Tα βρήκαν σε όλα κυβέρνηση και τρόικα, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται πως υπάρχει συμφωνία για νέο πακέτο μέτρων, παράταση του μνημονίου, ενώ όπως είχαμε και στο παρελθόν γράψει δεν...
απασχόλησε τη ρύθμιση της συμφωνίας το δημοσιονομικό κενό που εντοπίστηκε από την τρόικα. Συνοπτικά η ελληνική πλευρά που άφηνε να διαρρεύσει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε αδιέξοδο και θα επιδιωχθεί πολιτική λύση, τελικά αποδέχτηκε όλες τις… απαιτήσεις της τρόικας και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα γίνει μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης , με την τρόικα να θέτει το όριο για όλες τις συντάξεις στην ηλικία των 62, ενώ θα υπάρξει νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου της προσωπικής διαφοράς που ισχύει αυτήν τη στιγμή για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Στην περίπτωση τηςαύξησης του ΦΠΑ οι συντελεστές αυξάνονται από 6,5% στο 8% ή και στο 10%, επακόλουθες αυξήσεις σε είδη όπως φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, ενώ βαρύ αναμένεται να είναι το πλήγμα και για τον τουρισμό.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εδώ και καιρό την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις αλλά να είναι και μικρότερος ο αριθμός των δόσεων.
Οι αλλαγές θα περάσουν με τροπολογία στον προϋπολογισμό και αναμένεται να κατατεθούν στις 7 Δεκεμβρίου στην Βουλή. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με ισότιμο τρόπο και την παράταση του προγράμματος για ένα εξάμηνο.
Οι λεπτομέρειες καθορίζονται στην συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως γράφαμε στο alterthess.gr μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, η κυβέρνηση έπαιξε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφιση του προϋπολογισμού και των νέων μέτρων, αλλά παράλληλα να αλλάξει και το αρνητικό κλίμα από την προδιαγεγραμμένη όπως ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραφε, έξοδο από το μνημόνιο.
Η εικόνα δηλαδή που επιχειρήθηκε να δοθεί ήταν αυτή μιας κυβέρνησης που διαπραγματεύεται σκληρά, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε να κάνουμε με πολύ σκληρούς τεχνοκράτες που στέλνουν διπλό μήνυμα σε Μαξίμου, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και επικοινωνιακά όμως η σύγκρουση κυβέρνησης-τρόικας κράτησε μόνο τρεις ημέρες, ενώ τα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές σε λίγες ημέρες, δεν συνδέονται πλέον με το δημοσιονομικό κενό και το χαρτί της επιβίωσης της χώρας. Έτσι στην κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει ένα ράλι προκειμένου να πείσουν όσους εκφράσει ο ενστάσεις με τις απώλειες να μην αποκλείονται.
Από alterthess, μέσω «Το Γρέκι»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.