11.4.17

Η «επίθεση» της Lagarde στον Trump θολώνει επικίνδυνα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο – Στον αέρα το χρέος

Πιστεύει κανείς ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η Γερμανία θα συμμετάσχει σε... μια διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους χωρίς να έχει διασφαλιστεί τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα;
Η συνάντηση της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ με την A. Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο είχε πολλές δόσεις διεθνοποίησης και στήριξης της παγκοσμιοποίησης ενάντια στον προστατευτισμό που «διακηρύσσει» ο Trump…
Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς η Lagarde άσκησε κριτική εμμέσως στον Trump από την Γερμανία που βρισκόταν ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Merkel…
Ειδικές αναφορές για την Ελλάδα επισήμως δεν υπήρξαν.
Ωστόσο πηγή που μίλησε στο bankingnews δήλωσε ότι η «επίθεση» της Lagarde στον Trump θα της δημιουργήσει θέματα εσωτερικής τάξης στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ που ως γνωστό οι ΗΠΑ έχουν ηγετικό ρόλο.
Όμως το ελληνικό πρόβλημα… συνεχίζει να είναι το χρέος και επί του θέματος αυτού υπάρχουν τα εξής αναπάντητα ερωτήματα. 1)ΔΝΤ και Γερμανία Lagarde και Merkel συμφωνούν ότι διαφωνούν ως προς το ελληνικό χρέος καθώς το Ταμείο θέλει άμεσα γενναία αναδιάρθρωση και η Γερμανία τάσσεται υπέρ της λύσης από το 2018…με όρο πρώτα τα μέτρα και μετά η διευθέτηση του χρέους.
Η Γερμανία λοιπόν δεν θέλει άμεση επίλυση του ελληνικού προβλήματος που ονομάζεται χρέος.
2)Εκ νέου ο εκπρόσωπος του Schaeuble του γερμανού υπουργού Οικονομικών τόνισε ότι πρώτα θα νομοθετηθούν και εφαρμοστούν τα μέτρα – μεταρρυθμίσεις και μετά θα εξεταστεί το ελληνικό χρέος.
Αυτό σημαίνει ότι η λύση πακέτο που επιθυμεί η Ελλάδα δηλαδή μέτρα μαζί με χρέος… δεν υφίσταται.
3)Για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται θετική έκθεση βιωσιμότητας καθώς ήδη είναι γνωστό ότι η προηγούμενη έκθεση βιωσιμότητας DSA ήταν άκρως αρνητική καθώς είχε χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Για να μπορέσει να αλλάξει η έκθεση βιωσιμότητας θα πρέπει να αναλυθούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.
4)Πολλοί αναφέρουν ότι στο κρίσιμο Eurogroup στις 22 Μαΐου οι ευρωπαίοι θα δεσμευθούν για το ελληνικό χρέος από το 2018 δεν θα υπάρχει δηλαδή ανάλυση των μέτρων.
Χωρίς ανάλυση μέτρων δεν μπορεί τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ να συντάξουν θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας.
5)Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι θα εκπονήσει έκθεση βιωσιμότητας λαμβάνοντας υπόψη πολλά σενάρια.
Για να εκπονηθεί μια τέτοια μελέτη δεν χρειάζονται μόνο οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ ή το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τα μέτρα και συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
6)Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο ESM θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα σχέδιο μέτρων – μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος – όπως νέα επιμήκυνση 10 ή πάνω από 10 χρόνια και μηχανισμό εγγύησης επιτοκίων και πάνω σε αυτά τα μέτρα να συνταχθούν οι εκθέσεις βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές ούτε από το Eurogroup στις 7 Απριλίου ούτε από τις αναφορές της Γερμανίας.
7)Εάν το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το ερώτημα είναι γιατί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 είχαν σχεδιαστεί και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;
Επίσης στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 δεν είχαν αναφέρει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν το 2017 και τα μακροπρόθεσμα για το 2018;
Που βρίσκεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία;
8)Πέραν αυτών υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα ακόμη σημαντικότερο.
Πιστεύει κανείς ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η Γερμανία θα συμμετάσχει σε μια διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους χωρίς να έχει διασφαλιστεί τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα;
Προφανώς και θα θέσουν ως όρο την ύπαρξη ενός 4ου μνημονίου ή παράταση του τρίτου μνημονίου ως μηχανισμού ασφαλείας.
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook