25.3.15

Βέτο από ΕΕ-Βερολίνο για συμφωνίες με Κίνα και Ρωσία


Με μια απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Κομισιόν “υπενθυμίζει” - και εμμέσως προσπαθεί να επιβάλει - αυτό...
που κατέστησε σαφές η καγκελάριος Μέρκελ κατά τη συνάντηση της με τον Αλ. Τσίπρα:
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει λύσεις εντός ευρωπαϊκών πλαισίων. Το “άνοιγμα πρός Ανατολάς” δεν είναι επιθυμητό. Συμφωνίες με Κινέζους και Ρώσους δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το πλαίσιο γενικότερων γεωπολιτικών σχεδιασμών της ΕΕ.

Χαρακτηρίζοντας “παράνομες και μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο” τις φοροαπαλλαγές και τις λοιπές οικονομικές οικονομικές διευκολύνσεις που παρασχέθηκαν στην Cosco, η Κομισιόν ναρκοθετεί ένα από τα μεγαλύτερα projects αποκρατικοποίησης, αναγκάζοντας τις δύο πλευρές να επαναδιαπραγματευθούν τη σχετική σύμβαση.

Του Χ. ΝΙΑΚΑ

Με την κίνηση αυτή “παγώνει” ουσιαστικά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ ο κινεζικός κρατικός όμιλος υποχρεώνεται να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του, που περιλάμβαναν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές συνδυασμένων μεταφορών (σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων, logistics, σιδηροδρομικό δίκτυο κλπ).

Ενώ λοιπόν οι εταίροι-δανειστές πιέζουν για ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες θεωρούν συστατικό και απαραίτητο μέρος μιας νέας συμφωνίας στήριξης, ταυτόχρονα υπονομεύουν επιλεκτικά κάποια εγχειρήματα, με βάση γεωπολιτικούς υπολογισμούς και υπό την πίεση ισχυρών ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οπως στην περίπτωση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Ο λόγος εν προκειμένω είναι ότι θέλουν να ανακόψουν την κινεζική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα και περαιτέρω να αποτρέψουν στενότερη προσέγγιση Αθήνας-Πεκίνου, η οποία μπορεί να επεκταθεί και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι η ίδια λογική που υπαγόρευσε την αρνητική στάση Ευρωπαίων-ΗΠΑ στις κινήσεις προσέγγισης Αθήνας-Μόσχας και το έμμεσο “βέτο” που προέβαλε η ΕΕ, όταν (επί κυβερνήσεως Σαμαρά) ρωσικές κρατικές εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξαγορά της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ.

Τηρουμένων των αναλογιών, στην περίπτωση ΟΛΠ-Cosco επαναλαμβάνεται ό,τι είχε συμβεί με την απόπειρα αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ: Η ΕΕ πίεζε να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά έκανε τα πάντα για να “τορπιλίσει” το εγχείρημα, όταν φάνηκε ότι οι δύο ενεργειακές εταιρίες θα περιέλθουν υπό τον έλεγχο ρωσικών συμφερόντων. Συνέχισε δε να παρεμβάλλει προσκόμματα, για να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης της ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Στο σωστό timing...

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ΟΛΠ/Cosco ανακοινώθηκε την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς αναχωρούσαν για το Πεκίνο, όπου θα έχουν συνομιλίες σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, ενόψει και της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα. Η επίσκεψη αυτή ερμηνεύεται ως δηλωτική των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης να μην περιορισθεί σε στενά ευρωπαϊκά πλαίσια, αλλά να επιδιώξει οικονομικές “συμμαχίες” και συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενα από τα βασικά θέματα θέματα που επρόκειτο να συζητήσουν οι κ. Δραγασάκης-Κοτζιάς στο Πεκίνο, είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και τα επενδυτικά σχέδια της Cosco, στα οποία πέραν της απόκτησης μετοχών του ΟΛΠ περιλαμβάνονται η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΙΟΣΕ και η δημιουργία δικτύου εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών προς την κεντρική Ευρώπη.

Η απόφαση της Κομισιόν που επιβάλει αναθεώρηση της σύμβασης με την Cosco και επιστροφή χρημάτων από την κινέζικη εταιρία προς το ελληνικό Δημόσιο, περιπλέκει την κατάσταση, δυσχεραίνοντας την ελληνοκινεζική προσέγγιση.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

Δημιουργεί μάλιστα ευρύτερο πρόβλημα, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση ισχύουσες διατάξεις που έχουν θεσπισθεί με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση, η Ευρωπαική Επιτροπή ζητά όχι μόνον να επιστρέψει η Cosco στο ελληνικό Δημόσιο τα ποσά που “γλίτωσε” από φοροαπαλλαγές κλπ, αλλά να αναθεωρηθούν σχετικές νομοθετικές διατάξεις, καθώς και οι όροι της σύμβασης παραχώρησης, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι ομοειδών εταιρειών.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση της Κομισιόν αφορά τη σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε με νόμο το 2009 επί ΝΔ και όχι την πρόσφατη τροποποίηση της.
Τα φορολογικά προνόμια της Cosco που εντόνισε η Κομισιόν, περιλαμβάνουν:

- Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων
- Ευνοϊκές διατάξεις όσον αφορά την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ
- Μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό
- Επιλογή μεταξύ τριών μεθόδων απόσβεσης
- Απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί συμφωνιών δανειοδότησης, καθώς και οποιασδήποτε συμπληρωματικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου
- Επιλεκτικό φορολογικό καθεστώς για ξένες επενδύσεις.

sofokleousin.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook