Γράφει ο Πέτρος Λεωτσάκος
Από το 2011 που τέθηκε για πρώτη φορά τόσο επιτακτικά η ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως και σήμερα το ελληνικό χρέος μειώνεται βαίνοντας αυξανόμενο....
Το χρέος θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ και θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο με όρους χρέους προς ΑΕΠ στον πλανήτη μετά της Ιαπωνίας ενώ οι τράπεζες έχουν στην κυριολεξία καταστραφεί καθώς λόγω του νέου αδιεξόδου της ελληνικής οικονομίας χρειάζονται για 4η φορά από το 2009 ανακεφαλαιοποίηση.
Από το 2011 που τέθηκε για πρώτη φορά τόσο επιτακτικά η ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως και σήμερα το ελληνικό χρέος μειώνεται βαίνοντας αυξανόμενο.
Το PSI+ που κατέστρεψε τις ελληνικές τράπεζες, μείωσε την δυναμική αύξησης του χρέους.... αλλά πρακτικά δεν έλυσε το πρόβλημα.
Όπως αποδείχθηκε μπορεί η μείωση του χρέους να ήταν 105 δισεκ. λογιστικά αλλά πρακτικά το χρέος μειώθηκε μόλις 26 δισεκ. λόγω των νέων δανείων που σύναπτε η Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης.
Ότι κέρδισε από το κούρεμα, το έχανε από τα νέα δάνεια....φαύλος κύκλος.
Το PSI+ προκάλεσε ανήκεστο βλάβη στις τράπεζες, οι οποίες χρεοκόπησαν, έφθασαν να έχουν αρνητικές καθαρές θέσεις.
Το χρέος ως προς το ΑΕΠ με το νέο δάνειο που θα συναφθεί τα 86 δισεκ. και αφαιρώντας τις αποπληρωμές θα φθάσει στο 200% εξέλιξη που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα μη βιώσιμο και μη εξυπηρετούμενο χρέος.
Το χρέος από 304 δισεκ. μετά την επιστροφή των 11 δισεκ. του ΤΧΣ θα βρεθεί στα +360 δισεκ. λόγω του νέου δανείου και αφαιρώντας τις αποπληρωμές ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 179-178 δισεκ. με τάσεις προφανώς μείωσης λόγω της νέας ύφεσης.
Όμως ενώ η βέλτιστη λύση για το ελληνικό χρέος είναι η αναδιάρθρωση με haircut το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί αν δεν συνοδευτεί με ριζική αναδιανομή του χρέους και από διακρατικό να μετατραπεί ξανά σε ιδιωτικό.
Ιστορικά το χρέος των κρατών αγοράζετε από ιδιώτες θεσμικούς και τράπεζες.
Τράπεζες και θεσμικοί, funds, ταμεία χρηματοδοτούν τα χρέη των κρατών και αυτός ο αέναος κύκλος έως φαύλος κύκλος συντηρεί το χρέος στα 54-55 τρισεκ δολάρια διεθνώς.
Όμως οι ιδιώτες, οι τράπεζες και οι θεσμικοί χρηματοδοτούν τα κράτη αυτός είναι ο χρυσός κανόνας.
Στην Ελλάδα οι χρεοκοπίες που συντελέστηκαν ως αποτέλεσμα του οικονομικού αδιεξόδου και της ακραίας κακοδιαχείρισης υποχρέωσαν να σπάσει ο μηχανισμός χρηματοδότησης οι ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτούν το κράτος.
Οι ιδιώτες δεν δανείζουν την Ελλάδα αλλά τα κράτη ή οι μηχανισμοί στήριξης όπως ο ESM.
Η παγίδα της Ελλάδος είναι προφανής και ξεκάθαρη.
Ο ESM θα χορηγήσει 86 δισεκ τρίτο δάνειο και η Ελλάδα θα ζητήσει κούρεμα;
Το ΔΝΤ δεν δέχεται κούρεμα, η ΕΚΤ δεν δέχεται κούρεμα, τα διακρατικά δάνεια από τα κράτη.... δεν εξετάζουν κούρεμα.
Το haircut θα ήταν γενναία λύση για το ελληνικό χρέος αλλά το δομικό πρόβλημα του χρέους δεν είναι ούτε τα επιτόκια, ούτε οι διάρκειες.
Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι το είδος των δανειστών αντί να είναι οι ιδιώτες οι οποίοι είναι οι μοναδικοί δανειστές των φερέγγυων κρατών η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τις αγορές και στηρίζεται από κρατική βοήθεια ή προγράμματα στήριξης.
Πρακτικά λοιπόν όσο το χρέος βρίσκεται στον έλεγχο των μηχανισμών στήριξης και όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από ιδιώτες….το ελληνικό χρέος θα είναι μη βιώσιμο.
Αν το ελληνικό χρέος εκτιναχθεί στα 360 δισεκ. και αφαιρώντας το χρέος που βρίσκεται σε ιδιώτες ή ελέγχεται από την ΕΚΤ περίπου 290 δισεκ. θα είναι το χρέος….που κανονικά θα έπρεπε να είχαν δανείσει ιδιώτες.
Επειδή είναι αδύνατο οι διακρατικοί δανειστές ή τα προγράμματα στήριξης δανειστές της Ελλάδος να αντικατασταθούν από ιδιώτες δανειστές θα απαιτηθεί πολύς χρόνος.
Πόσος χρόνος;
Με βάση ένα πανεπιστήμιο στις Ινδίες που εκπόνησε μια μελέτη επί του θέματος αυτού θα χρειαστούν 80 τρίμηνα ή 20 χρόνια δηλαδή μετά το 2035 μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται πάλι εκεί που πρέπει να…βρίσκεται δηλαδή σε ιδιωτικά χέρια.
Οι ιδιώτες είναι η λύση σωτηρία και για τις ελληνικές τράπεζες.
Τα κρατικά κεφάλαια που έχουν στηρίξει τις τράπεζες, σίγουρα έχουν διασώσει τον κλάδο αλλά δεν έχουν επιλύσει το βασικό πρόβλημα.
Γιατί οι τράπεζες χρειάζονται συνεχώς κεφάλαια;
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να ανακάμψουν;
Το κρατικό χρήμα βοηθάει στην σταθεροποίηση αλλά η κινητήριος δύναμη των τραπεζών είναι το ιδιωτικό χρήμα.
Οι τράπεζες χρειάζονται ιδιωτικοποίηση, χρειάζονται ιδιώτες μετόχους όπως και το ελληνικό χρέος χρειάζεται ιδιώτες δανειστές.
Όταν σπάσει το απόστημα που έχει δημιουργηθεί και ελληνικό χρέος και ελληνικές τράπεζες ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο των κρατικών ενισχύσεων και του κρατικού χρήματος, τότε όντως θα γυρίσει σελίδα η μονίμως παρακμάζουσα εθνική οικονομία.
Υποσημείωση
Για την διαχείριση της κρίσης από την αριστερή διακυβέρνηση μόνο ένας χαρακτηρισμός υπάρχει αδιέξοδο, αδιέξοδο μνημονίων και ύφεσης σε υπερθετικό βαθμό.
bankingnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.