εσωτερικές όμως διαμάχες της τότε ελίτ, παραλίγο να τον οδηγήσουν ξανά στη σκλαβιά. Στη συνέχεια μόνος του προσπάθησε να ορθοποδήσει οικονομικά. Όμως και πάλι η μεταπρατική ελίτ, αντί να ασχοληθεί με την ανόρθωση της οικονομίας, προτίμησε να ζει μιμούμενη τους ευρωπαίους μεγαλοαστούς με δανεικά, οδηγώντας τη χώρα σε συνεχείς χρεοκοπίες.
Μόνος του έφτασε την ελληνική επικράτεια στα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης και μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άγκυρα, αλλά και πάλι οι συγκρούσεις της εσωτερικής ελίτ και η προδοτική συνεργασία της με ξένες δυνάμεις, τον έκαναν…. να ηττηθεί, να ταπεινωθεί και να υποστεί το σόκ της συρρίκνωσης του Ελληνισμού και των ελληνικών εδαφών.
Μόνος του αντιστάθηκε εναντίον των Γερμανών (η ελίτ ήταν στο εξωτερικό), αλλά και πάλι στη συνέχεια η ελίτ, όχι μόνο δεν διεκδίκησε τις αποζημιώσεις που δικαιούταν και δεν προσπάθησε να ανορθώσει τη χώρα οικονομικά, αλλά οι εσωτερικές έριδες για την νομή της εξουσίας τον οδήγησαν στην χούντα, στην Κυπριακή τραγωδία και στην περαιτέρω συρρίκνωση του Ελληνισμού και νέα απώλεια εδαφών.
Μόνος του αγωνίστηκε κατά της χούντας (η ελίτ ήταν και πάλι στο εξωτερικό) και προσπάθησε να ζήσει δημοκρατικά μετά την χούντα, αλλά και πάλι η παλιά κλειστή οικογενειοκρατική ελίτ που επανήλθε αλώβητη, μαζί με νεόκοπους νομείς της εξουσίας που καπέλωσαν τους λαϊκούς αγώνες, έκλεψε τους κόπους του και σε συνεργασία με διεθνή κέντρα, τον οδήγησε στη σημερινή χρεοκοπία, στην παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας στους (φίλους των Τούρκων) Γερμανούς και στην είσοδο και εγκλωβισμό στη χώρα τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών (κυρίως μουσουλμάνων), με την ταυτόχρονη συνεχιζόμενη φυγή των πιο ικανών Ελλήνων στο εξωτερικό.
Είμαστε άραγε καταραμένος λαός ενός κατώτερου Θεού; ή έχουμε μια κατώτερη ελίτ;
Θα πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε όλοι απάντηση σ΄ αυτό το ερώτημα: “Είναι ο λαός ανίκανος ή έχει ανίκανη έως προδοτική ελίτ;”
Αν η απάντηση είναι ότι είναι ο λαός ανίκανος, τότε ας καθίσουμε ήσυχα και ας ακολουθήσουμε ό,τι αποφασίζει η ελίτ. Αν όμως απαντήσουμε ότι έχουμε ανίκανη ελίτ, τότε δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Αυτό θα είναι σφάλμα ασυγχώρητο. Θα πρέπει κάτι να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Έτσι ήρθαν τα πράγματα, αλλά έτσι δεν θα πάνε. Εξάλλου, όπως προπαγανδίζει και η ίδια η ελίτ, “Η κρίση γεννά ευκαιρίες”. Ιδού λοιπόν η δική μας ευκαιρία.
Θα πρέπει να κάνουμε εκείνες τις κατάλληλες αλλαγές στο πολίτευμα, ώστε να ανοίξει η κλειστή ελίτ και να ανέβει η κοινωνία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Μιλάμε όμως για τέτοιες αλλαγές, που δεν έχουν ξαναγίνει εδώ και 190 χρόνια!!!
Πέτρος Χασάπης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.