11.10.13

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά τα 4,4 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη



Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι μετά το σεισμό 4,4 βαθμών που σημειώθηκε στις 08:16 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο στη λίμνη Βόλβη και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της βορείου Ελλάδας. Ακολούθησαν αρκετοί ...
μετασεισμοί.

"Όλοι είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι" ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ.

Η δόνηση είχε επίκεντρο 40 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα και για το λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο τουΑΠΘ, ακολούθησαν σεισμοί μικρότερου μεγέθους, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή.Ωστόσο, τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματααναμένονται μετά το πέρας του 48ωρου.

Η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στη Θεσσαλονίκη,Ελένη Ιατρού, περιέγραψε πως το κτίριο στο οποίο βρισκόταν έτρεμε έντονα και ότι η δόνηση διήρκεσε αρκετή ώρα. "Όλοι είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι" ανέφερε μεταφέροντας το κλίμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της καθώς η λίμνη Βόλβη που ήταν και το επίκεντρο του σεισμού αντιστοιχεί σε μία "τεκτονική τάφρο" που βυθίζεται με αποτέλεσμα οι δονήσεις να είναι συχνές, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε πως είναι νωρίς να γίνει εκτίμηση για τη συνέχιση του φαινομένου και τόνισε πως το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες, όπως και οι άλλες πρόσφατες δονήσεις ανά την Ελλάδα

"Η δραστηριότητα εντάσσεται στη Μυγδονία λεκάνη. Η σερβομακεδονική ζώνη είναι η περισσότερο ενεργή ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου και κατά διαστήματα εκδηλώνει ισχυρούς σεισμούς" δήλωσε ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

"Μετά τα πρώτα δύο 24ωρα θα βγουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Θα μαζέψουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να σκιαγραφήσουμε τα χαρακτηριστικά της διέγερσης" κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει αρκετούς μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο τον σεισμό του 1978, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση εκείνη είχε "ταρακουνήσει" όλη τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω νεκρούς και σοβαρές καταστροφές σε κτίρια.

Ανάλογου μεγέθους σεισμοί σημειώθηκαν το 1902, προς την Άσσηρο, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το 1932, 6,2 Ρίχτερ, προς τον Σοχό.
Χάρτης του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για τη δόνηση
Οι.. συνήθεις δονήσεις στην Κρήτη

Σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 02:00 τη νύχτα στην περιοχή της Παλαιόχωρας και συγκεκριμένα 76 χ.μ. ΝΔ των Χανίων και 335 χ.μ. νότια της Αθήνας σύμφωνα με το Flashnews.

Είχε μέγεθος 3.1 Ρίχτερ και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή καθότι είχε πάρα πολύ μικρό εστιακό βάθος, 2 χ.μ. μόνο.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου η περιοχή είναι στο σημείο που ενώνεται η Ευρασιατική με την Αφρικανική τεκτονική πλάκα. Να σημειωθεί ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
http://www.mychannel.gr/2013/10/44.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook