18.12.14

Ζουν περισσότερο όσοι αισθάνονται νέοι


Όταν το θέμα είναι η μακροζωία, το να αισθάνεται κανείς νέος μπορεί να είναι σωτήριο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η...
οποία έδειξε πως όσοι αισθάνονται έστω και κατά ένα χρόνο πιο γερασμένοι απ’ ό,τι είναι η αληθινή τους ηλικία, έχουν κατά 41% περισσότερες πιθανότητες θανάτου εντός μιας οκταετίας σε σύγκριση με όσους αισθάνονται πολύ νεώτεροι απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», βασίζονται στην ανάλυση στοιχείων από 6.489 εθελοντές, οι οποίοι είχαν ηλικία από 52 ετών και άνω την περίοδο 2004-2005 που άρχισε η μελέτη.



Όταν είχαν δηλώσει συμμετοχή σε αυτήν, οι εθελοντές είχαν απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: πόσο ετών αισθάνεστε ότι είστε; Αν και η αληθινή μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 65,8 χρόνια, ο αντίστοιχος μέσος όρος της ηλικίας που ένιωθαν ότι είχαν ήταν πολύ χαμηλότερος: μόλις 56,8 ετών. Αυτό οφειλόταν στο ότι το 69,6% αισθάνονταν τουλάχιστον 3 χρόνια νεώτεροι απ’ όσο στ’ αλήθεια ήταν, ενώ μόλις το 4,8% αισθάνονταν «γέροι». Το υπόλοιπο 25,6% δήλωσαν πως η χρονολογική ηλικία και η ηλικία που νιώθουν ότι έχουν, είναι ακριβώς οι ίδιες. Οκτώ χρόνια και τρεις μήνες αργότερα, 1.266 από τους εθελοντές είχαν πεθάνει, αλλά οι θάνατοι αυτοί δεν ήσαν ομοιόμορφα κατανεμημένοι στις τρεις ομάδες.

Στην πραγματικότητα, η θνησιμότητα σε όσους αισθάνονταν πιο γερασμένοι ήταν 24,6%, σε όσους ένιωθαν όσο και η πραγματική τους ηλικίας 18,5% και σε όσους ένιωθαν νεώτεροι μόλις 14,3%! Για να είναι σίγουροι για τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές αφαίρεσαν στην συνέχεια από την ανάλυση όσους εθελοντές πέθαναν μέσα στους 12 πρώτους μήνες της μελέτης, διότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι ήταν άρρωστοι και δεν το ήξεραν. Οι διαφορές στις θνησιμότητες των τριών ομάδων παρέμειναν οι ίδιες – και αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν έλαβαν υπ’ όψιν κάθε άλλο παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα, από τις αρρώστιες (π.χ. καρδιοπάθεια, καρκίνος, κατάθλιψη) έως συνήθειες του τρόπου ζωής (π.χ. κάπνισμα, ποτό) και δημογραφικά στοιχεία (π.χ. φύλο, μορφωτικό επίπεδο).

Όταν, εξάλλου, ανέλυσαν τα στοιχεία τους ανά αρρώστια, διαπίστωσαν πως στην περίπτωση του καρκίνου δεν έπαιζε ρόλο αν κάποιος αισθανόταν νέος ή γέρος. Στην περίπτωση της καρδιοπάθειας, όμως, όσοι εθελοντές αισθάνονταν γέροι είχαν κατά 55% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της μελέτης.

πηγή: tanea.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook