18.11.13

Ψαρεύουν συμμάχους εν όψει... καταιγίδας.

 
Του Πάνου Σώκου

Με... 154 τρέχει η κυβέρνηση και σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Κι ακολουθούν μέχρι την άνοιξη τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες ψηφοφορίες, για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, τους πλειστηριασμούς, τον....
προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβάλει η τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 1,3-2 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο λόγω προηγούμενης εμπειρίας ότι η τρόικα θα απορρίψει τις...

προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για κάλυψη του κενού μέσω εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τα βάρη θα πέσουν πάλι στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων. Στο επίκεντρο είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, περικοπές δαπανών στην Υγεία και μισθών στις ΔΕΚΟ. Για να γλιτώσει η κυβέρνηση τα χειρότερα άρχισε στο παρασκήνιο τα παζάρια με άλλα κόμματα, τα φλερτ με βουλευτές άλλων κομμάτων, κυρίως όμως με τους 12 ανεξάρτητους βουλευτές, εκ των οποίων μόνο ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Γ. Κασαπίδης τείνει ευήκοον ους.

Αδύναμος κρίκος της εύθραυστης πλειοψηφίας είναι χωρίς αμφιβολία το ΠΑΣΟΚ. Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη, επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, ήρθε η παραίτηση του βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη από επικεφαλής στον κοινοβουλευτικό τομέα Ναυτιλίας, που πάγωσε τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι φήμες ότι ο Β. Βενιζέλος είπε στον πρωθυπουργό την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για κανέναν πράσινο βουλευτή δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά οι καμπάνες ήδη χτυπάνε δυνατά.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στρέφονται κατά σειρά στη ΔΗΜΑΡ, στους 12 ανεξάρτητους βουλευτές και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μέσα στον Δεκέμβριο ανακατατάξεις με στόχο να κρατηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία και με διαμεσολαβητή τη διαπλοκή!

Η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη να ξαναγυρίσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση άναψε φωτιές στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη. Παρ' ότι ο ίδιος διαφωνεί, βουλευτές του κόμματός του (Λυκούδης, Οικονόμου, Ψαριανός) βλέπουν θετικά την επιστροφή. Το θέμα είναι ανοιχτό και θα απασχολήσει το συνέδριο του κόμματος σε ένα μήνα.

Στους ΑΝΕΛ το παιχνίδι είναι πιο σύνθετο. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, που έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν δύο βουλευτές του στη Ν.Δ. (Μαρκόπουλος, Σολδάτος), φέρεται διχασμένο μεταξύ δύο τάσεων: της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με υποστηρικτή τον Νότη Μαριά, και της προσέγγισης με τη Ν.Δ., με υποστηρικτή τον Τέρενς Κουίκ. Ο πρόεδρος μάλλον κάνει το διαιτητή!

Πηγή:  enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook