Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ο μεγαλύτερος φόβος των περισσοτέρων τελικά ίσως γίνει πραγματικότητα με το νέο μνημόνιο. Η αρπαγή των....
ενεργειακών κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ σιγά-σιγά και μέσω ενός σχεδίου γιαγάντωσης του χρέους της ελληνικής οικονομίας εντός της ευρωζώνης θα φέρει τα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Ελλάδα στα χέρια της Γερμανίας.
Η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα στη μέση μιας από τις πιο σκληρές αντιπαραθέσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή.
Από τη μια έχουμε τη Γερμανία που έχει ανάγκη από ενέργεια. Το όνειρό της να γίνει η κυρίαρχη της Ευρώπης με 550 εκατομμύρια πολίτες, οι ΗΠΑ έχουν 330 και η Ρωσία 145, σταματάει για άλλη μια φορά στην έλλειψη ενέργειας.
Δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς μια υπερδύναμη που να είναι εξαρτημένη από μια άλλη όπως είναι η Ρωσία που της προμηθεύει τεράστιες ποσότητες.
Η κρίση στην Ελλάδα μοιάζει να χρησιμοποιείται για να μη πούμε να έχει προκληθεί ώστε για 5 χρόνια το ευρώ να βρίσκεται σε χαμηλότερη ισοτιμία με το δολάριοο αυξάνοντας έτσι τις εξαγωγές τουυ Βερολίνου.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα βλέμματα του Βερολίνου είναι στραμμένα στην περιοχή όπου κυριαρχεί ο Ελληνισμός, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος και εκεί που ζητείται η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο να μην αντέξουμε και ειδικά η Ελλάδα καθώς γνωρίζουν στη Γερμανία ότι και η Κύπρος περνάει από την Αθήνα επομένως να μποροέσουν να βάλουν "χέρι" στους πολυπόθητους υδρογονάνθρακες.
Η ηγεσία του Βερολίνου δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια Ελλάδα έξω από ευρώ, γιατί αυτό θα σήμαινε και την απώλεια του ελέγχου. Τα διάφορα GREXIT περισσότερο λειτούργησαν για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης παρά είχαν ίχνος σοβαρότητας.
Το ταμείο και ο πραγματικός του στόχος
Στα πλαίσια της "σωτηρίας" μας από το GREXIT που μπορεί να έβγαιναν μέχρι και τα τανκς στους δρόμους(τι άλλο θα σκεφτούν) οι "φίλοι" μας οι Γερμανοί σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ συνολικά και συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο:
«Πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
»Αυτό το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων».
Επιπροσθέτως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το «αποθεματικό» των 50 δισ. ευρώ θα έχει ορίζοντα 30ετίας και θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα και προς την κατεύθυνση της προστασίας τους. Εξειδίκευαν δε, ότι από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 - 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς (12,5 δισ. ευρώ) και την εξυπηρέτηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ).
Με δύο λόγια ότι θεωρούν οι Γερμανοί που ηγούνται της Ευρώπης θα βρεθεί μέσα στο ταμείο για να... σωθούμε από το GREXIT!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως δείχνουν έρευνες κοιτάσματα αξίας άνω του 1,7 τρισ. ευρώ “κρύβονται” Νότια Κρήτη και Ιόνιο.
Η Ελλάδα παρότι θεωρείται παραδοσιακά μικρό κράτος, έχει μια τεράστια [δυνητική] Α.Ο.Ζ. χάρη στα νησιά της, ενώ αν στα 20 ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα με κοιτάσματα υδρογονανθράκων προστεθούν τα 13 της Κύπρου, τότε διαμορφώνεται η μεγαλύτερη Α.Ο.Ζ. της Μεσογείου.
Δίνοντας έμφαση στη δυναμική που θα μπορούσε να διαμορφωθεί για τη χώρα μας είπε: «Το ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη Α.Ο.Ζ. στη Μεσόγειο [μετά από εκείνη της Ιταλίας] δεν είναι λεπτομέρεια. Το ότι μιλάμε με έξι παίκτες στην περιοχή δεν είναι λεπτομέρεια», σημείωσε και υπενθύμισε ότι η [δυνητική] Α.Ο.Ζ. είναι μεγαλύτερη από το FIR της Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύμτα που αναφέρουν ότι το σχέδιο για Grexit, δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Κρατήθηκε, αχρείαστο να είναι, σε ένα «συρτάρι» λίγα βήματα πιο πέρα από το γραφείο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το έγγραφο περιλαμβάνει απαντήσεις για 200 θέματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση Grexit.
Ένας δε από τους εμπλεκόμενους, που είχε άμεση γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, είπε χαρακτηριστικά στην υπόλοιπη ομάδα, πως «αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.