5.8.11

10 tips για να αποκτήσετε μνήμη ελέφαντα

Διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε ορισμένα ονόματα καθώς μεγαλώνετε; Ισως – όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη – αυτό να οφείλεται στο ότι γνωρίζετε πάρα πολλά ή ότι ο τρόπος ζωής σας έχει μπλοκάρει το μυαλό σας.

Οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να αποσυμφορήσετε τον νου σας και να ασκήσετε τη μνήμη σας. Ειδικοί επιστήμονες σάς δίνουν λοιπόν 10 συμβουλές για να...
κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε μεγάλη φόρμα:
1 ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ ΠΟΛΥ. «Επιστημονικές εργασίες, ξένες και ελληνικές, τόσο σε πειραματόζωα όσο και ανθρώπους, δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τονώστε τη μνήμη σας είναι το περπάτημα και γενικά η σωματική άσκηση», τονίζει η καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μάγδα Τσολάκη.
«Τα πειραματόζωα που ήταν σε συνεχή κίνηση μέσα στα κλουβιά τους, παίζοντας με έναν κύλινδρο ή έναν τροχό ή κυνηγώντας έναν σωλήνα που είχε στην άκρη του φαγητό, είχαν λιγότερες εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους – δηλαδή, λιγότερες αμυλοειδικές πλάκες, αυτές που πρωτοπεριέγραψε ο Αλτσχάιμερ».
Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν περπατάτε 30-60 λεπτά την ημέρα, μπορείτε να προφυλάξετε έως και κατά 73% τη μνήμη σας. Εάν δεν έχετε τόσο χρόνο, μπορείτε να κάνετε 3-6 δεκάλεπτους περιπάτους μέσα στην ημέρα.
2 ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ. Η μεσογειακή διατροφή, με ψάρι, πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά, λάδι και λίγο κρασί, περιέχει όλα τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν τον εγκέφαλο και είναι φιλική προς τη μνήμη σας. «Το ψάρι περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που χρησιμοποιούν οι μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων, εσωτερικά και εξωτερικά», εξηγεί η κ. Τσολάκη.
Ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ Νίκος Σκαρμέας απέδειξε με μελέτη του ότι όσο περισσότερο ακολουθεί κάποιος τη μεσογειακή διατροφή τόσο περισσότερο προφυλάσσει τη μνήμη του. Η ελάττωση του κινδύνου για διαταραχές μνήμης φτάνει στους οπαδούς της μεσογειακής διατροφής έως και 28%.
«Σε έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα μας σε 149 μοναχούς που δεν έτρωγαν κρέας, έτρωγαν τις μισές μέρες του χρόνου ψάρι και καθημερινά λίγο λάδι και δημητριακά, διαπιστώσαμε ότι παρουσίαζαν άνοια σε ποσοστό 9% στις ηλικίες άνω των 80 ετών», λέει η κ. Τσολάκη. «Τους συγκρίναμε με 380 κατοίκους της Πυλαίας Θεσσαλονίκης και διαπιστώσαμε ότι παρουσίαζαν και αυτοί άνοια σε ποσοστό 9%, αλλά πολύ νωρίτερα – σε ηλικία 70 ετών».
3 ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ. «Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, το σκάκι, το τάβλι, αλλά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μνήμης, γυμνάζουν τη μνήμη», συνιστά η κ. Τσολάκη. «Βρήκαμε μάλιστα ότι τα παιχνίδια αυτά σε κομπιούτερ, για τα οποία υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, έχουν....H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook