Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος στο Enikos: παρακαλούμε δώστε προσοχή στο σημείο όπου ο κ.Τσίπρας, με το ...
γνωστόθεατρινίστικο ύφος, εκεί που παριστάνει τον προστάτη των αδύναμων δανειοληπτών έναντι των «κορακιών» της
>αγοράς, κάνει ειδική αναφορά σε περιοχές όπως το Περιστέρι (δείτε το video)
Ντροπή, λοιπόν, κοινωνικός δαρβινισμός, πολιτικός αμοραλισμός να λες σε κάποιον που τον ξεζούμισες ότι δεν μπορεί να έχει σπίτι στην Κυψέλη και γι’ αυτό να τον στέλνεις να ζήσει στο Περιστέρι, στην Αγία Βαρβάρα ή σε τσαντίρι.
Νεοφιλελευθερισμός και αγριότητα που απορρέει από τους νόμους της αγοράς να στερείς από τους ανθρώπους το κεραμίδι που έχουν ματώσει για να στεγάσουν το κεφάλι τους και να τους κάνεις και υποδείξεις να πάνε βρουν μια παράγκα για να ζουν στο Περιστέρι ή στη Σαλαμίνα.
Ποιος τα έλεγε αυτά; Ο Τσίπρας. Πότε τα έλεγε; Την ημέρα που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Με αυτά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας, πριν μερικές βδομάδες.
Ε, διαβάστε τώρα, τι δήλωσε ο κ.Τσακαλώτος, ο υπουργός που για λογαριασμό του Τσίπρα έκλεισε την συμφωνία με την τρόικα όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, μιλώντας προχτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτός που με εισόδημα 1200 ευρώ, αγόρασε ένα οίκημα 180 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή για λόγους νεοπλουτισμού, ίσως είναι προτιμότερο να μένει στο Περιστέρι. Δεν μπορούμε να καλύψουμε και αυτόν (…)»
Αυτά φέρεται να είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσακαλώτος. Ότι είναι «νεοπλουτισμός» να μένεις στην Αγία Παρασκευή και κατόπιν της συμφωνίας του με την τρόικα καλόν είναι να πας να μείνεις στο Περιστέρι… (Τι έχει το Περιστέρι ρε κουφάλες; Να πάτε να μείνετε στο Περιστέρι-έχει δίκιο ο υπουργός που έβαλε φόρο στο κρασί-σκάστε και πάτε να μείνετε στο Περιστέρι-βλέπε φωτό)
H σοκαριστική κυβερνητική ανικανότητα, η δημαγωγία, οι ψεύτικες υποσχέσεις, η παραπλάνηση ενός λαού που αρέσκεται στο ρόλο του θύματος, (επειδή χρησιμοποιεί ελάχιστα την λογική του), αυτή τη φορά μάς κόστισαν απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι τόσα πολλά γι΄αυτό αργά ή γρήγορα θα αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες.
Όπως γράφει ο οικονομικός συντάκτης Χρήστος Ιωάννου στο Market Fair oι απώλειες δισεκατομμυρίων οι οποίες είναι μη ανακτήσιμες για μία και ίσως για δύο ζωές, και το ότι η πλειοψηφία των τραπεζών πουλήθηκε σε ιδιωτικά κεφάλαια έναντι πινακίου φακής, είναι γεγονότα τα οποία η σημερινή κυβέρνηση θα τα χαρακτήριζε ως το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έγινε στην ιστορία της χώρας.
Αλλωστε κατηγορούσε ήδη την προηγούμενη κυβέρνηση για τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, ότι πούλησε τζάμπα την πλειοψηφία των μετοχών της Εurobank σε ιδιώτες δίχως το κράτος να πάρει ευρώ. Αυτό τώρα έγινε καθολικά σε όλες τις τράπεζες και επιπλέον περιορίστηκε κάθε ελπίδα ανάκτησης των απωλειών του δημοσίου. Ο λόγος; Η έλλειψη εμπιστοσύνης.
Για τη ιστορία θα πρέπει να πούμε πως η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση (2014) ήταν η πιο επιτυχημένη. Το ΤΧΣ δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ και άρχισε να ανακτά τα χρήματα της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης του 2013, όταν είχε τοποθετήσει το 90% των κεφαλαίων μετά το PSI. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η περίπτωση της Alpha Bank, που το ΤΧΣ πούλησε στη διάρκεια του 2014 επιπλέον ποσοστό 3% ανακτώντας για το αντίστοιχο ποσοστό τα χρήματα που έβαλε το 2013. Αυτό μπορεί να είχε συνέχεια, αλλά…
Ομως, οι πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογές, οι ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις για σεισάχθεια, η περήφανη διαπραγμάτευση, τα ψέμματα για εθνικοποίηση τραπεζών, το αξιοπρεπές δημοψήφισμα και τα capital controls κλπ. είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τράπεζες και η οικονομία ξανά.
Το δυστύχημα για τους φορολογούμενους είναι ότι αυτό το έγκλημα ήταν αχρείαστο. Φέρει αποκλειστικά την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και των ανθρώπων που συναποφασίζουν.
Για την νέα ανεπανόρθωτη ζημιά, δεν φταίνε οι κακοί τραπεζίτες, αλλά οι κάκιστοι πολιτικοί. Η ιστορία θα γράψει ότι η πλειοψηφία των τραπεζών πέρασε σε ιδιώτες χωρίς το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ και χωρίς να έχει ελπίδες να εισπράξει στο μέλλον.
Ας δούμε πως αποτιμήθηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου οι ιδιώτες επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στις αυξήσεις κεφαλαίου και να καταστούν μέτοχοι πλειοψηφίας, αφήνοντας το ελληνικό δημόσιο μέσω ΤΧΣ με ποσοστά μειοψηφίας.
Οταν λέμε αποτίμηση εννοούμε τις τιμές που προσέφεραν οι νέοι επενδυτές για να εισέλθουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι τιμές που έδωσαν ήταν χαμηλότερες σε όλες τις περιπτώσεις από 97% μέχρι 99% σε σχέση με την αξία των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο. Το γεγονός αυτό συμπαρέσυρε τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο προς τα επίπεδα των τιμών που προσέφεραν οι νέοι επενδυτές, δηλαδή προς το μηδέν, με αποτέλεσμα να εξαϋλωθεί η συνολική περιουσία των παλαιών μετόχων. Αυτές οι απώλειες είναι πλέον μη ανακτήσιμες αφού η συμμετοχή των παλαιών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών περιορίστηκε σε πολύ μικρά ποσοστά που δεν αρκεί οποιαδήποτε μελλοντική ανατίμησή τους για να αποσβέσει τις απώλειες.
Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Alpha Bank ορίστηκε σε δύο λεπτά του ευρώ (0,02 ευρώ) και συνολικά η Alpha Bank αποτιμήθηκε σε 510,762 εκατομμύρια ευρώ. Ηταν μάλιστα η υψηλότερη αποτίμηση. Στην Αlpha Bank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε ποσοστό 66,2% πριν την αύξηση κεφαλαίου ή 336 εκατ. ευρώ, όταν το Ταμείο έχει βάλει στην τράπεζα περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Μετά την αύξηση κεφαλαίου η συμμετοχή του ΤΧΣ υποχωρεί στο 10,9%.
Για να κατανοήσει κάποιος τη ζημιά που προκλήθηκε στους παλαιούς μετόχους αρκεί να λάβει υπόψη του ότι οι παλιοί μέτοχοι αγόρασαν τις μετοχές με τιμή 0,65 ευρώ και οι νέοι με τιμή μετοχής 0,02 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται απώλειες 97%.
Η Eurobank αποτιμήθηκε 147 εκατ. ευρώ αφού η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε σε ένα λεπτό του ευρώ (0,01 ευρώ). Το ΤΧΣ συμμετέχει στην τράπεζα με ποσοστό 35,4%. Συνεπώς η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ είναι 51 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα χρήματα έχει βάλει το ΤΧΣ στη Eurobank μέχρι τώρα; Εβαλε 9,4 δισ. ευρώ!!!
Ποιά είναι η συμμετοχή του Ταμείου μετά την αύξηση κεφαλαίου; Μόλις 2,4%. Πόσο πρέπει να ανέβει η τιμή της μετοχής για να ανακτήσει το δημόσιο τα σπασμένα; 184 φορές.
Ολόκληρη Εθνική Τράπεζα – κάποτε η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας – πουλήθηκε με την περιουσία των παλαιών μετόχων να αποτιμάται 70 εκατομμύρια ευρώ. Ναι, σωστά διαβάσατε. Εβδομήντα εκατομμύρια αποτιμήθηκε η περιουσία των παλιών μετόχων για να καταλάβετε την καταστροφή που συντελέστηκε.
Τί ποσοστό της τράπεζας είχε το ΤΧΣ πριον την αύξηση κεφαλαίου; 57,2% και η αξία του 40 εκατ. ευρώ.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το πσοσοτό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει κάτω από το 50% (το ακριβές ποσοστό δεν είναι ακόμα γνωστό αφού η τράπεζα θα χρειαστεί και πρόσθετα χρήματα του ΤΧΣ).
Πόσα χρήματα έχει βάλει μέχρι τώρα το ΤΧΣ στην τράπεζα; Το ποσό είναι 10,776 δισ. ευρώ και θεωρείται το μεγαλύτερο μέρος μη ανακτήσιμο.
kourdistoportocali.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.