύμα…

Η Ελλάδα οδεύει προς μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια έξοδο από το ευρώ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για συμφωνία διάσωσης, ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν χθες το βράδυ.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να παρέμβει διαφορετικά η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου κρίση με διακοπές ρεύματος, ελλείψεις σε φάρμακα και χωρίς χρήματα για να πληρώσει την αστυνομία, είπαν.

Στο παρελθόν, οι Έλληνες πάντα λύγιζα κάτω από πίεση. Αλλά αυτή η νέα ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με εντολή να τερματίσει τη λιτότητα και μέχρι στιγμής έχε δείξει μια αξιοσημείωτη ποσότητα αποφασιστικότητας. Για να επιτευχθεί μια συμφωνία χρέους, η μία πλευρά θα πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια και σε αυτό το σημείο δεν φαίνεται να είναι οι Έλληνες…

Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές αντιμετωπίζουν την πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει σύντομα η πρώτη χώρα που θα βγει έξω από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της ευρωζώνης έχουν καταρρεύσει λίγες μόλις ημέρες πριν από την τελική προθεσμία της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει τα 7,2 δισ € (£ 5.2bn) σε κεφάλαια διάσωσης που χρειάζεται για να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τις πιστωτικές δυνάμεις για κρυμμένα «πολιτικά κίνητρα» στα αιτήματά τους η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες συνταξιοδοτικές πληρωμές σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. «Επωμιζόμαστε την αξιοπρέπεια του λαού μας, καθώς και τις ελπίδες των λαών της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν την ευθύνη. Αυτό δεν είναι ένα θέμα ιδεολογικού πείσματος. Πρόκειται για τη δημοκρατία».

Καθώς πλησιάζουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για το φινάλε.

Στην Ελλάδα, τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν μελετήσει τι συνέβη στην Ισλανδία πριν από λίγα χρόνια. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι μια ελληνική χρεοκοπία σε συνδυασμό με την κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και μια ελληνική έξοδο από το ευρώ θα μπορούσε να βάλει το έθνος πίσω στο δρόμο προς την ευημερία αρκετά γρήγορα.
Το παρακάτω προέρχεται από την Telegraph…

Η ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες μια χρεοκοπία ισλανδικού στυλ και την κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θεωρώντας άσκοπο να συνεχίσει τις συνομιλίες με τις πιστωτικές εξουσίες της Ευρώπης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι τα μέτρα που σχεδιάστηκαν περιλαμβάνουν έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και δημιουργία μια ς κυρίαρχης κεντρικής τράπεζας ικανή να σταθεί πίσω από ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ενώ κάποια μορφή διπλού νομίσματος θα μπορούσε να είναι δυνατή στη θεωρία, μια τέτοια δομή θα ήταν ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του ευρώ και θα συνεπαγόταν την ταχεία επιστροφή στη δραχμή.

Τα απόρρητα σχέδια που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο και έχουν την υποστήριξη των 30 βουλευτών «Αριστερής Πλατφόρμας», καθώς και άλλων σκληρών ομάδων στο φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατανοητό ότι οι εθνικιστές ΑΝΕΛ του κυβερνώντος συνασπισμού είναι επίσης πρόθυμοι να ζορίσουν μια ρήξη με τους πιστωτές, αν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κάνουν τους Έλληνες να υποχωρήσουν την τελευταία στιγμή, οι πιστωτές της Ελλάδας ετοιμάζονται να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να θέσουν όσο δυνατόν περισσότερη οικονομική πίεση στην Ελλάδα γίνεται.

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι οι πιστωτές έχουν σχεδιάσει τελεσίγραφο προς τους Έλληνες, απειλώντας να κόψουν την πρόσβαση των Ελλήνων στο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών και αναγκάζοντας ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων από τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο. Το σχέδιο θα οδηγούσε στο προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών, που ακολουθείται από έναν περιορισμό ανάληψης μετρητών.

Για πολύ καιρό, οι περισσότεροι στον οικονομικό κόσμο θεωρούσαν ότι μια συμφωνία χρέους θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει. Τώρα, όμως, η πραγματικότητα ξεκαθαρίζει. Όπως ανέφερα στην αρχή αυτού του άρθρου, το κόστος για να ασφαλίσουν το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί σε ένα εκπληκτικό 456 τοις εκατό από την αρχή του τρέχοντος έτους …

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δραματικό διακύβευμα, ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχει αυξηθεί. Ένας τρόπος για να μετριαστεί ο κίνδυνος αυτός, είναι κοιτάζοντας την εκτίναξη των τιμών των πληρωτέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αν τα ελληνικά ομόλογα χρεοκοπήσουν. Το κόστος για να ασφαλίσουν το ελληνικό χρέος για ένα έτος έναντι του κινδύνου αθέτησης έχει εκτιναχθεί στα ύψη ,456% από την αρχή του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Αυτά τα…σαν ασφαλιστικά συμβόλαια, γνωστά ως credit default swaps, σημαίνουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 75% έως 80% η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις του χρέους της, σύμφωνα με τον Jigar Patel, πιστωτικό στρατηγικό αναλυτή της Barclays.

Η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας υψώνεται σε ένα επιβλητικό 95% για πέντε χρόνια CDS, δήλωσε ο Patel.

«Η χρεοκοπία μοιάζει όλο και πιο πιθανή», είπε ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στον Όμιλο Lindsey, σε σημείωμα προς τους πελάτες, την Τρίτη.

Φυσικά αν υπάρξει μια ελληνική χρεοκοπία και η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, δεν θα είναι απλώς η Ελλάδα που θα πληρώσει το τίμημα.

Υπάρχουν δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια σε παράγωγα που συνδέονται άμεσα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και 505 τρισεκατομμύρια παράγωγα δολάρια σε παράγωγα που συνδέονται άμεσα με τα επιτόκια. Ένα «Grexit» θα μπορούσε να προκαλέσει την απότομη πτώση το ευρώ και τα επιτόκια σε όλη την ήπειρο θα άρχιζαν να τρελαίνομαι. Το οικονομικό χάος που ένα «Grexit» θα μπορούσε να προκαλέσει, δεν πρέπει να υποτιμάται.

Και υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τι συμβαίνει στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Και οι δύο συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche Bank παραιτήθηκαν πρόσφατα και φαίνεται όλο και περισσότερο σαν να μπορούσε σύντομα να γίνει Lehman Brothers της Ευρώπης.
Η ακόλουθη σύνοψη των πρόσφατων προβλημάτων της Deutsche Bank προέρχεται από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο NotQuant …

Τι συνέβη στην Deutsche Bank κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών:
• Τον Απρίλιο του 2014, η Deutsche Bank αναγκάστηκε να αυξήσει ένα επιπλέον 1,5 δισ Tier 1 για να υποστηρίξει την κεφαλαιακή διάρθρωση. Γιατί;
• 1 μήνα αργότερα, τον Μάιο του 2014, η μάχη για τη ρευστότητα συνεχίστηκε καθώς η DB ανακοίνωσε την πώληση μετοχών αξίας € 8 δισεκατομμυρίων- σε έως και 30% έκπτωση. Γιατί και πάλι; Ήταν μια κίνηση η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον σε όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα ενημέρωσης. Η ήρεμη προς τα έξω εικόνα της Deutsche Bank δεν φαίνεται να αντανακλά τις εσπευσμένες προσπάθειές τους για την άντληση ρευστότητας. Κάτι ήταν αναμφισβήτητα σάπιο πίσω από την κουρτίνα.
• Μάρτιος του τρέχοντος έτους: Η Deutsche Bank αποτυγχάνει στα «τεστ αντοχής» του τραπεζικού κλάδου και της δίνεται μια αυστηρή προειδοποίηση να καλύψει την κεφαλαιακή διάρθρωση.
• Τον Απρίλιο, η Deutsche Bank επιβεβαιώνει τη συμφωνία της σε κοινό διακανονισμό με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τον χειρισμό του LIBOR. Η τράπεζα έχει επωμισθεί μια τεράστια πληρωμή $ 2.1 δισεκατομμύρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. (Παρόλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό των κερδών τους από το έγκλημα).
• Τον Μάιο, ένας από τους CEOs της Deutsche Bank, ο Anshu Jain παίρνει μια τεράστια νέα εξουσία από το διοικητικό συμβούλιο. Υποθέτουμε ότι αυτή είναι μια «κίνηση κρίσης». Σε περιόδους κρίσης η δύναμη της εκτελεστικής εξουσίας είναι συχνά αυξημένη.
• 5 Ιουνίου: Η Ελλάδα χάνει την πληρωμή της στο ΔΝΤ. Ο κίνδυνος αθέτησης όλων των υποχρεώσεών της τώρα θεωρείται οξύς. Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις για την Deutsche Bank.
• Ιούνιος 6/7: (Σάββατο / Κυριακή και αμέσως μετά τη χαμένη καταβολή της Ελλάδας στο ΔΝΤ) ανακοινώνεται η αποχώρηση-έκπληξη από τους δύο Διευθύνοντες Συμβούλους της Deutsche Bank από την εταιρεία. (Μόλις ένα μήνα αφότου ο Jain πήρε νέο διευρυμένο ρόλο). Ο Anshu Jain θα παραιτηθεί πρώτος στο τέλος του Ιουνίου. Ο Jürgen Fitschen θα παραιτηθεί τον επόμενο Μάιο.
• Ιούνιος 9: Η S & P μειώνει την πιστοληπτική της Deutsche Bank σε BBB +. Μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από «σκουπίδια». (Παρεμπιπτόντως, το BBB + είναι ακόμη χαμηλότερο από ό, τι η υποβάθμιση- της Lehman που προηγήθηκε της κατάρρευσης μέσα σε μόλις 3 μήνες).

Και εκεί είναι που βρισκόμαστε τώρα. Πόσο κακό είναι; Δεν ξέρουμε γιατί δεν επιτρέπεται να γνωρίζουμε. Αλλά αυτές δεν είναι κινήσεις μιας υγιούς επιχείρησης.

Εδώ και πολύ καιρό, έχω προειδοποιήσει ότι μια μεγάλη οικονομική κρίση ερχόταν στην Ευρώπη και για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αρχές στην Ευρώπη είχαν τη δυνατότητα να τσουλούν τα πράγματα.

Αλλά τώρα φαίνεται σαν να έχουν φτάσει στο τέλος του δρόμου και η ημέρα της αναμέτρησης είναι επιτέλους εδώ.

Κανείς δεν είναι βέβαιος τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, αλλά σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να είναι καλό.

Έτσι καλύτερα ετοιμαστείτε, επειδή φαίνεται ότι είμαστε όλοι μέσα για μια άγρια βόλτα, καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΠΗΓΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook