«Το επίπεδο των Ελλήνων έχει πέσει, δεν έχει πέσει όμως δραματικά, δεν έχουμε γίνει Αργεντινή».
Τάδε έφη Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας στις κραυγές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον αρχηγό του λόμπι της δραχμής, Π. Λαφαζάνη.
Ας αφήσουμε στην...
άκρη τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και το μέλλον της χώρας, άλλωστε το έχουμε ξαναπεί: οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κι ας πάμε στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος είπε τα περί Αργεντινής. Προφανώς, δεν είμαστε σαν τη χώρα του… Μαραντόνα και του Μέσι διότι αυτή τη στιγμή είμαστε χειρότεροι από τους Αργεντινούς. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, φωτογραφιζόταν περιχαρής με την τελευταία επιταγή που θα έδινε στο ΔΝΤ για τα δάνεια του παρελθόντος.
Η Αργεντινή τα κατάφερε να απελευθερωθεί από τα οικονομικά δεσμά καθώς είχε πλουτοπαραγωγικές πηγές και εξαγώγιμα προϊόντα για να αναστήσει την οικονομία της. Ακόμη και οι ποδοσφαιριστές της είναι εξαγώγιμο προϊόν που φέρνει πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στη χώρα. Εμείς, ούτε τα ποδοσφαιρικά ταλέντα μας δε μπορούμε να πουλήσουμε στους κουτόφραγκους. Κι όταν το κάνουμε τα τσεπώνουν οι πρόεδροι, αφού δεν φορολογούνται κανονικά, και στη συνέχεια μας φέρνουν το…. Πίου το μαύρο πιστόλι, κι αυτόν αφορολόγητο.
Εν πάση περιπτώσει, προφανώς ο κ. Στουρνάρας εννοούσε ότι η Ελλάδα δεν έγινε η Αργεντινή της εποχής που ο κόσμος έβγαινε με τις κατσαρόλες στους δρόμους επειδή δεν είχε να φάει. Ασφαλώς ακόμη δε φτάσαμε στο σημείο αυτό, αν και χιλιάδες συμπολίτες μας τρέφονται από την Εκκλησία ή ψάχνουν στα σκουπίδια. Κι αν δεν υπήρχε έστω και λίγο από το γνωστό ελληνικό φιλότιμο και το δέσιμο της οικογένειας, πολλοί γέροι στην επαρχία θα είχαν πάει μια ώρα νωρίτερα να βρουν το Δημιουργό τους.
Ασφαλώς και δεν έχει πέσει τόσο πολύ το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, όπως υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, όμως, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ, έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα του 1978. Συγκεκριμένα:
- Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ τονίζει πως την περίοδο 2010-2012 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε 8%, ενώ η ύφεση αυξήθηκε και η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη (από 17,7% το 2011 στο 24% το 2012).
- Την περίοδο 2010-2011 οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 3 δισ. ευρώ. Συνολικά την περίοδο 2010-2011 οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.
- Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως η οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης επιδεινώνεται λόγω της αύξησης της ανεργίας (24%το 2012, δηλ. 1.200.000 άτομα) και της μείωσης των μισθών, που στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξεως των 9,5 δισ. ευρώ.
- Ακόμη, υποστηρίζει πως η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης οδηγεί σε απώλειες 8,5 δισ. ευρώ. Τέλος, υποστηρίζει ότι η αγοραστική δύναμη των νέων κατώτατων μισθών έχει πλέον γυρίσει στα επίπεδα του 1978.
Διότι αν υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά, για την επόμενη τριετία η χώρα θα συνεχίσει σε βαθιά ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι η ανεργία θα φτάσει το 30%, η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί δραματικά, η μετανάστευση θα εκτιναχθεί.
Τι είναι όμως αυτό που άλλαξε μετεκλογικά όλους εκείνους που μας έλεγαν ότι μόνο με αλλαγή των επαχθών όρων του Μνημονίου θα ανασάνει η Ελλάδα και δε θα βγουν οι πολίτες με τις κατσαρόλες, δεν θα γίνουμε δηλαδή Αργεντινή; Ήταν ψέματα, παρελκυστική πολιτική, προεκλογική κοροϊδία σαν κι αυτές που γίνονται πάντα στην Ελλάδα;
Και στην κυβέρνηση δεν έχουν καν το ένστικτο της επιβίωσης; Τα μέτρα που σκέφτονται να επιβάλουν στρώνουν το χαλί για την αργεντινοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Και αν δε γίναμε ακόμη Αργεντινή, οδεύουμε ακάθεκτοι στο να γίνουμε, και μάλιστα συντομότερα απ’ ότι πιστεύουν ορισμένοι.
Ατυχής, λοιπόν, η χρήση του παραδείγματος της Αργεντινής από την πλευρά του κ. Στουρνάρα διότι ο κ. υπουργός μπορεί να μην είναι επαγγελματίας πολιτικός, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά κάτι πολύ σημαντικό.
Το Δεκέμβριο του 2001 η θρυλική πλατεία Πλάσα ντε Μάγιο, γέμισε από αγανακτισμένους και πεινασμένους Αργεντίνους. Οι συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν τόσο σφοδρές που ανάγκασαν τον πρόεδρο της χώρας, Φερνάρντο ντε λα Ρούα να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο. Ηταν 20 Δεκέμβρη του 2011 και στην ιστορία καταγράφηκε ως τα «Δεκεμβριανά» της Αργεντινής. Σε όλο τον πλανήτη ο κόσμος είδε τον φοβισμένο πρόεδρο να το σκάει με το ελικόπτερο.
Δεν κάνουμε παραλληλισμούς, οι κακές σκέψεις. Όμως, με τα σκληρά μέτρα που έρχονται, ούτε ο Δεκέμβρης είναι μακριά, ούτε και η Αργεντινή.
Αριστερός Ψάλτης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.