18.9.14

Επιμένει το ΠΑΣΟΚ για μπόνους και 3%.


Παρά την προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο Ευ.Βενιζέλος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ επιμένει να το κρατά στο τραπέζι της συζήτησης.
«Είναι στο...
τραπέζι της συζήτησης», υποστήριξε στον Alpha FM ο Δημήτρης Καρύδης και πρόσθεσε ότι
«όταν δεν έχουμε αυτοδυναμίες, πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασιών».
Δεδομένο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι η όλη συζήτηση στέλνει λάθος μήνυμα περί ηττοπάθειας και τροφοδοτεί τη σεναριολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, η Σοφία Βούλτεψη, σχετικώς ερωτηθείσα, «θύμισε» ότι ως κυβερνητική εκπρόσωπος δεν μπορεί να εκφράσει την άποψη μόνο του ενός κυβερνητικού εταίρου.
Ετσι, η άποψη της ΝΔ διατυπώθηκε διά της εκπροσώπου του κόμματος, κυρίας Αννας Ασημακοπούλου, η οποία επιτέθηκε στον ομόλογό της του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς το ΠΑΣΟΚ.

Η κυρία Ασημακοπούλου χαρακτήρισε την τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «δείγμα ηττοπάθειας, αλλά και απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών», ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε ένα τέτοιο πολιτικό τοπίο ενδέχεται να οδηγήσει η αλλαγή που ζητεί ο κυβερνητικός τους εταίρος .
«Με 27% δεν μπορείς να κυβερνήσεις αξιόπιστα. Είναι προτιμότερο να ρίξουμε το μπόνους και να υπάρξουν συμμαχικές κυβερνήσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο θα έχουν ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία» δήλωσε στο Action 24 ο Χρήστος Πρωτόπαπας, εξηγώντας ότι το μπόνους είχε θεσμοθετηθεί με τη λογική των κομμάτων του 40%, ενώ τώρα το ταβάνι είναι στο 25% - 30%, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ καταδέχθηκε να συγκυβερνά με τη Ν.Δ. το έλαβε συγκεντρώνοντας λιγότερο από 30% τον Ιούνιο του 2012
Η προοπτική της εισόδου στη Βουλή εάν αλλάξει το όριο του 3% για τα κόμματα που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) αντιμετωπίστηκε θετικά από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.
Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, η θέση της ΔΗΜΑΡ αφορά στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, «επειδή παραμορφώνει την αυθεντική βούληση των εκλογέων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, δε, ότι ένας εκλογικός νόμος θα πρέπει να καταγράφει τη γνήσια έκφραση της λαϊκής θέλησης, προτείνοντας για πρώτη φορά και την κατάργηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «έριξε το γάντι» στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα ψήφιζε απλή αναλογική, εάν προκηρύσσονταν τώρα εκλογές.
Το ζήτημα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως προκύπτει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφώνησαν στο διά ταύτα.

«Αν η κυβέρνηση θέλει να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και να παραιτηθούμε να πάμε σε εκλογές, εμείς θα ψηφίσουμε. Αμ' έπος άμ' έργον». σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Υπενθύμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει απλή και άδολη αναλογική προβλέποντας ότι η κυβέρνηση τελικά δεν θα τολμήσει να καταθέσει νόμο γιατί θα είναι σαν να ομολογεί την ήττα της.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί μάλλον απρόθυμο να ακολουθήσει τη πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά πλέον ευθέως για «σχεδιασμό εκτροπής» και να παρομοιάζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, που το 1989 άλλαξε, ως υπουργός Εσωτερικών, τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει την έλευση τότε της ΝΔ στην εξουσία – προκαλώντας μάλιστα τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε εννέα μήνες.

Καταλογίζει δε στον κ. Βενιζέλος ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως «δέλεαρ συναλλαγής προκειμένου όσοι βουλευτές διαισθάνονται ότι δεν θα επανεκλεγούν να ψηφίσουν σ' αυτή τη Βουλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας, μήπως και αναβληθούν οι εκλογές».
Τα σενάρια για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου επιχείρησε να τερματίσει ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.
Σε συνέντευξη του στον ΒHMA FM ο υπουργός σχολίασε :«Το ΥΠΕΣ, σ’ αυτή τη χρονική περίοδο, δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να κάνει κάτι που σχετίζεται με τον εκλογικό νόμο. Νομίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο και αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει θέμα αλλαγής του. Είναι ένα θέμα που στην παρούσα συγκυρία δεν έχει λόγο να είναι στην επικαιρότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να αποκλείει αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί εικόνα ηττοπάθειας. Κύκλοι, ωστόσο, του περιβάλλοντός του σημείωναν ότι ακόμη και να αλλάξει τώρα ο νόμος (χωρίς συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ), αυτός θα εφαρμοστεί στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εκτιμούσαν δε πως η επόμενη από τη μεθεπόμενη μπορεί να απέχουν μόλις δύο με τρεις μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και θα οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές.
Πηγή: thepressproject.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook