Έγκυροι κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα τόνιζαν ότι στόχος τρόικας και κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να περάσουν ταχύτατα οι τράπεζες στα χέρια των ξένων funds…
Μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστούν για να καλύψουν μέρος ή και το σύνολο των ποσών που θα αναδείξουν τα stress tests και τα οποία θα συνιστούν όχι μόνο λογιστικό αλλά και πολιτικό εργαλείο.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μετά το πέρασμα των τραπεζών σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα ακολουθήσει μια μεγάλη επιχείρηση συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων και δραστικής μείωσης του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, που θα συμπεριλάβει όχι μόνο χιλιάδες «εθελούσιες» εξόδους με χείριστους όρους αλλά και χιλιάδες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, μαζί με τη ριζική εκθεμελίωση των υπαρχουσών σκληρών εργασιακών σχέσεων.
Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια αντεργατική τομή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών θα συνεπιφέρει τον εξανδραποδισμό και του υπερχρεωμένου ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και τον πλήρη δουλικό έλεγχο από διεθνή επιχειρηματικά κέντρα της εναπομείνασας οικονομικής βάσης της χώρας. Το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι της ΡΟΗΣ ΧΑΪΚΟΥ
Η Alpha είναι η τελευταία από τις συστημικές που ανακοίνωσε εθελουσία, καθώς ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank «έτρεξαν» αντίστοιχα μεγάλα προγράμματα μέσα στο 2013 και αρχές του 2014.
Στόχος των τραπεζών είναι έως και το 2017 – οπότε ολοκληρώνονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης όπως έχουν εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιστροπής (DGComp)- να έχει αποχωρήσει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, sabbatical αλλά και των αναμενόμενων συνταξιοδοτήσεων από τις μητρικές. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται σε περίπου 8.000 τραπεζοϋπαλλήλους.
Ενδεικτικά, η Alpha Bank έχει δεσμευτεί έναντι της DGComp να συνεχίσει τις ενέργειες εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών ώστε ως ποσοστό επί των εσόδων να μειωθούν σε περίπου 40%. Η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες θα επιτευχθεί κατά 54% από τη συνταξιοδότηση και οικειοθελή αποχώρηση προσωπικού στην Ελλάδα, κατά 23% από τη μείωση άλλων δαπανών εκτός μισθοδοσίας στην Ελλάδα ( κόστος μηχανοργάνωσης, κόστος μίσθωσης καταστημάτων και κτηρίων) και κατά το υπόλοιπο 23% από τη βελτιστοποίηση δραστηριοτήτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, στα σχέδια αναδιάρθρωσης οι συστημικές προβλέπουν πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού τους. Δηλαδή, θυγατρικές που δεν δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα (πχ ασφαλιστικός τομέας), θυγατρικές στο εξωτερικό, κλπ. Στο πλαίσιο αυτό θα μειώνονται οι εργαζόμενοι σε επίπεδο ομίλου.
Ωστόσο, οι επόμενες εθελουσίες – πιθανότατα λιγότερο μαζικές – θα είναι στοχευμένες, όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς στην FMVoice.gr. Όσον αφορά τις συνταξιοδοτήσεις, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις θέσεις εσωτερικά και μόνο στην περίπτωση που κρίνουν ότι με μία τέτοια κίνηση θα μειωθεί η ποιότητα των αποφάσεων και των εργασιών θα καλύπτουν από την αγορά τη θέση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 62.000 τραπεζοϋπαλλήλων που δούλευαν στις τράπεζες προ κρίσης (2008), ήδη έχουν μειωθεί κατά 10.000 χωρίς εντάσεις ή/και ανατροπές.
Η εκτίμηση που υπάρχει για τον Δεκέμβριο του 2016 ή τις αρχές του 2017 είναι ότι το σύνολο των εργαζομένων στις τράπεζες δεν θα ξεπερνά τις 44.000. FM VOICE
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.