Σφαγή Ταμείου – Κομισιόν για το κούρεμα του χρέους…
Σε διελκυστίνδα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη «γερμανική» Ευρώπη εξελίσσεται το ζήτημα της ελληνικής κρίσης, μέσω εκατέρωθεν θέσεων και πιέσεων.
Η αναδιάρθρωση του χρέους έχει πάρει τη μορφή τελικής μάχης, με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να θέλουν με κάθε τρόπο την ελάφρυνση ακόμα και του ονομαστικού, ενώ από την ευρωπαϊκή πλευρά –λέγε με Βερολίνο– έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και έχει εκφραστεί η θέση το όριο της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους να ανέλθει στο 15% του ΑΕΠ από το 2022.
Οι διαφωνίες που προκύπτουν συχνά πυκνά ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο «εταίρων» στην ελληνική υπόθεση, του ΔΝΤ από τη μια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την άλλη, αφενός καταδεικνύουν την προβληματική λύση που επελέγη πριν από έξι χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας, αφετέρου θυματοποιούν περαιτέρω την Ελλάδα. Το είδαμε τον περασμένο Μάιο, όταν οι σχέσεις των δύο πλευρών έφτασαν σε οριακό σημείο, με το Ταμείο να απειλεί ότι θα αποχωρήσει από τη χρηματοδότηση του προγράμματος, το βλέπουμε και σήμερα, που πυκνώνουν οι φωνές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η λογική που επικρατεί στην Ουάσιγκτον είναι ότι χρειάζεται εξορθολογισμός στο προφίλ του ελληνικού χρέους, για το οποίο υποστήριζαν από πολύ νωρίς και υποστηρίζουν και σήμερα ότι δεν είναι και δεν θα γίνει βιώσιμο με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Πηγές του ΔΝΤ εξηγούν στα «Επίκαιρα» ότι ο «λογαριασμός» που θα βγει για την Ελλάδα μετά το 2022, όταν και θα λήξει ουσιαστικά η «περίοδος χάριτος», θα είναι μεγάλος και επ’ ουδενί διαχειρίσιμος. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η επιδίωξη των Ευρωπαίων να αποπληρώνει η χώρα μας δόσεις της τάξης του 15% επί του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους κάθε χρόνο είναι ανέφικτη. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο, όπως εκτιμούν στην Ουάσιγκτον, είναι να επιμηκυνθεί καταρχάς η περίοδος χάριτος και εν συνεχεία η αποπληρωμή των χρεών.
Εν κατακλείδι, στο Ταμείο πιστεύουν ότι το χρέος των 340 δις ευρώ είναι μια οφειλή που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει, αν αυτή δεν μειωθεί σε ποσοστό που να ξεπερνά το 50%-55%, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί σε ποσό κοντά στα 190-200 δις ευρώ! Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι πλέον διατυπώνονται και στην Ευρώπη εκτιμήσεις που συμφωνούν με αυτές του ΔΝΤ, όπως αυτή του Γερμανού οικονομολόγου και προέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Λίντερ Γκέρκεν –ο συγκεκριμένος, βέβαια, συνέδεσε τη «γενναία» αναδιάρθρωση με το Grexit– αλλά και στελεχών της Deutsche Bank.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.