23.1.18

Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης: «Θέλουμε λύση και ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τώρα»

Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για την θέληση του ελληνικού λαού και το πρόσφατο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για το όνομα των Σκοπίων και συνεχίζουν απρόσκοπτα την πίεση για μια «λύση» σύνθετης ονομασίας ώστε το βαλκανικό κράτος να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ.
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που αντικατοπτρίζει και την θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει την διαδικασία υποβαθμίζοντας την προσέλευση των 700.000 ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη.
«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της....
χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου, άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι.
Δεν νομίζω όμως ότι έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.
Στις 24 Ιανουαρίου που θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας θα γίνουν συζητήσεις, οι οποίες «θα δείξουν προς τα πού κινούμαστε».
Έτσι λοιπόν η επόμενη πράξη θα διαδραματισθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διορισθείς ως διαπραγματευτής της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι, δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στα Σκόπια καθώς αποτελεί επιλογή του Νίκολα Γκρουέφσκι, του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων ο οποίος πιστεύει ότι οι Σλάβοι… υπήρχαν στα Βαλκάνια χιλιετίες πριν την Γέννηση του Χριστού
Μετά το Νταβός θα επισκεφτεί Αθήνα και Σκόπια και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος είναι σαφές με ποιανού το μέρος στέκεται, καθώς δεν παραλείπει ποτέ να αποκαλεί τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες»
«Σκέφτομαι να επισκεφθώ την περιοχή τις επόμενες δέκα ημέρες αν το επιθυμούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και εφόσον είναι ελεύθεροι, να καθίσουμε και στις δύο χώρες και να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το τι αυτές θεωρούν χρήσιμο, τι συζητήσιμο και τι όχι και τόσο χρήσιμο» είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ο ξένος παράγοντας θα κάνει τα πάντα για να πετύχει την αποδοχή από την Ελλάδα μιας σύνθετης ονομασίας που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»
Θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να πιέσουν την Ελλάδα διότι έχει ένα πιο διαχειρίσιμο πολιτικό σύστημα, ενώ τα Σκόπια στην παρούσα φάση, έχουν έναν λαό γαλουχημένο με ιστορικά ψεύδη τα οποία και τα πιστεύει μέχρι κεραίας.
Ο μήνας Απρίλιος θα είναι ο πλέον καθοριστικός μήνας και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από μια σύνθετη ονομασία και ακόμα κυριότερα από κάποιες συνταγματικές αλλαγές σε ταυτότητα, γλώσσα και διεκδικήσεις ελληνικών εδαφών, θα μας σώσσουν τα ίδια τα Σκόπια καθώς δεν προτίθεται η κοινωνία τους να συναινέσει
Οι ΗΠΑ πιέζουν τους πάντες στην Ελλάδα διαμέσου του Αμερικανού πρεσβευτή (και ανθρώπου των ειδικών αποστολών) Τζέφρι Πάιατ. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο δημαρχιακό μέγαρο το απόγευμα της Δευτέρας, με τον πρέσβη να αναφέρει «πως είναι ιδανική περίοδος για διάλογο προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη γειτονική χώρα»
pronews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook