23.9.14

Επιστροφή στο χωριό… λόγω κρίσης


Τα μειωμένα έξοδα στην ύπαιθρο κάνουν όλοι και περισσότερους να εγκαταλείπουν τις πόλεις.

Τα μεγάλα και αυξημένα έξοδα διαβίωσης που δημιούργησε η κρίση, έχουν...
ωθήσει πάρα πολλές οικογένειες στο να φύγουν από τις πόλεις και να επιστρέψουν στα χωριά.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ οι δαπάνες ενός νοικοκυριού στην ύπαιθρο μειώνονται αλλά δεν πέφτουν κατακόρυφα, όπως στην πόλη ενώ το αγροτικό εισόδημα «αγγίζει» εκείνο που κατά βάση παράγεται στην πόλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον οικογενειακό προϋπολογισμό του 2013, προκύπτει ότι η μείωση των δαπανών ενός αστικού νοικοκυριού ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με εκείνη ενός αγροτικού.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά μέσο όρο 21,6% λιγότερο απ’ ότι τα νοικοκυριά που κατοικούν σε αστικές περιοχές.

Στην πενταετία 2009-2013 οι οικογένειες στις αγροτικές περιοχές περιόρισαν τις μηνιαίες δαπάνες τους μόνο κατά 253 ευρώ (-15,8%) ενώ οι αστικές περιοχές μείωσαν τη δαπάνη κατά 729 ευρώ (-32%).

Στις αγροτικές περιοχές μια οικογένεια το 2009 δαπανούσε μηνιαίως 1.502 ευρώ, ενώ το 2013 κατέληξε να δαπανά 1.249 ευρώ. Αντιθέτως, μια οικογένεια στην αστική περιοχή το 2009 δαπανούσε μηνιαίως 2.232 ευρώ και κατέληξε να δαπανά 1.594 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της, το γεωργικό εισόδημα τείνει να συμπέσει με εκείνο που παράγεται στις αστικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 κι έπειτα έχει δημιουργηθεί μία τεράστια «ψαλίδα» μεταξύ του αγροτικού εισοδήματος και των δεικτών αμοιβών και μισθών στις υπηρεσίες στη βιομηχανία και στις κατασκευές.http://www.fortunegreece.com/article/epistrofi-sto-chorio-logo-krisis/



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook