5.1.16

Ξέχασε τα άνοστα φαγητά: Η δίαιτα της σοκολάτας και της μπριζόλας


Μετά την περίοδο των εορτών όλοι ξεκινούν ένα πρόγραμμα διατροφής, καθώς έχουν βάλει περιττά κιλά από τα εδέσματα του...
χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Όμως, η δίαιτα δεν είναι πάντα συνδεδεμένη με την πείνα και τη στέρηση. Κορυφαία ακαδημαϊκός προτείνει να ξεχάσετε τις σαλάτες και να δοκιμάσετε τη διατροφή της μπριζόλας και της σοκολάτας.

Οι περισσότερες δίαιτες είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», επειδή είναι πάρα πολύ αυστηρές και δεν περιέχουν αρκετό λίπος, λέει ο διατροφολόγος καθηγητής του Χάρβαρντ Δρ. Ντέιβιντ Λούντβιχ.

«Οι παραδοσιακές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, στις οποίες τα λίπη αντικαθίστανται από υδατάνθρακες και σάκχαρα, ουσιαστικά τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο πείνας βάζοντας το σώμα μας σε «κατάσταση ασιτίας», λέει.

Στο τέλος το σώμα αντιδρά, ξεπερνώντας ακόμη και την πιο ατσάλινη θέληση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συσσωρεύουν ξανά όλο το βάρος που έχασαν, οδηγώντας σε μια δίαιτα γιογιό.

Μιλώντας στην «The Mail» της Κυριακής, ο Δρ Λούντβιχ, λέει ότι οι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες που διαδόθηκαν από το 1970 έχουν «τροφοδοτήσει όχι μόνο την επιδημία της παχυσαρκίας, αλλά συνέβαλαν και στην διάδοση της καρδιαγγειακής νόσου».

«Η θεωρία ότι τα λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται διά ροπάλου ήταν βαθύτατα λανθασμένη», είπε, προσθέτοντας: «Ακολουθώντας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε.»

Μέσα σε 20 χρόνια έρευνας, ο Λούντβιχ προσπάθησε να καταργήσει το δόγμα των εξαντλητικών διατροφών.

Μέσα από μια μελέτη του 2012 οι ίδιοι άνθρωποι έκαψαν 325 θερμίδες λιγότερες την ημέρα όταν έκαναν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, από ότι όταν ακολουθούσαν μέτριας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες μεσογειακού στιλ που περιέχουν την ίδια ποσότητα ενέργειας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός μας σταματούσε να καίει θερμίδες και λίπος, όταν η τροφή ήταν λιγοστή και οι άνθρωποι έπρεπε να τραφούν για την επιβίωση.

Το μυστικό ήταν, να τρώνε «πλούσια» γεύματα τα οποία τροφοδοτούσαν το σώμα σωστά και κρατούσαν την πείνα μακριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παραδείγματα γευμάτων που ο ίδιος και η σύζυγός του η οποία είναι σεφ περιλαμβάνουν πίτε με αρνάκι, μπριζόλα με σαλάτα.

Ακόμα, δεν πρέπει να παραλείπετε το επιδόρπιο, ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει σοκολάτα (η οποία θα είναι μαύρη) και δεν θα έχει ζάχαρη.

Ο γιατρός προσθέτει ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που οδηγούν στην αποθήκευση θερμίδων στα λιπώδη κύτταρα, είπε.

Ο Δρ. Aseem Malhotra, καρδιολόγος του σύμβουλος του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, χαιρέτισε την προσέγγιση του Δρ. Λούντβιχ λέγοντας:

«Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά είναι μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιατρική, και κατά την άποψή μου, έχει πυροδοτήσει την επιδημία της παχυσαρκίας. Είναι καιρός να σταματήσουμε να μετράμε θερμίδες και να φάμε πραγματικό φαγητό».
Πηγη madata0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook