20.11.13

Αντιμέτωποι με την πείνα 8.000 μαθητές



Χιλιάδες οικογένειες ζουν σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας, με ένα σημαντικό ποσοστό από αυτές να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας...


Τα συμπεράσματα του προγράμματος «Σίτιση και υγιεινή διατροφή» που υλοποιούν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής Prolepsis σε σχολεία όλης της χώρας είναι ενδεικτικά.

Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2012, το 60% από τις περίπου 16.000 οικογένειες που επωφελούνται αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% (περίπου 8.000 μαθητές) από αυτές ήταν αντιμέτωπο με την πείνα. Επιπλέον το 9% των παιδιών βρέθηκαν λιποβαρή. «Αποδεικνύεται πως οι κραυγές αγωνίας των διευθυντών είναι αληθινές και δεν σχετίζονται με πολιτικές σκοπιμότητες», σχολιάζει η πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis και καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων κοινωνικο-οικονομικά ευπαθών περιοχών, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

 Σήμερα υλοποιείται σε 206 σχολεία με 32.358 μαθητές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Βοιωτία, Εβρο, Εύβοια, Ηλεία, Ημαθία, Κορινθία, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Ροδόπη και Τρίκαλα. Η επιλογή γίνεται με βάση στοιχεία για το μέσο οικογενειακό εισόδημα και την ανεργία ανά περιοχή.

 Ολοι οι μαθητές, για να αποφεύγεται ο κοινωνικός στιγματισμός, παίρνουν στο σχολείο κάθε μέρα ένα μικρογεύμα που αποτελείται από σάντουιτς ή πίτα με λαχανικά, γάλα λευκό ή γιαούρτι και ένα φρέσκο φρούτο. Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές.

Φτώχεια
 Το 53% των επωφελούμενων οικογενειών λέει πως συχνά ή μερικές φορές δεν έχει χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα, ενώ το 14% αναγκάστηκε να μειώσει τη μερίδα των παιδιών... Δεν είναι τυχαίο πως στην Prolepsis έχουν φτάσει 774 αιτήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα, ενώ τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα θα επεκταθεί με νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 10 εκατ. ευρώ, ώστε να συμμετέχουν περισσότερα από 300 σχολεία και 50.000 μαθητές. Υστερα από δύο σχολικές χρονιές εφαρμογής του προγράμματος ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 11%, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου σε ποσοστό 40 έως 47%.

 Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει. «Τα παιδάκια τρώνε μαζί ακριβώς τα ίδιο κι αυτό τα ενώνει. Κι επίσης δεν δίνει ευκαιρία σε κάποιους να τα προσηλυτίσουν με βάση το φαγητό», σημειώνει με νόημα η κ. Λινού, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα δρα σε γειτονιές όπως το Πέραμα, η Κυψέλη, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Ασπρόπυργος...

imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook