Μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, αρνήθηκαν το άσυλο που τους πρόσφερε η Δανία, διότι το προσφυγικό επίδομα είναι...
μόλις 5.000 κορόνες, δηλαδή κάτι παραπάνω από 700 ευρώ τον μήνα! Ο Μαρουέν ελ Μοχάμεντ, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, επικαλέστηκε δύο λόγους για την άρνηση του ιδίου και των συμπατριωτών του. Ο βασικός λόγος, όπως είπε, είναι ότι το επίδομα δεν... συμφέρει! Ο δεύτερος είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στη Δανία θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έναν χρόνο, πριν αποκτήσει το δικαίωμα να καλέσει την οικογένειά του. Όπως τόνισε, στη γειτονική Φινλανδία, το διάστημα αυτό περιορίζεται στους δύο με τρεις μήνες!
Μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, ένας άλλος πρόσφυγας, είπε ότι θέλουν να μεταβούν στη Σουηδία. Όταν ο ρεπόρτερ επικαλέστηκε την απόσταση των 310 μιλίων, η απάντηση που έλαβε ήταν αποστομωτική: «Περπατήσαμε ως εδώ από τη Συρία. Το να πάμε στη Σουηδία, δεν είναι πρόβλημα».
Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε πρόσφατα να μειώσει κατά 50% το επίδομα προσφύγων, ακριβώς για να αποφύγει την αθρόα προσέλευση μεταναστών. Η απόφαση αρχικά ελήφθη για τους μετανάστες που είχαν αρχίσει να συρρέουν από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα. Όπως αποφασίστηκε, εκτός της μείωσης του προσφυγικού επιδόματος κατά το ήμισυ, οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αποκτήσουν μόνιμη άδεια παραμονής στη χώρα, ενώ θα πρέπει να έχουν μάθει δανέζικα και να δώσουν εξετάσεις γραπτές και προφορικές.
Ως εκ τούτου, οι Δανοί κατάφεραν να αποτρέψουν τους οικονομικούς μετανάστες και πλέον τους πρόσφυγες, να επιλέγουν τη χώρα τους για μετοίκιση, αποφεύγοντας το κλείσιμο των συνόρων τους, τη βία και τις σκηνές που έχουν αρχίσει να εκτυλίσσονται στη Γερμανία, στην Αυστρία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η έλλειψη ωστόσο μία κοινής πολιτικής στην ΕΕ, δημιουργεί τρομερές ανισότητες, εντάσεις και στρεβλώσεις στη δημιουργία της Ένωσης ως οργανισμός, αλλά και διλήμματα για το αν και κατά πόσο, με την τακτική αυτή, μπορεί να στηριχθεί το οικοδόμημα της Ευρώπης και το όνειρο για μία ήπειρο πραγματική ενωμένη, που θα προσφέρει ευημερία στους πολίτες της.
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.