Η Ρωσία αλλάζει προσανατολισμό στην ενεργειακή της πολιτική, εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream και προσεταιρίζεται την Τουρκία. Αυτό ανακοίνωσε ο ...
ίδιος ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα.
«Η Ρωσία εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream» ανακοίνωσε
ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη επίσκεψη του στην Άγκυρα και μετά τη συναντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Τζγίπ ερντογάν. Ακόμη πιο έντονη ήταν η διατύπωση του Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της Γκαζπρομ: «Αυτό ήταν. Τελειώσαμε με το σχέδιο αυτό», έλεγε χαρακτηριστικά ο Μίλερ στην Άγκυρα.
Συμφωνα με το αρχικό σχέδιο του 2012 ο αγωγός θα περνούσε από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, προμηθεύοντας την κεντρική Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποστηρίζει ότι το έργο δεν έχει νόημα πλέον, γιατί οι Βρυξέλλες, αλλά και η Βουλγαρία ως κράτος-μέλος της ΕΕ, προβάλλουν συνεχώς εμπόδια. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά την Κομισιόν, προφανώς δεν είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει αυτόν τον αγωγό. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει άδεια από τη Βουλγαρία να συνεχίσουμε τις εργασίες, οπότε δεν μπορούμε και να υλοποιήσουμε το έργο», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Πούτιν κατά Βουλγαρίας
Ο Πούτιν λέει ότι δεν είναι δυνατόν να επενδύει η Ρωσία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον South Stream και στη συνέχεια να αναγκάζεται να σταματήσει τις εργασίες στα βουλγαρικά σύνορα. Κατηγορεί μάλιστα τη Βουλγαρία ότι «δεν είναι σε θέση να συμπεριφερθεί ως ανεξάρτητο κράτος» και υποστηρίζει ότι οι Βούλγαροι θα πρέπει να ζητήσουν αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαφυγόντα κέρδη λόγω ακύρωσης του έργου. Υπόσχεται μάλιστα ότι, μόνο από τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσα από τη βουλγαρική επικράτεια, η Βουλγαρία θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ ετησίως.
Αποσύροντας, φαινομενικά τουλάχιστον, το ενδιαφέρον του από τη Βουλγαρία ο Βλάντιμιρ Πούτιν στρέφεται «για δουλειές» στην Τουρκία. Η υποδοχή του Ερντογάν στην Άγκυρα ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπόσχεται μάλιστα ότι μέσα στα τα επόμενα δέκα χρόνια ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία θα υπερ-τριπλασιαστεί, φτάνοντας στο ποσό-ρεκόρ των εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συμμαχία Ρωσίας- Τουρκίας;
Οι εκκλήσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ προς την Άγκυρα να συμμετάσχει κι εκείνη στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, δεν εισακούστηκαν. Ίσως γι αυτό ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσέφερε ένα πολύτιμο δώρο στους οικοδεσπότες του: «Μετά από παράκληση των εταίρων μας στην Τουρκία, αποφασίσαμε να μειώσουμε την τιμή του φυσικού αερίου για τους Τούρκους καταναλωτές κατά 6%, ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2015. Μπορεί μάλιστα να ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ, Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν ήδη «μνημόνιο συνεννόησης» για την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα μεταφέρει 63 εκ. κυβικά φυσικού αερίου κάθε χρόνο από τη Ρωσία στην Τουρκία, όσα δηλαδή θα μετέφερε και ο αγωγός South Stream. Από εκεί, ο ρωσικός σχεδιασμός προβλέπει ότι το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται μέσω Τουρκίας στις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Andreas Becker / Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: dw.de
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.