Μετά την διαταγή της αποχώρησης των Ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Συρίας, αρχής γενομένης από...
αύριο, η οποία δόθηκε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, πολλοί έσπευσαν να αναζητήσουν τους λόγους της οπισθοχώρησης.
Τα σενάρια είναι πολλά και σίγουρα τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εξακριβωμένο, αλλά διάφοροι διπλωματικοί παράγοντες αναλύουν τα αίτια της κίνησης αυτής του «Τσάρου» που αναμένεται σύντομα να αλλάξει τις «ισορροπίες» του παγκόσμιου χάρτη.
Γενικότερη εμπλοκή
Το πρώτο σενάριο αναφέρεται στην γενικότερη εμπλοκή που ενδεχομένως να φοβάται ο Ρώσος Πρόεδρος, καθώς τα πράγματα ουκ ο λίγες φορές έφτασαν πολύ κοντά στο να ξεφύγουν και να έχουμε 3ο παγκόσμιο πόλεμο.
Με δεδομένο λοιπόν ότι έχουν καταφθάσει στο Αιγαίο και γενικότερα στην Μεσόγειο, περί των 50 Νατοϊκών πολεμικών πλοίων με αφορμή-αλλά όχι αιτία-το προσφυγικό, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν θέλει να προκαλέσει νέα επεισόδια καθώς μια νέα κατάρριψη πολεμικού αεροσκάφους θα ήταν το έναυσμα για πόλεμο!
Νίκη των Τζιχαντιστών-Επικράτηση Άσαντ
Το δεύτερο σενάριο φέρνει στην επιφάνεια, ενδεχόμενο φόβο της Ρωσίας για ήττα στον πόλεμο με τους Τζιχαντιστές , κάτι που σίγουρα ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα ήθελε να του περάσει ούτε από το μυαλό.
Η σθεναρή αντίσταση των Τζιχαντιστών σε συνδυασμό με αρκετές αποτυχίες του καθεστωτικού στρατού του ηγέτη Άσαντ ίσως προβλημάτισαν τη Μόσχα και για αυτό το λόγο άρχισε να απομακρύνει τα στρατεύματα από το έδαφος της Συρίας.
Φυσικά η πιο επικρατέστερη εκδοχή αυτού του σεναρίου έχει να κάνει με το ότι η Μόσχα θεωρεί πλέον δεδομένη την νίκη απέναντι στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και πιστεύει πως ο Άσαντ έχει την ικανότητα πλέον με τα μέσα που διαθέτει να αποτελειώσει το αρχικό σχέδιο εξόντωσης των Τζιχαντιστών και για αυτόν τον λόγο αποχωρεί από τη χώρα.
ΗΠΑ-Οικονομικός πόλεμος
Το τρίτο σενάριο των διπλωματικών αναλυτών έχει να κάνει με την εμπλοκή στην όλη υπόθεση του πολέμου στη Συρία, των Ηνωμένων Πολιτειών, που από την αρχή πολεμούσαν στην περιοχή εναντίων του ίδιου στόχου.
Τον τελευταίο καιρό η Ρωσία τα είχε βρει με τις ΗΠΑ στο γενικότερο γεωπολιτικό-στρατιωτικό πεδίο .
Είναι γνωστό πως αρκετό καιρό πριν είχε γίνει πλήρης καταμερισμός των ενεργειών και των επιθέσεων στο συριακό έδαφος με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ανακοινώνει πως οι δύο χώρες δεν θα έχουν καμία συνεργασία ούτε στους βομβαρδισμούς ούτε θα εμπλέκεται η μία στην άλλη στις επιθετικές κινήσεις κατά των τρομοκρατών.
Πάντως, τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους, και τις εκατέρωθεν αντιδράσεις Ρωσίας-Τουρκίας επάνω στο περιστατικό, οι ΗΠΑ κράτησαν μια επιφυλακτική στάση απέναντι στον Πούτιν και των σχεδίων του την ώρα μάλιστα που εξακολουθεί ο οικονομικός πόλεμος με τις τιμές του πετρελαίου και όχι μόνο.
Νέο μέτωπο
Το τελευταίο σενάριο των αναλυτών έχει να κάνει με την αλλαγή σχεδίων για τον «Τσάρο» καθώς όπως αναφέρεται είναι πιθανό να έχει βάλει στο «στόχαστρο» κάποια άλλη χώρα και να θέλει να ρίξει τους τόνους στην Συρία για να ανοίξει νέο μέτωπο.
Φυσικά όλα αυτά όπως αναφέρουμε είναι απλά σενάρια αλλά όπως και να έχει το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν, τα γεγονότα είναι δεδομένα και οι συνέπειες αυτών των κινήσεων θα φανούν στο άμεσο μέλλον.
crashonline.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.