25.4.11

Οι τρεις κρίσιμες εβδομάδες της πολιτικής επιβίωσης του Γ. Παπανδρέου


Ετεροχρονισμένα ξεκινούν τα «πάθη» της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, όπου καλείται να αντιμετωπίσει τη δυσκολότερη φάση αλλαγών που επιτάσσει το Μνημόνιο.
Αν μέχρι τώρα ουσιαστικά οι επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, το εργασιακό και το φορολογικό πέρασαν «αβρόχοις ποσεί», είναι...
πασιφανές πως η περίοδος χάρητος και ανοχής εκ μέρους της κοινωνίας τελείωσε.
Και τα μηνύματα που παίρνει η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι πολλά. Ιδιαίτερα στο ζήτημα που αφορά την ολική ή μερική ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Το ΠΑΣΟΚ καλείται να συγκρουστεί με τον ίδιο του τον εαυτό, μιας και οι τόσο οι συνδικαλιστές, όσο και η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτές, είχαν διοριστεί επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ., με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος εμφύλιος μεταξύ συνδικαλιστών και κυβέρνησης.
Είχε ήδη προηγηθεί η σύγκρουση του κομματικού ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση στο ζήτημα των συγκοινωνιών με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ κ. Κουλουμπίνη να αντιδρά σφόδρα, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα.
Στο κυβερνών κόμμα, στελέχη του ανησυχούν για τις εξελίξεις. Και ανησυχούν σφόδρα. Θεωρούν πως τα νέα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση -κατ΄ εντολή της Τρόικα- θα ξεχειλίσουν το καζάνι και η κοινωνία θα ξεσηκωθεί. «Η ανοχή του κόσμου τελειώνει. Φοβάμαι πως οι δύσκολες ημέρες για τις οποίες ανησυχούσαμε έρχονται», μας είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σκέψεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος βρίσκονται συντονισμένοι και αρκετοί υπουργοί, οι οποίοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα τα καταφέρει, ενώ καθημερινά «ωριμάζει» ολοένα και περισσότερο η σκέψη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με «ρόλο-κλειδί» να τον αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Αν και ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗ.ΣΥ. έχουν ταχθεί θετικά, μεγάλος «σκόπελος» για τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας.Ο Αντώνης Σαμαράς έχει απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, παρόλα αυτά θα συνεχιστεί η προσπάθεια προσέγγισης, όπως διαρρέουν πηγές προερχόμενες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Πρόβλημα με την επικοινωνιακή πολιτική
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αίτημα το οποίο θέτουν πολλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη είναι αυτό της επικοινωνιακής πολιτικής.
Θεωρούν πως ο Γιώργος Πεταλωτής αλλά και συνολικά η εφαρμοζόμενη επικοινωνιακή τακτική «δεν πείθει». Αν και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πάρει επάνω του το ζήτημα των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών που επιτάσσει η συνθήκη του Μνημονίου, παρόλα αυτά ούτε και ο ίδιος τα έχει καταφέρει.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε ανασχηματισμό προσπαθώντας να δώσει «νέα πνοή» στην κυβέρνηση, η οποία «ψυχορραγεί», κατά κοινή εντύπωση.
Η «ώρα της κρίσης» για τον πρωθυπουργό
Όπως και να ‘χει, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να κρύβεται για πολύ σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του. Οι εισηγήσεις που δέχεται από το στενό του περιβάλλον και τους συνεργάτες του είναι κάτι περισσότερο από πιεστικές, ώστε να υπάρξουν άμεσες αλλαγές. Είτε αυτές θα είναι αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση, είτε ακόμα και με πρόωρες εκλογές, αν αποτύχει η προσπάθεια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Και αυτό το γνωρίζουν άπαντες σε όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες. Απομένει να δούμε αν ο πρωθυπουργός θα ακούσει τελικά τους πολίτες ή την Τρόικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εντός και εκτός Ελλάδος…
www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook