Αν διαθέτετε ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, τότε μάθετε ότι μαζί με την αρωματική εορταστική ομορφιά του, έχετε αποκτήσει και μια «οικογένεια» από περίπου 25.000 ζωύφια. Πρόκειται για....
μικροσκοπικούς «ενοίκους», οι οποίοι φωλιάζουν μέσα σε αυτό, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία,...
κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα συγκεκριμένα έντομα βρίσκονται κανονικά σε χειμερία νάρκη. Ωστόσο, η θαλπωρή του σαλονιού που παραπέμπει στην άνοιξη, τα «ξυπνά».
Στην «άνοιξη» του… στολισμένου σαλονιού
«Ανάμεσα στις βελόνες του χριστουγεννιάτικου δέντρου κρύβεται ένας σημαντικός αριθμός εντόμων» αναφέρει ο καθηγητής Μπγιάρτε Γιόρνταλ. «Απογυμνώνοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο, εντοπίσαμε περίπου 25.000 ζωύφια – μικρά αρθρόποδα π.χ. ψείρες, σκόρους, αράχνες κ.ά. - τα οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα “κοιμούνται” στεγνώνοντας το σώμα τους από υγρά. Φέρνοντας ωστόσο το δέντρο στο ζεστό και φωτεινό μας σαλόνι, ουσιαστικά ξυπνάμε τα έντομα αυτά, τα οποία νομίζουν ότι έχει έρθει η άνοιξη» εξηγεί ο ίδιος.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα έντομα ζουν κυρίως επάνω στο δέντρο, καθώς το, κατά τα άλλα, «αφιλόξενο» περιβάλλον του σαλονιού μας δεν προσφέρεται για τον εμπλουτισμό της διατροφής τους με άλλα φυτά. Αυτό αργά ή γρήγορα οδηγεί στον θάνατό τους.
«Αν μετά το πέρας των εορτών προτού πετάξουμε το δέντρο, το τινάξουμε ελαφρά επάνω σε ένα λευκό πανί, θα ανακαλύψουμε έναν εντυπωσιακό αριθμό μικροσκοπικών “ενοίκων”» επισημαίνει ο δρ Γιόρνταλ. «Τα έντομα είναι γενικά πολύ καλά στο “κρυφτό” με αποτέλεσμα να γίνονται αόρατα στο ανθρώπινο μάτι».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι ένα έλατο που έχει μεγαλώσει στο δάσος, είναι φυσικό να φιλοξενεί μια μεγαλύτερη οικογένεια ζωυφίων συγκριτικά με ένα δέντρο που είναι «προϊόν» καλλιέργειας.
«Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν θα πρέπει να προσπαθήσει κανείς να απογυμνώσει το δέντρο από τα ζωύφια που το συνοδεύουν, καθώς κάτι τέτοιο απλά θα το καταστρέψει » προσθέτει ο δρ Γιόρνταλ υπογραμμίζοντας τη σχέση εξάρτησης ανάμεσά τους.
«Ζωύφια άλλωστε υπάρχουν και στις γλάστρες των φυτών που διατηρούμε στο σαλόνι μας. Αρα σε γενικές γραμμές κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη» καταλήγει ο ειδικός.
Ειρήνη Βενιού
Πηγή: tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.