17.11.14

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής αποκαλύπτει τις 5 συνήθειες που τον οδήγησαν στην επιτυχία


Ο Ray Dalio έχει “κερδίσει” το προσωνύμιο "Wall Street's Oddest Duck" ( η πιο παράξενη πάπια της Wall Street) λόγω της εξαιρετικά ασυνήθιστης προσέγγισης του ως προς το management. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει την ευφυΐα του.
Εχει μετατρέψει την εταιρεία του, Bridgewater Associates, σε ένα από τα μεγαλύτερα hedge fund στον...
κόσμο, με assets 160 δισ. δολ. , ενώ η προσωπική περιουσία του εκτιμάται στα 15,2 δισ. δολ.
Ο Dalio διοικεί τη Bridgewater, σύμφωνα με τη θεωρία της “ριζικής διαφάνειας” (radical transparency). Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συσκέψεις και οι συνεντεύξεις ηχογραφούνται και αρχειοθετούνται, ενώ οι υπάλληλοι ενθαρρύνονται να ασκούν κριτική ο ένας στον άλλον εάν χρειάζεται. Ο κάθε υπάλληλος της Bridgewater παίρνει ένα αντίγραφο του 123 σελίδων εγχειριδίου που έχει γράψει ο Dalio για την ηγεσία της εταιρείας.
Σε αυτό περιλαμβάνεται ένα τμήμα, στο οποίο ο Dalio υπογραμμίζει τις πιο σημαντικές συνήθειες, οι οποίες, όπως διατείνεται, τον οδήγησαν από μία φτωχική παιδική ηλικία σε ένα από τους ισχυρότερους ανθρώπους στα χρηματοοικονομικά.

Το Βusiness Insider δημοσιεύει τις 5 βασικές αρχές του μεγιστάνα της Wall Street:


1. Δούλευε για τον εαυτό του και δεν έκανε μόνο αυτό που οι άλλοι ήθελαν.

Ο Dalio γράφει ότι μισούσε το σχολείο όταν ήταν μικρός επειδή δεν μπορούσε να βρει που θα τον ωφελούσαν στη ζωή του όλα αυτά που έπρεπε να απομνημονεύσει. Αποφάσισε ότι ήθελε να πετύχει και για να γίνει αυτό έπρεπε να έχει κίνητρο. Το κίνητρο ήταν ότι θα δούλευε για τον εαυτό του.

Αρχισε να μοιράζει εφημερίδες και να κουρεύει γκαζόν. Σε ηλικία 12 ετών έκανε την πρώτη του επένδυση στο χρηματιστήριο. “Ο,τι δουλειά έκανα ποτέ ήταν ακριβώς που χρειαζόμουν να κάνω για να πετύχω το στόχο μου. Ετσι, είχα πάντα το προνόμιο να μην αγωνίζομαι γι' αυτό που ήθελα. Ουδέποτε ένιωσα ότι με εξαναγκάζουν να κάνω κάτι”, γράφει ο Dalio.

2. Λάμβανε υπόψη τις καλύτερες ανεξάρτητες απόψεις για το πώς θα προωθούσε τους στόχους του.

Οταν ξεκίνησε να επενδύει από μικρός, άρχισε να κόβει τα κουπόνια από τα τεύχη του περιοδικού Fortune, που μπορούσε να ταχυδρομήσει για να λάβει τις ετήσιες εκθέσεις όλων των εταιρειών του Fortune 500. Συγκέντρωσε όσες περισσότερες μπορούσε και προσπάθησε να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας τηςαγοράς.

3. Περιτριγυριζόταν από έξυπνους ανθρώπους και έμαθε από τον τρόπο σκέψης τους.

Ο Dalio λέει ότι ως ενημερωμένος επενδυτής, είχε τη συνήθεια να ζητά τη γνώμη οποιουδήποτε φαινόταν λογικός επενδυτής- από το χρηματιστή του μέχρι τον...κουρέα του.

“Δεν με ενδιέφεραν ποτέ τα συμπεράσματα των άλλων- μόνο η λογική που οδήγησε σε αυτά τα συμπεράσματα”, γράφει. “Αυτή η λογική έχει νόημα για μένα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, βελτίωσα τις πιθανότητες του να είμαι σωστός και έμαθα πολλά από πολλούς σπουδαίους ανθρώπους”.

4. Απέφευγε να έχει υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του και περιόριζε την έκθεση σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου.


Ο Dalio γιγάντωσε την Bridgewater επειδή μείωνε τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο προτού πάρει κάποια απόφαση. “Ορισμένες φορές όταν ξέρω εάν το νόμισμα θα δείξει κορώνα ή γράμματα, προσπαθώ να πάρω μία θέση που δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο σε μένα. Με άλλες λέξεις, δεν βάζω ποτέ ένα μη ελεγχόμενο στοίχημα. Προσπαθώ να περιορίσω τα στοιχήματα σε αυτά για τα οποία είμαι σίγουρος”.

5. H αντανάκλαση του τρόπου λήψης αποφάσεων και η διαπίστωση γιατί οδηγούν σε επιτυχία ή αποτυχία.

Ενα μεγάλο μέρος του εγχειριδίου του Dalio είναι αφιερωμένο στη λήψη αποφάσεων και την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαθαίνοντας να εκτιμά την αποτυχία νωρίς ήταν πολύτιμο γι' αυτόν. “Εμαθα ότι κάθε λάθος ήταν πιθανώς αντανάκλαση κάτι που έκανα (ή έκαναν οι άλλοι) λάθος. Ετσι, εάν καταλάβαινα ποιο ήταν αυτό, θα μάθαινα πώς να γίνω πιο αποτελεσματικός. Εμαθα ότι το να παλεύω με τα προβλήματά, τα λάθη και τις αδυναμίες ήταν η εκπαίδευση που με δυνάμωσε. Εμαθα επίσης ότι ο πόνος αυτής της πάλης με έκανε αυτό που είμαι και ότι οι άνθρωποι γύρω μου εκτιμούν την επιτυχία μας”, γράφει ο Dalio. πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook