16.4.15

ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 
ΝEA ΠAΡEMBAΣH ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ  ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΟΙΚ


ΒΙΝΤΕΟ ΤΖΑΚ ΛΙΟΥ: "Ένα Grexit θα προκαλούσε σοβαρές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία"

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ


Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ στις....
διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της Ελλάδας, αυτή το φορά από τον φανατικό εβραίο υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζάκ Λιού.
Ο Λιού δηλώνει πως ένα Grexit δεν θα έχει μόνο συνέπειες στις Ελλάδα αλλά θα είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές από τη μετάδοση της κρίσης. Κι αυτό ασφαλώς οι Αμερικανοί δεν το θέλουν.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Τζάκ Λιού με συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg απευθύνει έκκληση για επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, προκειμένου να βρεθεί άμεσα κοινά αποδεκτή λύση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εβραίος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα πιέσει το Βαρουφάκη να δεσμευτεί ότι θα «συνεργαστεί ενεργά» με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επίλυση της αντιπαράθεσης σχετικά με τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Στη συνέντευξή του τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη τα δύο μέρη «να συνεργαστούν ενεργά και εντατικά ώστε να βρουν ένα δρόμο και να κινηθούν προς τα εμπρός».

Την ίδια πίεση θα ασκήσει και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους θα συναντηθεί, μεταξύ των οποίων είναι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Λιού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα διαμηνύσει στο Γερμανό ομόλογό του πως δεν είναι προς όφελος κανενός η ρήξη με την Ελλάδα και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες υποχωρήσεις με σκοπό να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Bloomberg ο Λιού σημείωσε αναφερόμενος στη συνάντησή του με το Γιάννη Βαρουφάκη ότι «δεν είχα μέχρι στιγμής την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Το μήνυμά μου ωστόσο θα είναι το ίδιο που έχω στείλει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε τεχνικό επίπεδο, καταρτίζοντας μία αναλυτική λίστα με όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί με τους θεσμούς και να φτάσει σε μία αμοιβαία συμφωνία και να βγουν από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Έχω στείλει το μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στους θεσμούς, όπως τους λένε τώρα».

«Θα ήταν φυσικά καλύτερα να είχε γίνει η δουλειά αυτή τις προηγούμενες έξι εβδομάδες και όχι τις έξι επόμενες, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η δουλειά αυτή πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Λιού.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα Grexit θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και αναταραχές στην Ελλάδα. Έχω πει επανειλημμένα ότι το ρίσκο μίας τέτοιας εξέλιξης δεν μπορεί να προβλεφθεί στο σύνολό του. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σημαντικά μικρότερος σήμερα από ό,τι ήταν το 2012 (αυθαίρετο και βλακώδες συμπέρασμα, τα ίδια έλεγαν και το 12 ότι είναι μικρότερος ο κίνδυνος απ΄ότι το 2010), δεν θα είναι καλό για την παγκόσμια οικονομία που μόλις βγαίνει από μία περίοδο βαθιάς ύφεσης να βρεθεί αντιμέτωπη με μία τέτοια κρίση».
Πρόσθεσε, επίσης, πως «πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο προς τα εμπρός και είναι προφανές ότι σε αυτό το σημείο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων και οι θεσμοί να δουλέψουν σε λογικά πλαίσια μαζί της. Όσο πιο σύντομο γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο».

Σαν την σφίγγα παίρνει αποστάσεις και γενικολογεί, αλλά πίσω απ΄όλα όσα λέει φαίνεται ο πανικός των δυτικών σιωνιστών να χάσουν την γελάδα που αρμέγουν εκατοντάδες χρόνια τώρα...


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διεθνούς φήμης εβραίος οικονομολόγος και νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς τονίζει πως οι χειρισμοί της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, απαράδεκτοι, υπογραμμίζοντας πως ο τρόπος που παρεμβαίνει στα θέματα της χώρας μας είναι αδιανόητος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Les Echos ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, σχετικά με τον τρόπο που η ΕΚΤ παρεμβαίνει στο ζήτημα της Ελλάδας απαντά ότι «πρόκειται για έναν τρόπο αδιανόητο τρόπο για έναν δημόσιο φορέα.

Είναι λίγο σαν οι αμερικανοί ηγέτες να άφηναν την Καλιφόρνια να φτάσει στην χρεοκοπία χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι! Η ΕΚΤ δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο ελιγμού στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι πραγματικά λάθος. Η στάση της δεν είναι μεμπτή μόνον σήμερα, ήταν και κατά την διάρκεια της κρίσης, κυρίως στην διαχείριση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ, της οποίας προήδρευε τότε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν αντίθετη σ’ αυτό για καιρό.

Η κύρια ανησυχία της ήταν να εμποδίσει μια χρεοκοπία η οποία θα ενεργοποιούσε τα CDS και θα ανάγκαζε ως εκ τούτου τους αγοραστές αυτών των κερδοσκοπικών εργαλείων να παίξουν τον ρόλο τους ως ασφαλιστές. Αυτή είναι μια περίεργη προτεραιότητα για μια τράπεζα ρυθμιστή! Και δεν μιλάω καν για το ιστορικό σφάλμα που διέπραξε αυξάνοντας τα επιτόκιά της στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης…»

Σε ερώτηση σχετικά με το αν κατανοεί το επιχείρημα του «ηθικού κινδύνου» που χρησιμοποιούν κυρίως οι Γερμανοί όσον αφορά την Ελλάδα, ο Στίγκλιτς επισημαίνει ότι «στην πραγματικότητα το επιχείρημα του ηθικού κινδύνου χρησιμοποιείται πάντα προς όφελος των πιστωτών. Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μπορεί μια χώρα να θέλει να φτάσει σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση ώστε να ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης; Αυτό δεν βγάζει νόημα.

Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι, αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, το κόστος θα ήταν πολύ πιο υψηλό από αυτό της διάσωσης.

Αυτό που χρειαζόταν από την έναρξη της κρίσης ήταν μια στρατηγική επικεντρωμένη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Εξάλλου το ΔΝΤ τασσόταν περισσότερο υπέρ αυτής της πολιτικής, όμως δεν ήταν μόνο του στην διαχείριση του ελληνικού ζητήματος».

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να φανεί πιο χρήσιμη στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Στίγκλιτς, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001, δηλώνει στη Les Echos; «Πιστεύω όπως και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη χρήση του απολογισμού της ΕΚΤ, συνδυάζοντάς τον με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η ιδέα θα ήταν να αγοράζονται από την κεντρική τράπεζα μαζικές ποσότητες ομολόγων που εκδίδονται από την ΕΤΕπ, προκειμένου αυτή να μπορεί να επενδύσει σε πολλά προγράμματα που είναι χρήσιμα για την ευρωπαϊκή οικονομία. Θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο μακριά απ’ ό,τι το σχέδιο Γιούνκερ.

Η ιδέα συνεργασίας της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ μου φαίνεται καλή, αλλά μπορούμε να φανταστούμε επίσης την χρήση κι άλλων θεσμών ή την δημιουργία νέων για να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο επενδύσεων».

Ο Στίγκλιτς, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του φόρουμ του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, που διεξήχθη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, είχε συνομιλίες με αφορμή το συνέδριο αυτό με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον οποίο μοιράζεται πολλές ιδέες. (σ.σ, εφόσον έχουν και κοινό αφεντικό τον G. Soros).

Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την λύπη τους για την έλλειψη αλληλεγγύης στους κόλπους της ευρωζώνης όπως επίσης για τα καταστροφικά σφάλματα κρίσης της τρόικας (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ) κατά την κρίση. Σήμερα τάσσονται υπέρ ενός ευρωπαϊκού «New Deal», το οποίο θα προχωρεί πέραν του σχεδίου επενδύσεων του Γιούνκερ. Η ΕΚΤ κι η ΕΤΕπ θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους.

.....http://oimos-athina.blogspot.gr/2015/04/blog-post_16.html



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook