12.8.15

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!! ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Κατατέθηκε τα ξημερώματα στη Βουλή - και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της - το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια...
κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας.

Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το εν λόγω σχέδιο νόμου να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ένα πολύμηνο πολιτικό σίριαλ μοιάζει να οδεύει προς το τέλος του, αφού η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων στην "μαραθώνια" Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου είναι έτοιμη να "περάσει" από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Μία συμφωνία που κλείστηκε "διά πυρός και σιδήρου" μετά από 6 μήνες διαπραγμάτευσης, ενώ ακόμα και στα τελευταία της στάδια τα εμπόδια δεν σταματούν, αφού το νέο μνημόνιο έχει προκαλέσει σφορδή αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους "αντάρτες" να βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξοδο.


Κι αυτό διότι αν καταψηφίσουν για τρίτη φορά μία τόσο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τότε το τελικό ρήγμα θα μοιάζει μονόδρομος, με το "ξεσκαρτάρισμα" να γίνεται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός όμως από την πολιτική διάσταση στις δυσκολίες της συμφωνίας, υπάρχει και το... πρακτικό σκέλος των "εμποδίων" που φυσικά έχει κι αυτό πολιτικό "χρώμα".

Αυτό δεν είναι άλλο από την επιλογή της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να θέσει ξανά "μπλόκο" στο χρονοδιάγραμμα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο της εξήγησε αναλυτικά μέσα από επιστολή που της έστειλε το απόγευμα της Τρίτης.

Το "τελειωτικό χτύπημα" (;) στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ
Το τρίτο Μνημόνιο, λοιπόν, είναι γεγονός και η ώρα της κρίσης για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε, καθώς οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για την έγκριση της νέας συμφωνίας με τους δανειστές αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος.

Και αυτό γιατί οι διαφωνούντες βουλευτές προερχόμενοι από την "Αριστερή Πλατφόρμα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι και την ΔΕΑ (Ι. Γαιτάνη, Ε. Ψαρρέα), αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναμένεται να καταψηφίσουν για τρίτη φορά σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Γεγονός φυσικά που είναι πολύ πιθανόν να τους θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας με απόφαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασισμένο να διαγράψει όσους επιδιώκουν να στήσουν..."κόμμα μέσα στο κόμμα" θα είναι είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός για κόμμα της Αριστεράς που περηφανευόταν μάλιστα για τον πολυτασικό του χαρακτήρα.

Τριάντα οχτώ προαπαιτούμενα συνολικά, για να έρθει το νέο δάνειο, θα πρέπει να ψηφιστούν συνολικά έως την Πέμπτη στη Βουλή:

1.      Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα

2.      Αλλαγές στον κώδικα είσπραξης και στους κανόνες δαγραφής χρεών προς το δημόσιο

3.      Μείωση ακατάσχετων ορίων για οφειλές στο δημόσιο

4.      Αλλαγές στις διώξεις για χρέη στο δημόσιο

5.      Αλλαγές στις 100 δόσεις

6.      Αλλαγές στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των επχειρήσεων

7.      Αύξηση προκαταβολής φόρων σε επιχειρήσεις

8.  Κατάργηση  της επιβολής φόρου 26% στς εισαγωγές προς αποφυγήν για τριγωνικές συναλλαγές μέσω Κύπρου, Βουλγαρίας κλπ

9.      Περιορισμός φοροαπαλλαγών για ναυτιλιακές επιχειρήσεις

10.    Κατάργηση φοροαπαλλαγών πρακτόρων ΟΠΑΠ

11.   Περιορισμός της φοροαπαλλαγής των αγροτών

12.   Κατάργηση έκπτωσης φόρου στο αγροτικό ντίζελ

13.   Μείωση ΦΠΑ από 23% σε 13% για το μοσχαρίσιο κρέας

14.   Αύξηση ΦΠΑ από 0% σε 23% για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

15.   Ηλεκτρονικά συστήματα καταπολέμησης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

16.   Το ΣΔΟΕ συγχωνεύεται με την ημιανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργειου Οικονομικών

17.   Αυξημένες ελευθερίες σε φοροελεγκτές

18.   Περιορισμός της αποζημίωσης για εκτός έδρας στο δημόσιο

19.   Ημιαυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών από το δημοσιονομικό συμβούλιο αν ο προϋπολογισμός ξεφεύγει των στόχων του

20.   Άμεση εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο για το δάνειο-γέφυρα

21.   Κατάργηση φόρων υπερ τρίτων

22.   Αλλαγές για χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία

23.   Αλλαγές στις κατώτατες συντάξεις

24.   Ενοποίηση επικουρικών ταμείων

25.   Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

26.   Μειώσεις σε τιμές φαρμάκων

27.   Πλαφόν στις δαπάνες προμηθειών των κρατικών νοσοκομείων και αυτόματος μηχανισμός επιστροφών από επιχειρήσεις Υγείας προς το δημόσιο (claw back)

28.   Αλλαγές διοικήσεων στα κρατικά νοσοκομεία

29.   Αλλαγές στις προσφορές/εκπτώσεις των καταστημάτων

30.   Μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας

31.   Διαχωρισμός της ΔΕΣΦΑ

32.   Μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς φορτηγών μεταφορών

33.   Μέτρα απελευθέρωσης για πώληση του γάλακτος

34.   Μέτρα απελευθέρωσης πώλησης του ψωμιού

35.   Μέτρα απελευθέρωσης στα τουριστικά λεωφορεία

36.   Μέτρα απελευθέρωσης στα τουριστικά επαγγέλματα

37.   Μέτρα απελευθέρωσης του επαγγέλματος των δικαστικών επιμελητών

38.   Μέτρα απελευθέρωσης του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση δαπάνης από τη διαφορά μεταξύ του ποσού που χορηγείται μέχρι το 67ο έτος ηλικίας συνταξιοδοτημένων και κατώτατης σύνταξης που χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του ανωτέρω ηλικιακού ορίου (δηλαδή από τις αλλαγές στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης) εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ για το 2015, σε 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016 και σε 28,5 εκατ. ευρώ για το 2017 (και κάθε επόμενο έτος).

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ για το 2015, 29 εκατ. ευρώ για το 2016, 79 εκατ. ευρώ για το 2017, σε 157 εκατ. ευρώ για το 2018 και σε 263 εκατ. ευρώ για το 2019. Σύνολο 533 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επί του κρατικού προυπολογισμού υπολογίζεται ενδεχόμενη ετήσια δαπάνη 8.100.000 εκατ. ευρώ από τη σύσταση 500 οργανικών θέσεων στην Γενική Γραμματεία Εσόδων. Ετήσια μείωση εσόδων 28,6 εκατ. από την κατάργηση των οριζόμενων ειδικών φόρων, εισφορών, τελών, και κρατήσεων. Ετησια μείωση εσόδων 170 εκατ. ευρώ από την υπαγωγή στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και των βοιδών, όπου για ο 2015 υπολογίζεται στα 70,8 εκατ ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι μπορεί να υπάρξει απώλεια εσόδων από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων πτωχευτικού κώδικα.

Αντίθετα υπολογίζεται ετήσια αύξηση εσόδων από την υπο προυποθέσεις απαλλαγή ΦΠΑ των μη δημόσιων οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης που εκτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ από το 2016 και 168 εκατ. ευρώ για το 2015, την κατάργηση της απαλλαγής των ακινήτων του ΕΟΤ από τον ΕΝΦΙΑ στα 1,5 εκατ ευρω, την αύξηση του ΕΦΚ του diesel για τους αγρότες στα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 εκατ. από το 2018, κατάργηση της έκπτωση 2% του φόρου εισοδήματος στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής αυτού στα 28, 6 εκατ. από το 2016, από τις τροποποιήσεις για τη προκαταβολή φόρου εισοδήματος 370 εκατ. ευρώ για το 2015, 15,4 εκατ. ευρώ το 2015 από τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου των οχημάτων.

Επίσης, θα υπάρξει ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης για τις μειώσεις σε μισθολογικές παροχές των φορέων της γενικής κυβέρνησης  στα 22 εκατ. ευρώ, αλλά και ετήσια αύξηση εσόδων από την προσαύξηση κατά 4% των ποσών εισφοράς των πλοίων ελληνικών συμφερόντων υπό ξένη σημαία τα οποία είναι ασφαλιστικώς συμβεβλημένα με το ΝΑΤ.
http://www.ksipnistere.com/2015/08/blog-post_812.html


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook