Μπορεί η διαρροή γυμνών φωτογραφιών διάσημων και όμορφων γυναικών όπως η Τζένιφερ Λόρενς, η Ριάνα, η Αριάνα Γκράντ, η Κέιτ Άπτον, η Κιμ Καρντάσιαν και πολλών άλλων να προκάλεσε σοκ στην...
άλλη άκρη του Ατλαντικού, αυτό όμως δεν ισχύει για την ίδια την Apple.
Η μετοχή της εταιρείας όταν ανακοινώθηκε ότι το πρόβλημα λύθηκε, εκτοξεύτηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 103, 74 δολαρίων σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1% παρά το γεγονός ότι η διαρροή φέρεται να προκλήθηκε από τους λογαριασμούς ορισμένων επωνύμων στο iCloud.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας του τεχνολογικού κολοσσού, που διήρκησε 40 ώρες, από αυτή την «στοχευμένη επίθεση» εκτέθηκαν σε κίνδυνο μόνο ορισμένοι λογαριασμοί επωνύμων αλλά δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις παραβίασης στο αποθηκευτικό σύστημα iCloud.
Ένας ιός του 2009 βρήκε την «κερκόπορτα» του συστήματος
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς φέρεται να προκλήθηκε από τον ιό με τίτλο «ibrute» ο οποίος εκμεταλλεύθηκε μια αδυναμία στην εφαρμογή "Find my iPhone".
Ο iBrute δημιουργήθηκε το 2009 όταν διέρρευσαν 32 εκατομμύρια ονόματα χρηστών και κωδικοί ασφαλείας με τους δημιουργούς του να καταλήγουν στους 500 πιο συνηθισμένους συνδυασμούς τους οποίους δημοσίευσαν σε ειδικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Πιθανότατα, λοιπόν, αυτό που κατάφεραν οι άγνωστοι μέχρι στιγμής χάκερς με τη χρήση του ιού, ήταν να βρουν τους κατάλληλους κωδικούς δοκιμάζοντας συνεχώς νέες πιθανές «λύσεις» μέχρι να βρουν την κατάλληλη και να αποκτήσουν έτσι πρόσβαση σε προσωπικές φωτογραφίες ηθοποιών και άλλων διασημοτήτων.
Είναι δυνατή η απόλυτη θωράκιση του χρήστη;
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το περιοδικό Time «ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να προστατευτείς 100% στο διαδίκτυο είναι να μην το χρησιμοποιείς». Επειδή όμως βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, οι ειδικοί καταλήγουν σε πέντε βασικά βήματα προστασίας:
1. Να χρησιμοποιείτε μοναδικούς και διαφορετικούς κωδικούς σε όλες τις συσκευές σας
2. Να χρησιμοποιείτε την επιλογή της ταυτοποίησης σε δύο βήματα όπου αυτή είναι διαθέσιμη. Αυτή η επιλογή υπάρχει σε Apple iCloud, Google και Gmail, Dropbox, Facebook, Twitter, PayPayl και Microsoft.
3. Απενεργοποιήστε την επιλογή αυτόματου «ανεβάσματος» φωτογραφιών.
Ειδικά για το iCloud η μόνη ασφαλής διαδικασία απαιτεί αρχικά να «κλείσει» κανείς την υπηρεσία στο iPhone, δηλαδή στην ουσία να μην την χρησιμοποιεί. Στη συνέχεια θα πρέπει να διαγράψει από το φάκελο Photo Stream τις φωτογραφίες που δεν θέλει να είναι εκτεθειμένες. Το επόμενο βήμα είναι να «κλείσει» κανείς το iCloud στο pc αποεπιλέγοντας όσες υπηρεσίες δεν θέλει να «μοιράζεται» στο διαδίκτυο.
4. Ενεργοποιήστε τις υπηρεσίες κλειδώματος στο κινητό τηλέφωνο και τους λογαριασμούς σας
5. Επικαιροποιήστε το λειτουργικό σύστημα του κινητού σας τηλεφώνου καθώς εταιρείες όπως η Apple προχωρούν συνεχώς σε «διορθώσεις» που προστατεύουν από τέτοιου είδους προβλήματα.
Πληροφορίες: protothema.gr
http://www.thestival.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.