Απ' τις καταθέσεις των δανειοληπτών θα κριθεί και η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας
Αργά αλλά σταθερά συνεχίζεται η μείωση των καταθέσεων απ' το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι το κλίμα "εκφοβισμού" για κατασχέσεις απ' το...
δημόσιο, πιθανό bail in κοκ κρατάει μακρυά πολλούς απ' το να εμπιστευτούν ξανά τις ελληνικές τράπεζες. Τελευταίο "πλήγμα" οι πληροφορίες ότι ετοιμάζονται συμψηφισμοί καταθέσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια...
Η τάση -μικρής- μείωσης των καταθέσεων έχει ξεκινήσει απ' τον περασμένο Μάρτιο και φαίνεται να κρατά ως σήμερα με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να εκτιμά ότι περίπου 20 δισ ευρώ κρύβονται στα "στρώματα" των νοικοκυριών.
Τον Ιούλιο, σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι συνολικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν στα 162,45 δισ ευρώ. Πρόκειται για μία μείωση 0,12% σε σχέση με τον Ιούνιο. Ωστόσο απ' το τέλος Μαρτίου οι καταθέσεις εμφανίζονται να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 2 δισ ευρώ.
Και αυτό παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης που καταγράφει η ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις είχαν βρεθεί στο ναδίρ τον Ιούνιο του 2012 καθώς η έντονη πολιτική αβεβαιότητα και το φάσμα της εξόδου της χώρας απ' την Ευρωζώνη είχαν προκαλέσει μαζική απόσυρση καταθέσεων. Τότε οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 150,58 δισ ευρώ.
Με τη δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας και την επαναβεβαίωση των ευρωπαϊκών προοπτικών της χώρας η ανησυχία εκτονώθηκε και οι καταθέσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, φθάνοντας τον περασμένο Μάρτιο στα 164,079 δισ ευρώ. Έκτοτε η τάση είναι πτωτική.
Στελέχη των τραπεζών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη στασιμότητα των καταθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή ενός σημαντικού μέρους των καταθέσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.
Μόνο με μία ισχυρή καταθετική βάση θα μπορέσουν ξανά να χρηματοδοτήσουν και την ελληνική οικονομία.
Κάτι εξάλλου που σημείωνε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του και ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πως η ανακεφαλαιοποίηση από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική για την "αιματοδότηση" της οικονομίας και ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων. Μάλιστα υπολόγιζε ο ίδιος ότι κάπου 20 δισ ευρώ είναι κρυμμένα στα "στρώματα" των νοικοκυριών...
Μόνο που για να επιστρέψουν αυτά τα κεφάλαια, ή ακόμα καλύτερα και κάποια που έφυγαν στο εξωτερικό, θα πρέπει να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας στη χώρα. Κάτι όμως που δε συμβαίνει, ξεκινώντας απ' το ίδιο το οικονομικό επιτελείο, που απειλεί δημοσίως με κατασχέσεις στην παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή ή επιβάλει μεγαλύτερους φόρους στις τραπεζικές καταθέσεις.
Και τώρα που έχει ανοίξει το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, στο μικροσκόπιο θα μπουν και πάλι όσοι έχουν καταθέσεις.... άσχετα απ' την κοινωνική ομάδα που ανήκουν
Πηγή: newmoney
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.