1.9.14

H μαγική λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!


Το ότι η Δημοκρατία κρύβει κάτι το μαγικό, φαίνεται από το ότι παντού στον κόσμο λένε πως έχουν Δημοκρατία, κι όμως πουθενά δεν υπάρχει!  Τα...

μουσουλμανικα κράτη αυτο-ονομάζονται Δημοκρατίες, η Λαϊκη Δημοκρατία της Κίνας, Η Σοβιετική Ενωση ήταν ένωση Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ο Χότζα στην Αλβανία είχε Δημοκρατία, και στην Κούβα επίσης ο Κάστρο. Μα και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ήταν 'Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας'.  Αλλά και τα σημερινά -κάπως- Δημοκρατικά Κράτη: Ευρώπη, ΗΠΑ, Κανδάς, Ιαπωνία,κλπ, κι αυτά αυτοονομάζονται Δημοκρατίες ενώ έχουν ένα μικρό μόνο ποσοστό Δημοκρατίας, αφού κάνουν εκλογες κάθε 4 ή 5 χρόνια, αφού έχουν ακόμα Βασιλιάδες, Πολιτικά κόμματα, κι αφού υπάρχει τεράστια διαφορά πλούσιων και φτωχών.

    Απόλυτη και Άμεση Δημοκρατία δεν υπάρχει πουθενά, ούτε και στην Αρχαία Αθήνα του Περικλή υπήρχε. Ας μην ξεχνάμε πως δεν ψήφιζαν οι γυναίκες, ούτε οι εργάτες (δούλοι). Υπήρχε όμως ένα μεγάλο ποσοστό Δημοκρατίας , ας πούμε 70%-80%.  Υστερα από την παρακμή της Αρχαίας Ελληνικής πόλης-Κράτους, εξέλιπε και η Δημοκρατία παγκοσμίως, και προσπαθεί στις μέρες μας να ξαναγεννηθεί. Ολοι ξέρουμε πως στην Ελβετία γίνονται στα διάφροα καντόνια συχνά Δημοψηφίσματα του λαού, κάθε βδομάδα!. Αλλά και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής γίνονται συχνά δημοψηφίσματα και εκλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες τον Δικαστή, τον Σερίφη, κλπ. Λίγοι γνωρίζουν πως ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Καποδίστριας, ήταν αυτός που οργάνωσε την Δημοκρατία στην Ελβετία και οι Ελβετοί τον έχουν σαν μέγα ευεργέτη. Ο Καποδίστριας που τον σκότωσαν οι θερμόαιμοι Ελληνες...     Αλλά και η μυρουδιά δημοκρατίας που υπάρχει στην Αμερική, κι αυτή έχει ελληνικό άρωμα.

     Δημοκρατία σημαίνει, να κρατεί ο Δήμος, να επικρατεί ο πολύς λαός, όχι οι ολίγοι, όχι οι πλούσιοι ,οι ευγενείς, οι βασιλιάδες, όχι να κυβερνούν οι ολίγοι.
  Στις μέρες έχουμε μια τεράστια άνθηση της τεχνολογίας και της πληροφόρησης με το internet  και τα άλλα μέσα. Οι λαοί ζητούν να αυτονομηθούν από την κεντρική εξουσία, τα Αραβικά κράτη βρίσκονται στην 'άνοιξή' τους και ζητούν κι αυτά δημοκρατία, οι θρησκείες περιορίζονται παγκοσμίως, υπάρχει τεράστια προσωπική ελευθερία σε ερωτικά και άλλα θέματα, και όλα αυτά στρώνουν το έδαφος και καλλιεργούν τη γη όπου θα φυτρώσει και θα αναπτυχθεί το ευαίσθητο και αειθαλές φυτό της Δημοκρατίας.

Στις μέρες μας η Δημοκρατία θα γίνεται με συνεχή δημοφησίσματα που θα κάνουν οι πολίτες μέσω υπολογιστών  και κινητών τηλεφώνων. Πρέπει όμως να εκπαιδευτούμε στο να ψηφίζουμε με ευθύνη, να ψηφίζουμε σωστά και όχι με το πρόσκαιρο ατομικό μας συμφέρον. Πρέπει να μάθουμε να έχουμε άποψη για όσο το δυνατό περισσότερα θέματα, πρέπει να κάνουμε μαθήματα Αμεσης Δημοκρατίας.

  Η Δημοκρατία γεννήθηκε στα καφενεία της αρχαίας Ελλάδας! Φαίνεται υπερβολικό μα είναι αλήθεια. Και τότε υπήρχαν καφενεία, τόποι συναθροίσεως του λαού όπου συζητούσαν για τα θέματα της πολιτείας, και για πιό σοβαρά θέματα έπαιρναν τις αποφάσεις στην εκκλησία του Δήμου, στα θέατρα της εποχής.

  Η Δημοκρατία ωφείλει να  ξαναγεννηθεί στις μέρες μας, πάλι στην Ελλάδα, και πάλι στα μοντέρνα καφενεία, στα KAFE  ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !  Διαμορφώνεις έναν χώρο σε θεατρικό ώστε όλοι να βλέπονται μεταξύ τους, υπάρχει η γραμματεία, ένας που δίνει το λόγο εναλλάξ στους πολίτες, μαθαίνουν όλοι να μιλούν λίγο, 1-2 λεπτά, υπάρχει μια κλεψύδρα γι αυτό το σκοπό, μιλούν ευγενικά και εντός θέματος, κάθε τόσο γίνονται ψηφίσματα, ο καθένας μπορεί να θέσει ένα θέμα προς ψήφιση, εξασκούνται στο πότε -σπάνια- να ασκούν το veto, κλπ. κλπ.
  Υπάρχουν βιβλία, εφημερίνες και περιοδικά. Υπαρχει και μουσική για τις άλλες ώρες, εκτός της 'άμεσης Δημοκρατίας'  Και  υπάρχει ένα καφεδάκι, κι ένα ποτηράκι κρασάκι. Δεν χρειάζονται μικρόφωνα και μεγάφωνα.

 Αυτό είναι το Καφέ Αμεσης Δημοκρατίας, μια ιδέα με πολύ μέλλον. Σε λιγο καιρο, τέτοια kafe, θα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ας ξανα-ξεκινήσουμε εμείς στην Ελλάδα, το πετυχημένο αυτό πείραμα. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο θάλασσα, ήλιο,μουσεία, θέατρα, αγροτικά προϊόντα, μουσακά και σουβλάκι και συρτάκι. Το 'βαρύ πυροβολικό' είναι η Δημοκρατία στην πράξη, η εναλλαγή του λόγου, τα ψηφίσματα. Θα εκπαιδεύουμε όλους τους τουρίστες στην άμεση Δημοκρατία, ώστε γυρίζοντας στη χώρα τους να την εφαρμόσουν κι εκεί... Το οφείλουμε σε όλους τους κατατρεγμένους και όλους τους καταπιεσμένους του κόσμου που υποφέρουν απο την τυραννία του κράτους όπου ζούν. Το οφείλουμε στο 1.5 δισεκκατομμύριο Κινέζους που δουλεύουν ολημερίς για να έχουμε εμείς 'τζάμπα' όσα παράγουν. Και έχουμε ευθύνη να φέρουμε την άμεση Δημοκρατία ακόμα και στις Μουσουλμανικές  χώρες για να ελευθερώσουμε εκατομμύρια γυναικών που υποφέρουν από τους άγριους απολίτιστους φανατισμένους θρησκευόμενους άντρες τους...

 Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία



http://thoureios.blogspot.gr/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook