1.8.12

Απολύεσαι ; Τροποι για να το Αντιμετωπίσεις !


Είναι κάτι το οποίο όλοι τρέμουμε κι απευχόμαστε να συμβεί σε εμάς. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβεί ακόμα και στους καλύτερους. Είτε είσαι ένας νέος γιάπης που διψάει για χρήμα, είτε ένας τύπος «από μικρός στα βάσανα» που μετράς αντίστροφα τα χρόνια για τη σύνταξη, δε ...

....γνωρίζεις ποτέ το πότε κι αν θα σου δώσουν το …πασαπόρτι από την εταιρεία που εργάζεσαι.

Επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης ανεργίας, οι εργοδότες δεν έχουν ούτε πρόβλημα, αλλά ούτε και συναισθηματικό ενδοιασμό για να σε διώξουν, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προετοιμαστείς για μία απόλυση που όπου να ‘ναι θα έρθει, είτε είσαι καλός στη δουλειά σου, είτε όχι.


Απολύεσαι: Πώς να προετοιμαστείς

Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ο εργοδότης σου να σου δείξει την πόρτα του λογιστηρίου και μετά της εξόδου, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Δεν ξέρεις αν ο καινούριος σου προϊστάμενος δε σε συμπαθεί και περιμένει να κάνεις το πιο μικρό παράπτωμα για να σε πετάξει έξω από το γραφείο σαν σκουπίδι.

Μπορεί να είσαι ο καλύτερος υπάλληλος για τρία συνεχόμενα χρόνια, να μην έχεις λείψει ούτε μια μέρα από το γραφείο σου, να έχεις πολλές διακρίσεις στην προσωπική σου ζωή, αλλά το να χαλάσεις τις σχέσεις σου με τον ανώτερό σου μπορεί εύκολα να σε βγάλει στον τάκο.

Θα πρέπει πάντα να έχεις έτοιμο ένα βιογραφικό -πρόσφατα ενημερωμένο. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να αρχίσεις να φτιάχνεις το βιογραφικό σου όταν θα αρχίσεις να ψάχνεις για νέα δουλειά, κάτι το οποίο αποτελεί δουλειά από μόνο του.

Άλλη μία αποστολή που έχεις στη λίστα «απολύομαι και το παίρνω χαλαρά» είναι να ελέγχεις σποραδικά τι παραπάνω μπορείς να προσφέρεις στον επαγγελματικό σου τομέα και να αναζητήσεις τις νέες ευκαιρίες που μπορεί να σου δοθούν.

Η δικτύωση είναι μία τέχνη που τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνο, οπότε γιατί να μην το κάνεις κάθε φορά που έχεις την ευκαιρία; Ανακατέψου με νέους πελάτες, κουτσομπόλεψε με τους προϊσταμένους σου σε διάφορα πάρτι και γενικά να είσαι ευγενικός με τους άλλους. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι.


Να είσαι θετικός και πάντα να προσφέρεσαι να βοηθήσεις σε διαφόρων ειδών εργασίες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις το παιδί για όλες τις δουλειές. Αυτό όχι μόνο θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στη δουλειά αυξάνοντας τη σπουδαιότητά σου σε αυτή τη θέση, αλλά θα σου δώσει και την ευκαιρία να συναντήσεις ανθρώπους και να κάνεις επαφές, ακόμα κι αν είναι μόνο με την εταιρεία.

Καλά είναι λοιπόν όλα αυτά, αλλά πως αντιδράς όταν πραγματικά «παίρνεις πόδι» από τη δουλειά;

Απολύεσαι: Όταν συμβαίνει

Μη θυμώνεις
Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να είσαι προσβλητικός απέναντί στο -πρώην- αφεντικό σου και να γίνεις μικροπρεπής σχολιάζοντας διάφορα ανατομικά του στοιχεία για τα οποία δεν είναι και περήφανος. Είναι πιθανό να μισεί κι εκείνος το γεγονός ότι σε διώχνει, όπως μισείς εσύ το γεγονός ότι φεύγεις.

Μάθε τον πραγματικό λόγο
Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ της απόλυσης και της αναγκαστικής παραίτησης (laid off). Ρώτα αν πρόκειται για μια συνολική απόφαση που προήλθε λόγω της συμπεριφοράς σου στο χώρο εργασίας, ενός συγκεκριμένου θέματος ή αν ήταν απόφαση για μείωση κόστους.

Μη χαραμίζεις άλλο χρόνο
Η βόμβα έσκασε και τώρα ξέρεις γιατί, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον να αναπολείς παλιές αναμνήσεις. Εκτός αν βλέπεις την πιθανότητα να διαπραγματευτείς τη δουλειά σου πίσω, φύγε με το κεφάλι ψηλά και μην το ψάχνεις και πολύ.

Κράτα καλή επαφή
Δε θέλεις να γκρεμίσεις τις γέφυρες επικοινωνίας για το μέλλον, ειδικά αν σκεφτείς ότι οι επόμενοι εργοδότες σου μπορεί να τηλεφωνούν στον πρώην για συστάσεις.

Τελείωσε όλα τα γραφειοκρατικά σχετικά με την απόλυσή σου
Σιγουρέψου ότι όλα τα επίσημα χαρτιά που αφορούν στη σύμβαση εργασίας σου και στο λόγο της απόλυσής σου είναι εκεί που πρέπει. Μάθε αν θα πάρεις αποζημίωση και τι ακριβώς δικαιούσαι από την εταιρεία.

Μάζεψε τα μπογαλάκια σου και φύγε
Μην περιπλανιέσαι άσκοπα από γραφείο σε γραφείο ενημερώνοντας τους συναδέλφους σου ότι απολύθηκες. Ούτως ή άλλως είναι πολύ πιθανό να το ήξεραν πριν από εσένα. Έτσι είναι, ο κερατάς το μαθαίνει πάντα τελευταίος. Προτίμησε να μαζέψεις τα προσωπικά αντικείμενα που είχες στο γραφείο σου. Δεν είναι απαραίτητο να πας να χαιρετήσεις τον καθένα ξεχωριστά. Απλά μίλα με αυτούς που είχες πιο στενή επαφή. Οι υπόλοιποι θα καταλάβουν.
Αν νομίζεις ότι η ζωή σου αρχίζει να παίρνει την κατηφόρα από ‘δω και πέρα, μην απελπίζεσαι. Κάθε εμπόδιο για καλό.

Απολύεσαι: Νέες ευκαιρίες

Το να απολυθείς δεν είναι καθόλου κακό. Σίγουρα, αρχικά μπορεί να μοιάζει με καταστροφή, αλλά στην πραγματικότητα μπορείς να σου δώσει πολλές νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Μπορεί απλά να περίμενες έναν καλό λόγο (την απόλυσή σου) για να ξεκινήσεις την αναζήτηση μιας δουλειάς με καλύτερο μισθό, με καλύτερα προνόμια και πιο άνετο εργασιακό περιβάλλον.

Αν στην προηγούμενη δουλειά σου δεν εκτιμούσαν το ταλέντο σου, σίγουρα κάπου αλλού θα το κάνουν. Πάρε για παράδειγμα τα μοντέλα και τους ηθοποιούς που τους έχουν κλείσει πόρτες κατάμουτρα, γιατί ζητούν κάποιον με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Το καλό σε μια άλλη εταιρεία είναι ότι μπορεί να σε θέλει πάρα πολύ, να σου δώσει ένα μεγάλο γραφείο στη γωνία και να σου παρέχει και προσωπική γραμματέα. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι όταν κάτι αποτελεί απώλεια για κάποιον, για έναν άλλο είναι κέρδος.


Σκέψου το κι αυτό σαν ένα κομμάτι της ζωής, της οποίας πρέπει να γεύεσαι διαφορετικά κομμάτια της, δοκιμάζοντας διάφορες πιθανότητες, οι οποίες διαφορετικά δε θα σου ήταν διαθέσιμες. Ξέρεις πόσοι άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη κινήτρων στη ζωή; Λοιπόν, αυτό είναι ακριβώς αυτό που μπορεί κρυφά να επιθυμούν: ένα νέο ξεκίνημα.

Μην κοιτάς πίσω
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπεις στη διαδικασία να αναρωτιέσαι τι μπορεί να είχε γίνει αν είχες παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια σε αυτή τη θέση, κάνοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Αν καταλάβεις ότι πρόκειται για μια επαγγελματική (και όχι προσωπική) απόφαση, τότε δε χρειάζεται να σπαταλήσεις ούτε ένα δευτερόλεπτό για να το σκεφτείς. Απλά προχώρα. Παρόλα αυτά, αν ανακαλύψεις ότι ο προιστάμενός σου σε απέλυσε επειδή είσαι πολύ καλύτερος από εκείνον, τότε μπορείς να πάρεις τα απαραίτητα εκδικητικά μέτρα εναντίον του. Για παράδειγμα, μπορείς να σκίσεις τα λάστιχα του καινούριου αυτοκινήτου του και να ρίξεις οξύ πάνω στο καπό. Απλά, κάνε το κάπου που δε θα σε πιάσουν κάμερες. Έλα, αστειεύομαι. Χαμογέλα!

http://www.menslounge.gr/



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook