Βέβαια το Μέγαρο Μαξίμου, διά στόματος μάλιστα της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, μεταφράζει την κατάσταση διαφορετικά, τονίζοντάς μας ότι κακώς επενδύαμε στα ακίνητα οι Έλληνες…
Γι’ αυτό οι κυβερνώντες αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται να έχουμε πια δικά μας σπίτια και άρχισαν την έμμεση δήμευση της περιουσίας μετά το αναγκαστικό ξεπούλημα των σπιτιών για την αποπληρωμή του ενιαίου...
φόρου ακινήτων!!!
Την ίδια ώρα ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η εξίσωση είναι πολύ δύσκολο να βγει, καθώς ο ΕΝΦΙΑ «πατάει» πάνω σε λανθασμένες βάσεις.
Και μπορεί για τους 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού να μπορούν να γίνουν κάποιες διορθώσεις, ωστόσο είναι αδύνατες οι αλλαγές για εκατοντάδες χιλιάδες που βαρύνονται με υπέρογκους φόρους εξαιτίας των πλασματικών αντικειμενικών αξιών.
Τα… σκοτώνουν
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οκτώ στα δέκα ακίνητα - κυρίως μεταχειρισμένα - που πωλούνται τους τελευταίους μήνες κλείνουν σε τιμές πολύ κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Σε πολλές περιπτώσεις η τιμή στο συμβόλαιο είναι χαμηλότερη έως και 60% από την τιμή που θεωρεί η εφορία ότι κοστίζει το ακίνητο, πάνω στην οποία και το φορολογεί.
Η κατάσταση μάλιστα έχει φθάσει σε σημείο να βλέπουμε κατοικίες μέσα στην Αθήνα να πωλούνται 5.000 και 10.000 ευρώ. Δηλαδή κάτι λιγότερο και από 100 ευρώ το τετραγωνικό.
Σπίτια και περιουσίες πωλούνται από άτομα που δεν έχουν να αποπληρώσουν τους φόρους, ειδικά τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο καλούνται να καταβά-λουν κάθε χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα για τη δήμευση της περιουσίας αλλά και της πλήρους απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας:
Διαμέρισμα 68 τ.μ. στου Ζωγράφου, κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1960, έχει αντικειμενική αξία 60.000 ευρώ, ωστόσο δεν μπορεί να πουληθεί πάνω από 30.000 ευρώ.
Οροφοδιαμέρισμα 79 τ.μ. στο Κολωνάκι του 1985 με αντικειμενική αξία 205.600 ευρώ πωλείται προς 130.000 ευρώ.
Ισόγειο 43 τ.μ. στον Νέο Κόσμο, κατασκευής 1971, με αντικειμενική 47.000 ευρώ πωλείται 25.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα νεόδμητες κατοικίες έχουν φτάσει να πωλούνται ακόμη και κάτω από 1.000 ευρώ το τετρα γωνικό μέτρο, ενώ για τα παλαιά διαμερίσματα, κυρίως στις φτωχές περιοχές της Αθήνας αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη.
Μηδέν συναλλαγές
Εν τω μεταξύ στοιχεία για το πώς ο συμπληρωματικός φόρος (ΦΑΠ) του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) οδηγεί σε μηδενισμό των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων παρουσίασε και η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.
Η τράπεζα υπογραμμίζει πως η ανάκαμψη της οικονομίας και η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εμποδίζονται καταλυτικά την τρέχουσα περίοδο από δύο πολύ σημαντικές και κρίσιμες φορολογικές στρεβλώσεις, που προκύπτουν αφενός από την επιβολή από το 2014 του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) στην ακίνητη περιουσία άνω των 300 χιλ. ευρώ ταυτόχρονα με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και, αφετέρου, από την επιβολή της φορολογίας επί των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν σήμερα κατά πολύ τις πραγματικές αξίες αυτών των ακινήτων.
Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank σε 58 χώρες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων μέσα σε ένα τρίμηνο κατέγραψε η ελληνική κτηματαγορά. Τα σπίτια στην Ελλάδα υποχώρησαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 7,9% σε ετήσια βάση και μόνο η Κύπρος έχει χειρότερες επιδόσεις, ήτοι υποχώρηση 9,2%.
Πρόκειται για τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς μνημονίου και η οικονομική κρίση δεν έχει περάσει ώστε να δοθεί «ανάσα» και στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους τελευταίους έξι μήνες οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 3,1% (πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, μετά το -4,8% της Σλοβενίας και το -4,6% της Κύπρου). Το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 1,4%.
Και σαν να μην φθάνει αυτό, το κράτος δίνει επιπλέον εργαλεία στους επιτήδειους να θησαυρίσουν, αφού έχουν πλέον απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» - και μάλιστα έναντι σχετικά χαμηλού τιμήματος - μια και την προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο φόρα παρτίδα πλέον η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών Τειρεσίας Α.Ε.
Πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού οι πονηροί συλλέγουν πληροφορίες για μια σειρά «αρνητικών στοιχείων» που ενδεχομένως βαρύνουν τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους: ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, κατασχέσεις, προσημειώσεις ακόμη και υποθήκες ή προσημειώσεις υποθηκών, και πατάνε στον λαιμό τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τους πάρουν το σπίτι για ένα κομμάτι ψωμί.
Συμβολαιογράφοι έχουν καταγράψει ακραίες περιπτώσεις ακινήτων τα οποία πωλούνται όσο ένα... μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Τα ενοίκια
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές των ενοικίων κατοικιών αφού, σύμφωνα με την έρευνα της REMAX, η πτώση καταγράφεται κυρίως στην Περιφέρεια με τα ενοίκια να μειώνονται έως και 20% σε σχέση με πέρυσι.
Σε κάποιες περιοχές, όπως το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης νέων κατοικιών προτιμώνται τα παλαιά ανακαινισμένα. Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα μεσοσταθμικά σημείωσαν πτώση σε σχέση με πέρυσι. Η μεγαλύτερη πτώση (20%) καταγράφηκε στον Βόλο και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 9%, η Καρδίτσα με 8%, η Λάρισα με 7% και η Αττική με 5%. Στον αντίποδα αύξηση τιμών 13% είχαμε στην Πάτρα. Τέλος, αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στην Κέρκυρα και τη Λαμία. Ειδικότερα, στην Αττική η μεγαλύτερη πτώση (6%) παρατηρήθηκε στα βόρεια προάστια, με τη χειρότερη (17%) να καταγράφεται στο Παλαιό Ψυχικό και τη Φιλοθέη. Ακολουθεί το Κέντρο της Αθήνας με πτώση 5%, με τη χειρότερη επίδοση (9%) στο Γκάζι. Στη συνέχεια στον Δήμο Πειραιά η πτώση περιορίστηκε στο 4%, με τη χειρότερη (11%) στα Καμίνια. Ακολουθούν τα νότια προάστια με πτώση 2% και με χειρότερη επίδοση στη Ν. Σμύρνη με 15%. Οι τιμές παρέμειναν σταθερές σε μια πλειάδα περιοχών όπως Κολωνάκι, Νεάπολη, Χίλτον, Διόνυσος, Εκάλη, Βριλήσσια, Παπάγου, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Πειραϊκή, Νέο Φάληρο και Χατζηκυριάκειο.
Στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη πτώση (15%) σημειώθηκε στις βόρειες και δυτικές συνοικίες, με την Ευκαρπία να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση (25%). Ακολουθούν οι ανατολικές συνοικίες με πτώση 7% και με χειρότερη επίδοση στη Θέρμη με ποσοστό 18%. Τέλος, στις κεντρικές περιοχές η πτώση περιορίστηκε στο 1%, ενώ στην Άνω Πόλη και την Παλιά Παραλία οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Αμετάβλητες, επίσης, έμειναν οι τιμές στην Καλαμαριά και την Πυλαία.
Στα συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας (Σεπτέμβριος 2014) ενοικιάσεων κατοικιών της REMAX παρουσιάζεται και το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου, το οποίο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως γενικά μπορούμε να πούμε ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα διαμερίσματα 2-3 δωματίων, σχετικά καινούργια ή ανακαινισμένα, σε τιμές που ξεκινούν από μια μέση κατώτερη τιμή 200 ευρώ και μέχρι μια μέση ανώτερη 550 ευρώ.
Στην πλειονότητα των φθηνών/μεσαίων περιοχών της Αττικής προτιμώνται διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων, κάτω των 15 ετών, σε τιμές γύρω στα 500-600 ευρώ. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη προτιμώνται τα διαμερίσματα δυο υπνοδωματίων κάτω των 15 ετών σε τι μές 200-350 ευρώ. Στις περιφερειακές πόλεις ζητούνται διαμερίσματα 2-3 δωματίων, κάτω των 10 ετών, σε τιμές από 200 έως 500 ευρώ. Στις περιοχές που μένουν φοιτητές προτιμώνται τα διαμερίσματα του ενός δωματίου, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση, και σε τιμές από 150 έως 300 ευρώ. Στις προνομιούχες περιοχές της Αθήνας (Κηφισιά, Εκάλη, Πολιτεία, Διονύσος και Γέρακας) και της Θεσσαλονίκης (Πανόραμα, Θέρμη και Ωραιόκαστρο) προτιμώνται μεζονέτες ή μονοκατοικίες τουλάχιστον τριών υπνοδωματίων, κάτω των 15 ετών, από 120 τ.μ. και άνω, σε τιμές συνήθως άνω των 500 ευρώ και, ανάλογα με την περιοχή, την κατασκευή και το μέγεθος, έως 1.500 ευρώ. Τα στοιχεία που προσδίδουν αξία στο ακίνητο σχετίζονται με την οικονομία (θέρμανσης και συντήρησης) και την ασφάλεια, και είναι:
Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το ευ ζην και την άνεση είναι:
- Το τζάκι.
- Η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει.
- Η αποθήκη.
- Το πάρκινγκ.
Σε σχέση με πέρυσι η ζήτηση για ενοικίαση παρέμεινε αμετάβλητη στις περισσότερες περιοχές (56%), ενώ σε πολλές (44%) παρουσίασε αύξηση. Η προτίμηση των ενοικιαστών στράφηκε σε μικρότερα σπίτια νεαρής ηλικίας (έως 10-15 ετών).
Από το Ποντίκι
Από το Ποντίκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.