10.11.15

Τα τινάζει όλα στον αέρα ο Σόιμπλε: Δήλωση – βόμβα για την Ελλάδα και την επόμενη δόση


Να ξεδιαλύνει κάθε αμφιβολία φρόντισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο...
οποίος έκοψε κάθε ελπίδα στην Ελλάδα για πιθανό πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 2 δισ. ευρώ.


Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση: «Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει την επόμενη δόση των 2 δισ. ευρώ. Δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ωστόσο θα ακούσουμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά», ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ότι «ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Υπάρχουν θετικά μηνύματα, έχει γίνει δουλειά και έχουν γίνει αρκετά για τις τράπεζες, υπάρχουν όμως ακόμα ανοιχτά μέτωπα και οι διαφορετικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, υπογράμμισε ο Ολλανδός πολιτικός. Δεν προβλέπεται να εκταμιευθεί σήμερα η επόμενη δόση για την Αθήνα, πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο γεγονός πως το Eurogroup αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να καταγράψουμε τη πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα. Πριν από δυο εβδομάδες ήμουν στην Αθήνα και μπορώ να πω πως το επίπεδο δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι υψηλό. Οι ελληνικές αρχές είναι ξεκάθαρα διατεθειμένες να εργαστούν για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και να ολοκληρώσουν την πρώτη πρώτη αξιολόγηση. Υπάρχουν φυσικά κάποια ανοιχτά θέματα, όμως ελπίζουμε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντίς Ντομπρόβσκις.

 Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σενάρια ελάφρυνσης των στόχων του προγράμματος δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αθήνα λόγο του μεταναστευτικού ο Ντομπρόβσκις απάντησε:
«Δεν θα κάνω κάποια αναφορά σε αυτό το ζήτημα, καθώς υφίστανται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στο μνημόνιο. Υπάρχει όμως ξεκάθαρα μια έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτή της προσφυγικής κρίσης και συνεπώς πρέπει να τη λάβουμε υπόψη, παρέχοντας χρηματική βοήθεια και βοηθώντας να στήσουμε τα κέντρα φιλοξενίας (hotspots). Πρέπει γενικότερα να γίνει μια διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε αυτό τον τομέα».

Την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση εντός της εβδομάδας, εξέφρασε ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι δεν είμαστε μακριά από την ολοκλήρωση της υιοθέτησης των πρώτων προαπαιτουμένων, ωστόσο υπάρχει λίγος δρόμος ακόμα να γίνει.

«Δουλεύουμε για το πρώτο σετ προαπαιτουμένων που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Τα περισσότερα έχουν υιοθετηθεί ή εφαρμοστεί αλλά δεν είμαστε τελείως εκεί» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Μιλώντας για τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα είπε ότι ήταν παραγωγικές και γι” αυτές θα ενημερώσει τους υπουργούς που μετέχουν στο Eurogroup.

Εκτίμησε, πάντως, ότι από τη στιγμή -κατά την άποψή του – υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, μπορεί να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, εάν και οι δύο πλευρές εμφανιστούν πρόθυμες να «κάνουν ένα βήμα πίσω» από τις απαιτήσεις τους.

πηγή: toxrima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook