Περισσότεροι από 13.000 υγιείς νέοι από την Ισπανία συμμετείχαν στην έρευνα, ώστε να αξιολογηθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που...
αξιολογήθηκαν αφορούσαν στην καθιστική ζωή – συγκεκριμένα στις ώρες που αφιερώνουμε καθημερινά παρακολουθώντας τηλεόραση, στις ώρες που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή και στις ώρες οδήγησης.
Από τις τρεις αυτές δραστηριότητες, δεν εντοπίστηκε κάποια άμεση συσχέτιση μεταξύ πρόωρου θανάτου και υπολογιστή ή οδήγησης.
Δεν ίσχυε όμως το ίδιο και για την τηλεόραση.
Εάν βλέπουμε τηλεόραση πολλές ώρες κάθε μέρα, αναφέρει η μελέτη στην επιθεώρηση JAMA, σημαίνει ότι καθόμαστε πολλές ώρες κάθε μέρα.
Μεταφράζοντας τα δεδομένα ποσοτικά, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρρα, στην Ισπανία, διαπίστωσαν ότι τρεις ή περισσότερες ώρες καθημερινής παρακολούθησης διπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η διαπίστωση αυτή φάνηκε να είναι εξαιρετικά ακριβής ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον πρόωρο θάνατο.
Η καθιστική ζωή συνδέεται με πολυάριθμες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια, η οσφυαλγία, ακόμη και ο καρκίνος. Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά (ΑΗΑ) προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.