28.3.14

Πόλεμος Καταλονίας κατά Μαδρίτης και υπέρ ανεξαρτησίας.



Του Γιώργου Δελαστίκ
Νόμισε ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την απόσχιση της Κριμαίας υπέρ του ενιαίου ισπανικού κράτους και εναντίον των εθνικιστών της Καταλονίας που θέλουν και μεθοδεύουν ανεξάρτητο καταλανικό κράτος, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γαρθία - Μαργκάλιο. «Κάθε τετραγωνικό εκατοστό της Ισπανίας ανήκει σε...


όλους τους Ισπανούς. Κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα από τους Ισπανούς» δήλωσε στομφωδώς. Προχώρησε ακόμη παραπέρα.

Υπάρχει «μονοσήμαντος παραλληλισμός» ανάμεσα στο «παράνομο δημοψήφισμα της Κριμαίας» και εκείνο που σχεδιάζει για τις 9 Νοεμβρίου φέτος η καταλανική κυβέρνηση του Αρτούρ Μας, τόνισε. Μόνο που στη Βαρκελώνη, την πρωτεύουσα της Καταλονίας, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής τους χαρακτήρισαν «υπόδειγμα» την ειρηνική απόσχιση της Κριμαίας! Η δεξιά ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι πανικοβλήθηκε.

Είχε αποφασίσει αρχικά να εξετάσει μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου το ισπανικό κοινοβούλιο την αίτηση της καταλανικής κυβέρνησης να της δοθεί η άδεια να διεξαγάγει δημοψήφισμα. Προ δύο μηνών, στις 16 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο είχε ζητήσει επίσημα από την ισπανική Βουλή την άδεια «να προκηρύξει και να διεξαγάγει συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το πολιτικό μέλλον της Καταλονίας». Μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας όμως η Μαδρίτη αποφάσισε να επισπεύσει την απόρριψη του αιτήματος των Καταλανών. Ορισε τη σχετική συνεδρίαση για τις 8 Απριλίου, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα. Η άρνηση χορήγησης άδειας διεξαγωγής αυτού του δημοψηφίσματος είναι απολύτως βέβαιη.

Τόσο οι Ισπανοί δεξιοί όσο και οι Ισπανοί σοσιαλιστές είναι εναντίον της αποχώρησης της Καταλονίας από την Ισπανία. Ο Καταλανός «πρωθυπουργός» Αρτούρ Μας όμως έχει πλήρη επίγνωση του κοινωνικοπολιτικού συσχετισμού δυνάμεων. Σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη δημοσκόπηση, το 60% των Καταλανών είναι υπέρ της αποχώρησης από την Ισπανία και μόνο το 30% υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στο ισπανικό κράτος. Μάλιστα, άνω του 50% δήλωσαν ότι αισθάνονται «αποκλειστικά» ή «πρωτίστως» Καταλανοί. Μόνο το 38% δήλωσε ότι αισθάνονται και Καταλανοί και Ισπανοί.

Εχοντας τέτοιους ευνοϊκούς συσχετισμούς, ο Μας δήλωσε ότι αν η ισπανική Βουλή απορρίψει το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τότε αυτός θα προκαλέσει πρόωρες «δημοψηφισματικές εκλογές» στην Καταλονία για να ενισχύσει την πολιτική θέση του. Αν τις κερδίσει ενισχυμένος, τότε θα προχωρήσει σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας!

Καθόρισε μάλιστα και την... ημέρα (!) που θα γίνει η ανακήρυξη του ανεξάρτητου καταλανικού κράτους: στην εορτή του Σαν Ζόρντι, του Αγίου Γεωργίου που θα γιορτάζεται πλέον ως η εθνική ημέρα της ανεξαρτησίας, στις 23 Απριλίου του 2015! Μετά από αυτές τις δηλώσεις του Αρτούρ Μας, οι Ισπανοί έριξαν στη μάχη και τον δεξιό υπουργό Αμυνας (!) Πέδρο Μορενές. Μονομερής ανεξαρτητοποίηση «συνιστά πλήγμα κατά της σταθερότητας και της ειρηνικής συμβίωσης των Ισπανών» και ως εκ τούτου είναι ενέργεια «απαράδεκτη» και «παράνομη». Η απειλή της Μαδρίτης κατά της Καταλονίας είναι ελάχιστα συγκαλυμμένη. Η κρίση οξύνεται.

Ο εκνευρισμός ήταν έκδηλος στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας «Ελ Παΐς» της Μαδρίτης την Παρασκευή: «Ο Μας φτιάχνει μητρώο των Καταλανών στο εξωτερικό για τη διαβούλευση», όπου η νεφελώδης λέξη «διαβούλευση» υπονοεί το δημοψήφισμα, το οποίο όμως η ισπανική εφημερίδα δεν θέλει επ' ουδενί να αναφέρει! Πριν από τρεις μήνες, στις 12 Δεκεμβρίου 2013, ο επικεφαλής της καταλανικής τοπικής διοίκησης ανακοίνωσε όχι μόνο την 9η Νοεμβρίου 2014 ως ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αλλά και τα δύο ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι Καταλανοί στο δημοψήφισμα αυτό: «Θέλετε ένα καταλανικό κράτος;» και «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

Τότε, τον Δεκέμβριο, η δεξιά ισπανική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ Γαγιαρδόν για να καταγγείλει τους Καταλανούς ότι προχώρησαν σε μία κίνηση που συνιστούσε «απόπειρα παραβίασης του συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Ισπανών». Η οικονομική κρίση αύξησε κατακόρυφα το ποσοστό των Καταλανών που τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.

Αν πάντως η Καταλονία κατορθώσει όντως να γίνει ανεξάρτητο κράτος, το μέλλον της Ισπανίας ως κράτους θα είναι άκρως αβέβαιο. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να συγκρατήσει μέσα στους κόλπους της τη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, ενώ καθόλου βέβαιη δεν μπορεί να θεωρηθεί η παραμονή των νησιωτικών συμπλεγμάτων των Καναρίων, αλλά και των Βαλεαρίδων νήσων. Καθόλου δεν αποκλείεται η χρήση βίαιων μέσων για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.
Πηγή:  ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook