Ο 94χρονος σχεδιαστής του διάσημου αυτόματου όπλου Καλάσνικοφ, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, πέθανε έπειτα από ένα μήνα νοσηλείας σε νοσοκομείο της Ρωσίας.
Ο «πατέρας» του Καλάσνικοφ, είχε διαγνωστεί με...
γαστρική αιμορραγία και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Ουντμουρτίας, Βλαντίμιρ Μουζλόφ.
Στο παρελθόν, ο Καλάσνικοφ είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο καθώς αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα.
Ο «πατέρας» του AK-47 ξεκίνησε το σχεδιασμό του δημοφιλούς τυφεκίου το 1947 και τον ολοκλήρωσε το 1949. Εκτοτε, το όπλο που δημιούργησε, λόγω της αντοχής του, του χαμηλού κόστους παραγωγής, και της ευκολίας στη χρήση του αποτελεί ακόμα και σήμερα το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο.
«Λάβαμε θλιβερά νέα σήμερα ότι ο Μιχαήλ Καλάνσικοφ πέθανε έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια», αναφέρει επίσημη ανακοίνωσή της κυβέρνησης της ρωσικής επαρχίας της Ουντμουρτίας.
Ο Καλάσνικοφ που δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη μαθητική του καριέρα, εργάστηκε ως μηχανικός σε στρατιωτικά οχήματα, διαπρέποντας για τις ικανότητές του.
Βέβαια, το γεγονός ότι το όπλο που δημιούργησε συνδέθηκε άμεσα με τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, τον οδήγησε πολλές φορές να απολογηθεί σε δημόσιες δηλώσεις του.
«Το δημιούργησα για την προστασία της χώρας μου. Δεν μετανιώνω και δε φέρω καμία ευθύνη για τον τρόπο που οι πολιτικοί το χρησιμοποίησαν», είχε δηλώσει παλαιοτέρα.
Παρά τη στάση που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν στιγμές όπου έδειχνε να συλλογίζεται τις επιπτώσεις από τη χρήση του «παιδιού» του.
«Είμαι υπερήφανος για το δημιούργημά μου, όμως, είμαι θλιμμένος που το χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες», είχε πει σε συνέντευξή του ο Καλάσνικοφ.
«Θα προτιμούσα να είχε ανακαλύψει ένα μηχάνημα που θα χρησιμοποιούσε ο κόσμος για να βοηθηθεί στις αγροτικές εργασίας, για παράδειγμα μία χλοοκοπτική μηχανή», είχε συμπληρώσει.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Russia Today, ο δημιουργός του δημοφιλούς τυφεκίου, περνούσε πολύ χρόνο στο μουσείο του στην περιοχή Ιζεφσκ, που φέρει το όνομά του, όπου μπορεί κανείς να δει μία χλοοκοπτική μηχανή που δημιούργησε για να φροντίζει το γρασίδι στον κήπο του σπιτιού του.
Γεννημένος το 1919, ο Μιχαήλ ήταν το 17ο παιδί μίας οικογένειας αγροτών, ενώ σε ηλικία 11 ετών, εξορίστηκε με τους γονείς και τα αδέλφια του στη Σιβηρία.
Λίγα χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στο στρατό και στην πορεία άρχισε να πειραματίζεται με καινοτομίες στον οπλισμό.
Κατά τη διάρκεια ανάρρωσής του, ύστερα από τραυματισμό, σκέφτηκε την ιδέα του ΑΚ-47, ωστόσο, όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, το «Καλάσνικοφ» δημιουργήθηκε έπειτα από σχέδια έξι ετών περίπου.
Η απλή του χρήση, καθιστά ικανό ακόμα και ένα παιδί να το χειριστεί, με αποτέλεσμα πολλοί ανήλικοι στρατιώτες σε πολλές χώρες, εκ των οποίων και τη Συρία, να βρίσκουν το στόχο τους. Επιπλέον, ο καθαρισμός του είναι απλός, δε μπλοκάρει και δε σταματά να λειτουργεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.