29.5.11

Λυτρωτική για την Ελλάδα η χρεοκοπία



Ως λυτρωτικό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας για την Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα Guardian. Αυτό που κρατάει την Ελλάδα από το να χρεοκοπήσει είναι οι συνέπειες για τις τράπεζες
Μπορεί η λέξη χρεοκοπία να...
είναι κατά μία έννοια απαγορευμένη για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά μακροχρόνια κατά τη βρετανική εφημερίδα Guardian ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποδειχθεί λυτρωτικό για την οικονομία της χώρας.
"Είναι πραγματικά "πολιτική αυτοκτονία" η χρεοκοπία;" είναι το ερώτημα που έθεσε η Guardian αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας πως μια ελληνική χρεοκοπία βραχυχρόνια θα έχει δυσάρεστες συνέπειες.
Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν την Αθήνα σε καθημερινή βάση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμά της και να αποπληρώσει πλήρως και στην ώρα τους τα δάνεια, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες.
Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Guardian, με θέμα την κρίση στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες της Ευρώπης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, όπου υποστηρίζεται ότι μία ελληνική χρεοκοπία αν και βραχυχρόνια θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, μακροχρόνια θα αποδειχθεί λυτρωτική για την οικονομία της χώρας.
"Οι επενδυτές δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν ποτέ ξανά την Ελλάδα και οι ξένες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επενδύσουν στη χώρα", επισημαίνουν. Ακόμα και όσοι μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή η απαίτηση είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη χρεοκοπία αλλά κάνουν λόγο για "αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση".
Το να παραδεχθεί μία κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της είναι μία βιώσιμη επιλογή για μία χώρα που έχει ξεμείνει πλέον από άλλες εναλλακτικές, όπως δείχνει η μελέτη των Borensztein και Panizza του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι Borensztein και Panizza ερεύνησαν το σύνολο των χωρών που χρεοκόπησαν από το 1824 μέχρι το 2004, επικεντρώνοντας κυρίως στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες που είχαν οι χρεοκοπίες για τις οικονομίες τους.
"Το οικονομικό κόστος (ενν. της χρεοκοπίας) είναι σημαντικό αλλά με σύντομη διάρκεια... ενώ σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας δεν ήταν ανιχνεύσιμες μετά από ένα με δύο χρόνια", είναι το συμπέρασμά τους.
Η Αθήνα βρίσκεται σε αυτό το σημείο, όπου υπό το βάρος των ιστορικών περικοπών των δαπανών η οικονομία της έχει διαλυθεί, ενώ οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να την χρηματοδοτήσουν με επιτόκιο γύρω στο 17%. Επομένως τίθεται το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες και δεν χρεοκοπεί.
Η αιτία είναι οι τράπεζες και οι επιπτώσεις που θα είχε η ελληνική χρεοκοπία κυρίως στο γερμανικό, γαλλικό και ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι κατά πολύ εκτεθειμένο στο ελληνικό χρέος. Από το να σταυρωθεί η οικονομία, η λύση θα ήταν να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες, είτε με το να τους δοθούν περισσότερα χρήματα, είτε απλά παίρνοντας τον έλεγχό τους.
http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/blog-post_6198.html



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook